Mi az? Esik az Egyesült Államokban és emelkedik Iránban?

Nem nehéz kitalálni, a bitcoinról van szó. Az elmúlt napokban durván 15 százalékot esett a BTC, tegnap óta enyhe emelkedésbe ment át. A hét elején egy bitcoinért még 7300 USD-t kértek az eladók.

Bitcoin ciklus egy elemző szerint

Egyes elemzők szerint a bitcoin árfolyam pillanatnyilag tapogatózik és várja a következő nagy lépést a vevők és az eladók részéről egyaránt. Jon Pearlstone a Crypto Patterns kiadója így magyarázza:

“A BTC továbbra is a fő támasz és ellenállás tartományban kereskedik 6000$ és 7250$ között. Viszont nem gondoljuk, hogy sokáig fog tartani. A bikák utolsó nagy bástyája a 6000$ ami egyelőre tartja magát, és közben láttunk már pár bikás jelet az altcoinok piacáról, de a bitcoinnak egy katalizátorra van szüksége ami arra serkentheti a vevőket, hogy meggyőzően a 7250$ szint fölé tudjon törni, ami elvezethet a 8000$ teszteléséhez, vagy csak tovább folytatódik a medvés trend egészen 5000$ szintig.”

Mások a számtalan kilengés ellenére sokkal optimistábbak a bitcoin ára kapcsán. Mati Greenspan az eToro elemző szerint:

“Bitcoin nem a vizet tapossa, hanem úszik. Az ár 600 százalékkal magasabban áll mint két évvel korábban. Azt mondanám ez elég fantasztikus.”

Egy másik kommentár Marouane Garcon-tól jön, aki a kriptó – kriptó határidős platform Amulet platform ügyvezető igazgatója. Úgy gondolja, amíg a bitcoin nem lesz tömegesen elfogadott fizetőeszköz (vagy értékőrző), addig továbbra is fel-le fog hintázni.

“Bitcoin árak egyértelműen a következő kulcsfontosságú ösztönzőre várnak. A piac nem hiszi el hogy 8000$ vagy 10000$ az értéke. Az emberek a tömeges elfogadásra várnak és a játék neve: bitcoint mindenkinek.”

A fenti állítás nem biztos, hogy megállja a helyét, ha regionális szempontok alapján vesszük az árát. Miután Irán nem hivatalosan legalizálta a kriptopénz bányászatot egyes helyi tőzsdéken már 24 000 dollárt is elkértek egy bitcoinért áll a Yahoo Finance jelentésben. A héten hozott iráni döntés nyíltan a szektor elfogadottsága felé tett gesztus az iráni döntéshozók részéről.

Az iráni lépés egyben az amerikai szankciók enyhítését is szolgálja. Miután Trump felmondta az atompaktumot, az iráni riál gyorsuló ütemben veszít értékéből mialatt az amerikai cégek uralta nemzetközi utalási rendszer kvázi kizárta az országot a nemzetközi pénzforgalomból. Nem csoda, ha egyre többen fordulnak a bitcoinhoz és altokhoz:

“A 24 000$ adatot több digitális pénzváltón is mérték, az egyik az Exir volt, ahol a BTC ára 1 020 000 000 IRR volt. Ez még a korábbi rekord 20 000$-os coinonkénti árfolyamot is túlszárnyalja. Összehasonlítva, szerdán a bitcoin ára a főbb kriptotőzsdéken 7000$ körül mozgott.”