Mi áll a hirtelen bitcoin árrobbanás mögött? Elemzői reakciók

A Bitcoin ára percek alatt 7600 dollárról 8400 dollárig emelkedett október 25-én szinte azonnal, hogy kijött a kínai elnök, Hszi Csin-ping nyilatkozata, melyben Kínát elkötelezi a blockchain technológia adoptációja mellett.

Kína áll a háttérben?

Egyes elemzők és befektetők szerint a pozitív kínai hozzáállás a blokklánc fejlesztésekhez volt az elsődleges faktor az árfolyamrobbanás mögött.

A cnLedger kínai kriptomédia porták szerint:

“Hszi Csin-ping elnök kihangsúlyozta, hogy a blockchain technológia integrált alkalmazása fontos szerepet játszik az új technológiai innovációban és az ipari transzformációban.”

Fontos megjegyezni, hogy Hszi elnök szóhasználatában inkább jelent engedélyköteles blokkláncokat, semmint a Bitcoinra épülő open-source és bárki számára elérhető technológiát, de mindenesetre arra elég volt, hogy újra a kriptókra irányítsa a befektetők figyelmét.

A robbanás hatására nagy értékű BitMEX short pozíció került likvidálásra több mint 150 millió dollár értékben.

Több mint 150 millió dollárt likvidáltak a BitMEX-en. | Datamish

Optimisták a kereskedők és az elemzők

A hangulat a bitcoin árfolyamát illetően 180 fokos fordulatot vett a kínai elnök által kiváltott vásárlási kedv után, egyesek már teljes trendfordulót prognosztizálnak.

Alex Mashinsky, a Celsius Network hitelezőplatform vezetője szerint:

“Ami lemegy, annak fel is kell mennie: nem volt ok az e heti krach mögött sem, szóval akkor miért van szükség okra az emelkedés mögött? Szerintem Zuckerberg vallomása sok embert elbizonytalanított és nagyobb szabályozói bosszút vártak, de végső soron a vallomás nem is a kriptopénzekről vagy a Libráról szült – és a ma reggeli jelentésekkel arról, hogy a kínai elnök Hszi a blokkláncot ‘jogállami hálózatként’ jellemzi, ezzel visszatért az élet és felfelé korrigált a piac.”

Raoul Pal, a Global Macro Investor CEO-ja szerint:

“Kiváló vég az arany kontra bitcoin kérdésben. Mindkettő magasabbra akar törni a konszolidáció után. A Bitcoin nagyon érdekes itt… kellett némi fájdalom a piacra miután az elsőként preferált ékalakzatot nem sikerült áttörni, lássuk hogy fog ez a felállás működni.”

Scott Melker, a Texas West Capital tradere szerint a létfontosságú felbukkanó halálkereszt után, ami a bitcoin chartján rajzolódott ki a hét elején, egy erős medvés mozgást indukál, de ezzel talán már el lehet kerülni annak folytatódását.

“Az ár meghaladja a 21 EMA-t, amely erős ellenállásként működött. Ezenkívül az emberek a közelgő 50-es és a 200-as EMA halálkeresztekkel kereskednek (az IMO lemaradó mutatója). Az 50 EMA jelenleg újra felfelé mutat a mai gyertyán. Elkerülhető a halálkereszt.”

(Forrás: Cryptoslate)