Miért likvidáltak 500 millió dollárnyi kriptót szerdán 1 órán belül?

Szerdán a kriptopiacon olyan káosz alakult ki, amely közel 500 millió dollár értékű kereskedés felszámolását okozta. Mi az oka?

A kriptopiac mindig hatalmas volatilitásnak volt kitéve, gyakran likvidálva a nagy tőkeáttételű kereskedéseket mindkét irányba. Mivel a tegnapi napon milliókat likvidáltak, egyes bennfentesek cselekedetei arra késztették a közösséget, hogy találgatásokba kezdjenek. Vajon tudtak előre a közelgő eseményekről?

A bennfentesek tisztában voltak a közelgő kriptopiaci összeomlással?

Az alábbi képernyőképen látható, hogy tegnap közel 500 millió dollár értékű kriptotranzakciót sikerült felszámolni. Ez 462 millió dollárnyi long pozíciót és 26 millió dollárnyi short pozíciót foglal magában.

Eközben az elmúlt 48 óra teljes likvidálási összege 624,22 millió dollár.

A likvidálások akkor történtek, amikor a BTC Price BTC Price (BTC) a 45 000 dolláros tartományból 10%-kal 40 750 dollárra esett. Hasonlóképpen, az Ethereum (ETH) 2300 dollárról 2100 dollárra esett vissza. Az alábbi képernyőképen látható, hogy a long likvidálások szinte teljesen eltűntek.

A dump egyik fő oka vélhetően a Matrixport kriptopénzügyi szolgáltató cég jelentése. A jelentésben szó esett arról, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elutasítja az összes spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) kérelmet.

A felszínen úgy tűnhet, hogy ez a jelentés lehetett az egyetlen oka a kriptopiaci zuhanásnak. A közösség azonban felfedezte, hogy a Matrixport ugyanazon a napon egy másik cikket is közzétett:

Bitcoin Spot ETF a jóváhagyás küszöbön áll, a BTC 50 000 dollárra ugrik.

A szerdai piaci összeomlást megelőzően a Coinbase bennfentesei és a MicroStrategy társalapítója – Michael Saylor – kripto részvények eladásáról számoltak be. Ezen bennfentes eladások nyomán a Coinbase részvények (COIN) árfolyama december vége óta 16%-os esést szenvedett el.

IncomeSharks ezt írta az x-en:

Arról nem is beszélve, hogy olyan intézmények, mint az Alameda Research és a Celsius Network, Ethereumot helyeztek el központi tőzsdéken. Ennek eredményeként az elmúlt 7 napban 132 560 ETH többlet befizetés történt a központosított tőzsdéken.

Emellett Ali Martinez, a BeInCrypto globális hírigazgatója az X-en (Twitter) azt írta, hogy a Bitcoin bányászok az elmúlt 10 napban eladták a BTC-jaikat. Azt írta:

Csak az elmúlt 10 napban a Bitcoin bányászok körülbelül 4000 BTC-t adtak el, ami több mint 176 millió dollárnak felel meg!