Kebab-prémium: már 100,000$ bitcoin árfolyamot is mértek Törökországban

2017 végén Dél-Koreában annyira felszaladt a bitcoin vásárlási láz, hogy az akkori világpiaci árfolyam csúcsokhoz képest két-három ezer dollárral magasabban cserélt gazdát egy bitcoin az ország váltóin. A jelenséget Kimcsi-prémiumnak nevezték el. Hasonló zajlik Törökországban, habár a Kebab-prémium ott elsősorban a rekord gyenge török lírának köszönhető.

A kebab-prémium különösen a direkt peer-to-peer váltókon jellemző, mint amilyen a Localbitcoins is. Az adatok szerint volt olyan megbízás,  amely 509,840 török líráért (~$64,000) akart egy tőzsdén megszabadulni a BTC-től, de ez mind semmi a peer-to-peer alacsony(abb) likviditású direkt váltónál, ahol az értékesítési ár elérte a 100,000 dollárnyi TRY-t is.

A csillagászati árfolyam egyértelműen a török líra bukdácsolásának róható fel. A deviza hétfőn több mint 15 százalékot zuhant miután Recep Tayyip Erdogan elnök a hétvégén kirúgta az ország jegybankelnökét, aki rövid regnálásra alatt sikeresen úrrá tudott lenni a líra évek óta tartó értékvesztésén.

Naci Agbal egyébként Erdogan vejét, Berat Albayrakot váltotta a székben öt hónappal ezelőtt és jegybanki regnálása alatt sikeresen állt ellen Erdogan egyre inkább kézi vezérlésűre váltó monetáris politikájának. Az apropót kirúgására a 200 bázisponttal, hirtelen 19%-osra emelt alapkamat emelés adta, ami úgy látszik nem feküdt az autoriter berendezkedésű elnöknek, aki szerint nincs gond az elszabaduló inflációval.

Törökország egy kiváló példa arra, hogy a befektetők miért is menekülnek bitcoinba.

Kapcsolódó: