Miért nem fektetne be Robert Kiyosaki a Bitcoin ETF-ekbe?

A befektetőként és a Gazdag Papa, szegény papa című könyv szerzőjeként elhíresült Robert Kiyosaki válaszolt arra a kérdésre, hogy miért nem fektetné pénzét Bitcoin ETF-ekbe. Bár Kiyosaki ismert a Bitcoin melletti elkötelezettségéről, őszinte kritikát fogalmazott meg a 2024 januárjában engedélyezett ETF-ekkel kapcsolatban.

Az ETF-ek ‘hamisak’

Kiyosaki szerint az ETF-ek ‘hamisak’, és ezt a kritikát gyakran említi a hagyományos pénznemekkel kapcsolatban is. Állítása szerint biztosan nem fektetne be ezekbe az alapokba, legyen szó Bitcoin ETF-ekről vagy az olyan árucikkekhez kötött ETF-ekről, mint például arany és ezüst.

Kiyosaki röviden elmagyarázta, hogy miért problémásak számára ezek az befektetési eszközök: „Egy arany ETF eladhat 1 uncia aranyat 100-szor vagy többször is egyetlen ETF-en keresztül.”

Kiyosaki hűséges marad a Bitcoinhoz, az aranyhoz és az ezüsthöz

Annak ellenére, hogy Kiyosaki kritizálja az ETF-eket, továbbra is rendkívül pozitív a Bitcoinnal, arannyal és ezüsttel kapcsolatban, és arra buzdítja a befektetőket, hogy hagyják el az olyan ‘hamis eszközöke’, mint például az amerikai dollár (USD), és ezek helyett közvetlenül a Bitcoinba, aranyba és ezüstbe fektessék a pénzüket.

Június 27-i tweetjében Kiyosaki azt is megerősítette, hogy továbbra is közvetlenül birtokol kriptovalutát és egyéb árucikkeket, és nagy biztonságban tartja azokat, távol a bankoktól és a Wall Street-i bankároktól. Az író-befektető a követői figyelmeztetéssel zárta a posztot: „vigyázzatok magatokra”.

A Bitcoin teljesítményével kapcsolatos aggodalmak

A Bitcoin BTC Price BTC Price mostani teljesítménye ugyanis aggodalmat kelt a kereskedők körében, tekintettel arra, hogy jelentősen elmarad a BTC 2024-ben jellemző tartományától, ami általában körülbelül 65,000 és 67,000 dollár között alakul.

Az aggodalmakat tovább fokozza egy valószínűtlen eseménysorozat, amely során mind a német, mind az amerikai kormányok, illetve a csődbe ment kriptotőzsde, a Mt. Gox is jelentős mennyiségű BTC-t készül piacra dobni. Bár ez az eseménysorozat véletlen egybeesésnek tűnik, a kriptoközösség egyes tagjai szerint az eseményeknek összeesküvéselméleti színezetük van.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy bár a Bitcoin árfolyama az utóbbi időszakban csökkent, hosszú távon jelentős növekedésről beszélhetünk: körülbelül 45%-kal emelkedett január óta és 101,81%-kal az elmúlt 12 hónapban.

Mindezek fényében Kiyosaki továbbra is arra buzdítja követőit, hogy vigyázzanak magukra és maradjanak hűségesek a megbízható befektetési eszközökhöz.