Mi történik, ha kibányászták az utolsó Bitcoint?

Ahogy a Bitcoin közeledik ahhoz az elkerülhetetlen pillanathoz, amikor mind a 21 millió érmét kibányászták, jelentős változások várhatók majd az ökoszisztémában.

2140-ben kibányászták az utolsó Bitcoint

Aggódni azonban egyelőre nem kell, ehhez a mérföldkőhöz fokozatosan jutunk majd el. Az előrejelzések szerint 2140-re azonban az összes Bitcoint kibányászták. Ez pedig alapvetően változtatja majd meg a kriptovaluta-környezet dinamikáját.

Az egyik legjelentősebb hatást a Bitcoin bányászai fogják érezni. Mivel az új blokkok megtalálásával már nem jár majd együtt az új Bitcoin kibocsátása, a bányászok kizárólag a tranzakciós díjakra támaszkodnak majd bevételként. Ennek eredményeként a tranzakciós díjak várhatóan a bányászok elsődleges bevételi forrásává válnak, ami potenciálisan a díjak növekedéséhez vezethet, különösen, ha fiat valutában denominálva nézzük az díjakat.

A Bitcoin tranzakciós díjainak története referenciapontként szolgál. Kezdetben a felhasználók viszonylag alacsony díjat fizettek tranzakciónként, de idővel, ahogy a Bitcoin értéke megugrott a díjak is növekedni kezdtek. Például 2011-ben a tranzakciós díjak még jóval alacsonyabbak voltak a mai átlagos díjakhoz képest. Ma akár tranzakciónként akár 15 dollárt is fizethetünk egy Bitcoin utalásért, miközben ez pár évvel ezelőtt még csak pár dollár volt.

Mitől függ majd a Bitcoin tranzakciós díja?

A Bitcoin blokk bányászatának költsége olyan tényezőktől függ, mint az energiaköltségek és a bányászati hardver hatékonysága. A bányászattal kapcsolatos növekvő költségek ellenére a bányászok alkalmazkodni tudtak eddig a Bitcoin értékének felértékelődéséhez. Ez az alkalmazkodóképesség kulcsfontosságú volt, különösen a felezési események után.

A bányászok gazdasági megfontolásain túl azonban a Bitcoin szűkössége várhatóan tovább fokozódik. Az olyan tényezők, mint az elveszett tárcacímek és az elégetett érmék, hozzájárulnak a forgalomban lévő Bitcoin mennyiségének folyamatos csökkenéséhez. Becslések szerint a forgalomban lévő Bitcoin akár 20%-a már végleg elveszhetett. Ez a szűkösség a növekvő kereslettel párosulva idővel tovább növelheti a Bitcoin értékét, ha csak az alapvető gazdasági elvekre, a kereslet és a kínálat egyensúlyára összpontosítunk.

A kulcs a skálázhatóság lesz

Ahogy a Bitcoin környezete fejlődik, a méretezhetőség továbbra is igen fontos kérdés marad. Míg a 2. rétegű megoldások, mint például a Lightning Network potenciális lehetőségeket kínálnak a skálázhatósági problémák megoldására, továbbra is vita tárgyát képezik az optimális megközelítésről.

Előretekintve a Bitcoin jövője e téren egyelőre bizonytalan, a lehetőségek a protokollfrissítésektől egészen új fejlesztések megjelenéséig terjednek. A bizonytalanság közepette azonban egy állandó marad: a Bitcoin rugalmassága decentralizált hálózatként. A rendszer hű tud maradni Satoshi Nakamoto víziójához, és továbbra is támogató közösséggel rendelkezik világszerte.