Mi az? Se nem pénz, se nem befektetési eszköz

A hosszú nevű Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Értelmezési Bizottság (IFRIC) a kriptovalutákat, beleértve a bitcoint (BTC) is, se mint pénzügyi eszköz, se mint törvényes fizetőeszköz nem tudja kategorizálni és helyette mint immateriális jószág sorolja be.

Se nem pénzügyi eszköz, se nem pénz

Az IFRIC tehát inkább az immateriális javak kategóriába sorolja a kriptovalutákat, amik a saját definíciója alapján az “anyagi szubsztancia nélküli azonosítható, nem monetáris eszközök.”

Az IFRIC szabványa szerint egy eszköz akkor azonosítható, ha különválasztható vagy pedig ha szerződéses vagy más jogi megállapodás keretében hozzák létre. Különválasztható egy eszköz, ha:

“különválasztható vagy elosztható az entitástól, amit eladni, átruházni, engedélyeztetni, bérbe adni vagy cserélni, külön-külön vagy egy kapcsolódó szerződéssel, azonosítható eszközzel vagy kötelezettséggel együtt lehetséges.”

A nemzetközi könyvelési szabványokért felelős IFRIC definíciós mumbo-jumbóit alkalmazzák a nemzetközi könyvelőcégek és a nonprofit szervezet felel a nemzetközi könyvelési szabványok kidolgozásáért. A befolyása nagy, több mint 140 országban, köztük Magyarországon is, kötelező érvénnyel alkalmazzák definícióit.

Az IFRIC állásfoglalása fontos mérföldkő a kriptovaluták szabványosított könyveléséhez vezető úton, mivel innen a nemzeti kormányok jogi bázist adhatnak a kriptovaluta vállalkozások megadóztatásának, illetve utat nyit a fiat pénzekben könyvelő cégeknek is, hogy biztonságos jogi és adózási környezetben fogadhassanak el kriptókat.

(Borítókép: Jacopo De Barbari – Luca Pacioli portréja, 1495, a könyvelés atyja)