Jelentősen nőtt az Ethereum kínálata – vége a deflációs státusznak?

Az Ethereum deflációs jellemzői jelentősen megváltoztak az EIP-1559-es frissítésnek köszönhetően. Ugyanis a frissítéssel csökkent az Ethereum égetési sebessége, ami csökkentette a forgalomból kivont ether mennyiségét. Az ETH teljes kínálata nőtt, és a közelmúltban a tőzsdék ETH-kínálata is emelkedett. Az Ethereum kínálati metrikájának elemzése a CryptoQuant-on feltűnő ingadozásokat mutat a teljes kínálat dinamikájában az elmúlt hónapokban. 2023. novemberétől 2024. április elejéig láthatóan csökkent az ETH teljes kínálata, 120,2 millióról körülbelül 120,06 millióra esett vissza, ami több mint 100000 etheres csökkenést jelent.

Április 19-től kezdődően azonban az Ethereum teljes kínálata megint emelkedni kezdett, most már ismét 120,1 millió felett járunk. Ez a növekedés egyértelműen az elégetett díjak csökkenésének tudható be a Dencum frissítés után.

Hogy járult hozzá az Ethereum frissítése a kínálat növekedéséhez?

Ha megnézzük az elégetett díjak mérőszámát, akkor láthatjuk, hogy komoly csökkenést mutat márciustól kezdve. A korábbi időszakban nagyjából hatezer ethernyi díj égett el, most viszont 890 etheren van az égetési mérőszám. Tehát egyértelmű, hogy a teljes kínálat közelmúltbeli növekedése a díjégetés csökkenésének tulajdonítható. Ez pedig a kínálat megnövekedéséhez is vezetett. Azt még tegyük hozzá, hogy a kínálat növekedéséhez és az égetés csökkenéséhez hozzájárult a díjak csökkenése is a hálózaton. Az Ethereum legutóbbi frissítése a tranzakciós díjak csökkenéséhez vezetett, mind a fő hálózaton, mind a második réteges megoldásokon.

A Coin98 Analytics adatai szerint az Ethereum tranzakciós díjai éves mélypontot értek el átlagosan 0,00017E szinten, ami körülbelül 0,5 dollárt jelent tranzakciónként. Azért februárhoz képest ez elég jelentős csökkenés. Továbbá az Ethereum hálózaton generált teljes díjbevétel is csökkenést mutat az elmúlt időszakban. Aktuálisan az összes díj 3,6 millió dollár körül volt, ami éles ellentétben áll a márciusban mért csúcsértékkel, amely megközelítőleg 7,8 millió dollárra rúgott. Az Ethereum tőzsdei kínálata is figyelemre méltó emelkedő tendenciát jelez. Ez a trend már a teljes kínálat emelkedése előtt elkezdődött, március óta több mint 3 millió etherrel, 16,8 millióra nőtt a tőzsdén elérhető kínálat.

Viszont ezen növekedés ellenére is a tőzsdei kínálat még mindig alacsony a teljes Ethereum kínálathoz képest. Ami azt jelzi, hogy túlkínálat van a piacon, de azt is mutatja, hogy jelenleg az ether árfolyama nincs inflációs nyomás alatt. Aktuálisan az ether ára 2900 dollár környékén mozog ( ETH Price ETH Price ) és nem igazán találja a stabil támasztási szintjét. Mind a sztochasztikus indikátor, mind a relatív erősség index (RSI) negatív árfolyamtrendet jelzett eddig. Különösen az RSI jelezte a csökkenő tendenciát, mivel a semleges vonal alatt maradt. Azonban ezeknek a mutatóknak a jelenlegi helyzete egy lehetséges árfolyam-fordulatra is utalhat a közeljövőben. A jövőképről korábban itt is írtunk.