Miért van a kriptovilágnak hölgyekre is szüksége?

A nők jobb környezetet teremtenek az innovatív technológiák fejlődéséhez, és józanul bánnak a pénzzel – a kriptovilágnak pedig pontosan erre van szüksége, írja Gracy Chen, a Bitget kriptotőzsde ügyvezető igazgatója.

Kriptovaluták, NFT-k, metaverzum, DeFi – az idei és az elmúlt év talán ledivatosabb szavai. A népszerűség azonban nem feltétlenül jár együtt a jó hírnévvel. Sőt, a kriptovilágot a közelmúltbeli botrányok és az árfolyamzuhanások miatt még mindig a férfi spekulánsok által uralt vadnyugatként ábrázolják. A női szerepvállalás ugyanakkor segíthet megváltoztatni a megszokott nézőpontot és pozitívabb képben feltüntetni az iparágat.

Oktatás! Ez kell a hölgyeknek!

Ugyan mind Ausztráliában, mind Norvégiában megduplázódott a kriptovalutába fektető hölgyek száma, a nők többsége még mindig nem érzi kényelmesnek a befektetési döntések meghozatalát. Mindez annak tudható be, hogy a hölgyek általában józanabb pénzügyi szemlélettel rendelkeznek, mint a férfiak, ezért kevésbé hajlanak arra, hogy volatilis, kockázatos eszközökbe fektessenek. Kellő hozzáértés nélkül tehát a hölgyek nem fogékonyak arra, hogy pusztán szeszélyből kriptovalutákba invesztáljanak.

A nők elkötelezettsége számos módon segíti a vállalatokat, hiszen pozitívabb munkakörnyezetet és jobb termékfejlesztést eredményez. Természetesen ez sincs a kőbe vésve, de a nők általában empatikusabbak, mint a férfiak, aminek köszönhetően javíthatják a vállalati kultúrát, változatosabb és befogadóbb munkahelyet teremthetnek. A nők intelligenciája továbbá pénzügyi értelemben is növelheti a vállalat adottságait, szemléletük ugyanis segíti optimalizálni az üzleti tervezést, valamint ösztönzi az innovációt és a változásokat. A női vállalkozók példaképként is szolgálhatnak, hogy segítsenek a hölgyeknek nagyobb önbizalmat szerezni a befektetésekben, és leküzdeni a szektorral kapcsolatos félelmeiket. Dióhéjban tehát a nők elkötelezettsége fontos szerepet játszik a kriptoipar csiszolásában, így a megfelelő oktatás nemcsak a nők körében eredményezne nagyobb elfogadást, de segítene a kriptovaluták tovább terjeszkedését is.

A sztereotípiák nem férnek össze a kriptoiparral

A bizalomhiány egyébként magyarázatot adhat a női vezetők hiányára is az iparágban. Sokan ugyanis szkeptikusak lehetnek a vezetői képességeikkel kapcsolatban, és haboznak megszólalni a férfiak által uralt munkahelyeken. Gracy Chen például előző munkahelyén egy fintech vállalatnál az egyetlen nő volt a vezetői csapatban, amiért elmondása szerint többször bizonytalannak és frusztráltnak érezte magát. Míg ugyanis, ha hiszünk is saját vezetői képességünkben, legyen szó hölgyekről vagy férfiakról, könnyen előfordulhat, hogy kedvünket szegik a sztereotípiák és a nemi alapú előítéletek. Gracy például, amikor 2017-ben a saját technológiai startupja létrehozásakor a befektetők kegyeiért küzdött, általában a következők választ kapta:

„Tetszik a projekt, de nem tervezünk női vállalkozókkal együtt dolgozni, különösen olyanokkal nem, akik házasok, de még nincs gyermekük.”

Micsoda pofon az arcunkba!

Itt az ideje, hogy megtörjük a nemi sztereotípiákat – elvégre is a kriptoipar egyik eredeti etikája a befogadó és egyenlő rendszer létrehozása. Fontos tehát, hogy egyre több tanulmány készüljön a nők befektetésekkel kapcsolatos felfogásáról, hogy felismerjük igényeiket, jobban megértsük preferenciáikat és azt, mi tartja vissza őket a kriptovilágban való részvételtől. A vállalatok felelőssége, hogy több munkalehetőséget biztosítsanak a hölgyek számára, amely megszüntetheti a pénzügyi függetlenség útjában álló akadályokat.