Mennyit kereshetsz stakeléssel az Ethereum 2.0 hálózatán

Milyen megtérülésre számíthatnak a stakelők az Ethereum 2.0 rendszerében? Talán ez volt a leginkább követett kérdés a tegnapi ‘Ethereum 2.0 Staking Panel’ előadáson az Ethereal Virtual Summit 2020 konferencián, már legalább a kisbefektetők részéről. A válasz azonban koránt sem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, véli Collin Myers, a ConsenSys termékstratégiai vezetője.

Az Ethereum 2.0 frissítés ‘zéró fázisa’ már alapból jelentős változásokat hoz a második legnagyobb értékű blokklánc működésébe. Az egyik, hogy kikövezi az utat az Ethereumnak a proof-of-stake (PoS) konszenzus algoritmusra való áttéréshez a jelenlegi proof-of-work (PoW) algoritmusról.

A ‘stake’ maga annyit jelent, hogy ahelyett, hogy a hardveredet bőgetnéd az ETH blokkjutalmakért (proof-of-work), helyette az etherjeid zárolásáért cserébe – amit az új blokkok hitelesítésére használ a hálózat – részesülsz újonnan generált ETH-ekben. Méghozzá egyenes arányosan, az az, minél több ETH-et birtokolsz és zárolsz, annál több blokkjutalomban részesülsz.

Myers hozzáteszi az Ethereum 2.0 hálózatnak azért előbb át kell verekednie magát néhány fontos mérföldkövön mielőtt az ETH tulajdonosok részesülhetnek a stakelt coinjaik jutalmában. Elsőként, a 2.0 hálózat genezis, vagyis az induló blokkját, addig nem ‘fedezik’ fel, amíg a stakelésre adott Ethereum mennyisége el nem éri az 524 000 ETH-et, mintegy 16 000 validátort. Ez aktuális árfolyamon körülbelül 110 millió dollárt jelent.

“Senki nem részesül jutalomban, amíg ezt el nem érjük,” mondja Myers.

Hozzátette, a ‘zéró fázisra’ egy elhúzódó folyamatként kell gondolni, sem mint egy fix időtartamra, bár azt még megjegyezte, a fejlesztők az áttérést 12 és 18 hónapra teszik, de lassabb esetben akár eltarthat 24 hónapig is. A következő mérföldkő már 5 millió stakelt ETH lesz, amikor is az ‘első fázis’ már javában zajlani fog, véli Myers.

Milyen megtérülésre számíthatnak a stakelők?

“Hálózati perspektívából a genezisnél 20.3%-ra, ami öt millió stakelt ETH-nél 6.6%-kra esik — és mindez a struktúrádba épített költségek nélkül. Több különböző beállítás közül választhatnak az emberek. Mi elsősorban az ‘otthoni’ egyéni megközelítésre fókuszáltunk,” mondta Myers.

Elmagyarázta, hogy a genezis blokkot követően egy validátor csomópont fenntartása a jutalmuk 4.75%-ába fog kerülni. Ahogy növekszik a stakelt ETH nagysága a hálózaton úgy kezd emelkedni ez a százalék, mivel fordítottan esni kezd a jutalom.

“Öt millió stakelt ETH esetében a költség körülbelül 14.7%-kra emelkedik,” mondta Myers. “Ami azt eredményezi, hogy a nettó kibocsátásod lényegében 17% és 3.7% között lesz a genezistől számítva az öt millió stakelt ETH-ig bezárólag,” tette hozzá.

Myers külön felhívta a figyelmet, hogy az Ethereum 2.0 hálózat úgy lett tervezve, hogy “erősen publikus” legyen a potenciális stakelőknek, ami változatos megtérüléseket eredményezhet. Mialatt a jutalom nem lesz volatilis, de ettől még változhat, mert bárki csatlakozhat és otthagyhatja a rendszert.

Ha pedig számszerűsíteni szeretnéd a várható stakelésből származó ETH jutalmadat, akkor pillants rá erre a stake kalkulátorra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük