Szinte ugyanannyira drága a Bitcoin hálózata, mint az Ethereumé, de a Litecoin messze a legolcsóbb

A blokklánc-hálózatok tranzakciós díját több tényező is befolyásolja. A hálózati forgalom és aktivitás mellett a blokkméret és a blokklánc-protokoll alapvető tényezői, a tranzakciók komplexitása és a gázdíj is hatással van egy-egy tranzakció árára. A protokollok frissítések és fejlesztései javíthatják a tranzakciós díjszabást, ugyanakkor az aktivitás az, ami első sorban licitháborúra készteti a felhasználókat.

Az elmúlt negyedévben a Bitcoin-hálózat tranzakciós költsége megközelítette az Ethereumét, ezzel jelentős dráguláson keresztülmenve. A tendencia hátterében első sorban a Bitcoin-felezéskor megjelenő rúnák állnak.

Közel félmilliárd dollárnyi tranzakciós díj

A piaci analitikával foglalkozó IntoTheBlock a legnépszerűbb blokklánc-hálózatok tranzakciós költségeit vizsgálta meg az elmúlt negyedévből. A láncon belüli adatok azt mutatják, hogy a Bitcoin hálózaton az elmúlt három hónapban a felhasználók 440 millió dollár értékben fizettek tranzakciós díjat. Természetesen a tranzakciós díj az általános időszakban nem lenne ilyen magas, azonban a nagy forgalmú időszakokban a felhasználóknak nincs más választásuk, mint egymásra licitálni és magasabb összeget fizetni, ha azt akarják, hogy átutalásuk ésszerű időn belül megtörténjen.

A korlátozott kapacitással rendelkező blokklánc-hálózatokon az érvényesítők természetesen a legmagasabb díjjal járó átutalásokat helyezik előtérbe, mivel hosszú távon, a blokkjutalmak redukálásával a tranzakciós díj marad a bányászok egyetlen, jelentős bevételi forrása.

A hálózat majdnem túlszárnyalta az Ethereumot

Az IntoTheBlock által megosztott infografikán jól játszik, hogy a Bitcoin-hálózat tranzakciós díja jelentős emelkedésen ment keresztül áprilistól kezdve. Ezzel a 61%-os növekedéssel az első negyedévhez képest a Bitcoin hálózata majdnem túlszárnyalta az Ethereumot, melyen 63%-kal csökkentek a díjak.

A Bitcoin és Ethereum összehasonlítása a második negyedévben, forrás: IntoTheBlock

Az emelkedés hátterében a Bitcoin negyedik felezési eseményekor bevezetett rúnák, vagyis a Runes protocol áll, mely lehetővé teszi a felhasználók számára a helyettesíthető tokenek használatát, vagyis a tranzakciók újrahasználatát. A Runes népszerűségének köszönhetően jelentősen megugrott az aktivitás a Bitcoin hálózatán.

Ami az Ethereum csökkenését illeti, az elemzőcég szerint a vizsgát időszakban a felhasználók inkább a második rétegű skálázási protokollokat preferálták a fő hálózattal szemben. A Dencun-frissítésnek hála az Optimism, az Arbitrum, a Polygon és a Mantle Layer 2-es megoldás is jelentősen csökkentette a tranzakciós költségeket, ugyanakkor ez az Ethereum növekvő kínálatát eredményezte.

A Litecoin messze a legolcsóbb

Az elemzőcég górcső alá vette a többi első rétegű hálózatot, és azok tranzakciós költségeit, ami leginkább a hálózati aktivitással mozog egyenesen arányosan. A Cardano – Dogecoin – Avalanche – Litecoin – Tron ötösből messze a Litecoin kínálja a legolcsóbb tranzakciós lehetőségeket.

Az L1-es blokkláncok átlagos tranzakciós költsége, forrás: IntoTheBlock

A „digitális ezüstöt” követi a Dogecoin, míg a másik három alternatíva szinte azonos díjszabással működik. A Bitcoin alapján létrehozott Litecoin az évek során vesztett népszerűségéből, ugyanakkor tranzakciós modellje több mint meggyőző a mai napig.