Miért ingadozik látványosan a bitcoin árfolyama a hétvégéken?

A Bloomberg által készített jelentés szerint a bitcoin kiugróan magas hétvégi kereskedés aktivitása május óta felelős a bitcoin árfolyamemelkedésének 40%-áért. Mivel a kriptotőzsdék hétvégéken sem szünetelnek, és sok kereskedő szombaton és vasárnap próbál meg előnyt szerezni a versenytársaival szemben, ezért a hétvégék a kriptopiacon vadnyugati körülményeket idéznek.

Nincs pihenés a kriptotőzsdéken

Amíg a hagyományos tőzsdéken péntek délután megáll az élet, a kriptotőzsdék hétvégén is teljes gőzzel üzemelnek. Itt az év 365 napján éjjel-nappal folyik a kereskedés ember – ember, ember – bot stb. között.

A Bloomberg által közölt jelentés szerint a bitcoin árfolyama éppen hétvégékén éri el a csúcsokat, és az árfolyam emelkedés 40%-át pont ez a hétvégi aktivitás teszi ki május óta.

Nehéz azonban pontosan meghatározni, hogy mely faktorok felelősek az aktív hétvégi kereskedésért. David Tawil, a kriptovaluta fókuszú ProChain Capital fedezeti alap elnöke szerint több különböző, de mégis kapcsolódó okok felelős a hétvégi őrületért.

Sok befektető a hétvégi kereskedés során akar előnyt szerezni

Tawil szerint a tapasztalt kereskedők a piacokat megmozgató bejelentésekre a hétfői napokon számítanak, éppen ezért ezeket megelőzve folytatnak intenzív kereskedést a hétvégeken.

Hunter Horsley, a Bitwise Asset Management ügyvezetője szerint a kisbefektetők mozgatják igazán a piacokat. Ők hétvégéken gyakran átbeszélik az iparági fejleményeket, és ez alapján kereskednek a kapcsolódó tokenekkel.

Ezeknek a retail befektetőknek hétvégén van igazán idejük, hogy híreket olvassanak, beszélgessenek a barátaikkal, ötleteljenek üzleti lehetőségekről, amikről hétköznap hallottak.” – mondta Horsley.

Mások, mint amilyen Mike McGlone, a Bloomberg Intelligence elemzője szerint, az árfolyam kitörések hétvégéken következnek be, mivel ekkor összességben sokkal kevesebben kereskednek. Ezek a tranzakciók akkor zajlanak le, amikor a bankok zárva vannak, ami súlyosbítja az árfolyam ingadozásokat.

Ezek mellett még hozzátette, hogy az ázsiai ’különleges’ kereskedők is így próbálják maximalizálni a profitjukat.

(Forrás: Bloomberg)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.