Ethereal Summit: A krízis ismét előhozza az Ethereum szükségességét

Idén május 7-én és 8-án került megrendezésre az Ethereal Summit, ahol a tradícióknak megfelelően Vitalik Buterin is színpadra lépett.

Természetesen a koronavírus és annak hatása volt a fellépők egyik fő témája. Buterin véleménye szerint a mostani globális krízis több egy általános pénzügyi válságnál. A politikai szinteken keletkezett viszály és az egyes nemzetek között kialakult bizalmatlanság felszínre hozta, hogy szükség van egy olyan eszközre, amely kötőanyagként működik az országok között. Szerinte ezt a szerepet tölthetik be az olyan hálózatok mint Ethereum.

Egyre világosabbá válik, hogy fontos szerepet fog kapni a blokklánc – különösen az Ethereum. Egy olyan közeget fog biztosítani a globális színtéren, amely lehetővé teszi majd a rendszerek, valuták és alkalmazások együttműködését.”

Mikor a színpadon feltették neki a kérdést, hogy miért pont az Ethereum, mint hálózat teremti meg a nemzetek közötti együttműködést az ETH-val mint valutával, Buterin nagyon magabiztosan válaszolt. Véleménye szerint a “cenzúra, a személyes adatok védelme és az intézményi rendszerek körüli aggodalmak mind olyan faktorok, amelyek a kriptovaluták és a blokkláncok felé hajtják az embereket.”

Mikor a mostani válság körüli helyzetet taglalta, akkor csak egy részben látott pénzügyi problémákat. Természetesen az Ethereum alapító felhozta a 2008-as globális pénzügyi krízist is példának, mint ami akkor olyan esemény volt, ami a kriptohullámot elindította. Buterin szerint az ETH és társai most is növekedni fognak, főleg azért mert a társadalomnak a nem-pénzügyi problémáira is megoldást nyújtanak.

“A kriptoszektor az első évtizedében főképpen a pénzügyi vetületre fókuszált, a pénzügy cenzúra ellenességére… Most 2020-ban ismét látunk hasonló témákat, mint 10 évvel ezelőtt. De most véleményen szerint már kevésbé pénzügy fókuszú a dolog mint korábban.”

Ethereal Summit

A virtuális rendezvény

A koronavírus okozta helyzet miatt idén csak virtuális keretek között lehetett megszervezni a rendezvényt. Összességében ez már a hetedik Ethereal Summit volt. Ennek megfelelően ingyenes volt a részvétel, mindössze egy előzetes regisztrációra volt szükség. Az előadók között ott volt a kriptoszektor és a DeFi színe-java. A panelbeszélgetéseken és előadásokon részt vett Buterin mellett a teljesség igénye nélkül Changpeng Zhao, Binance vezér, Rune Christensen, Maker Foundation CEO, Joseph Lubin, ConsenSys alapító, Robert Leshner, Compound alapító és Sergey Nazarov, Chainlink vezérigazgató is.