Mik azok a LAppok? Jönnek a Bitcoin Lightning applikációk

A Bitcoin második rétegű skálázási hálózata, a Lightning Network (LN), 2018 novembere óta jelentős mértékben nőtt. Mint P2P mesh hálózat, az LN mögöttes technológiaként változatos applikációk alapjait képezheti.

Mik azok a LAppok? Jönnek a Bitcoin Lightning applikációk
Az LN kapacitásnövekedése. Kék: dollárban, piros: bitcoinban | Forrás: bitcoinvisuals.com/ln-capacity

Az LN-re tervezhető alkalmazások száma végtelen és már most látunk néhány alkalmazást: kezdve a FileBazaar digitális fizetőfalától egészen az intuitív webes interfészekig, mint a Lightning Joule.

A tömeges elterjedés (ha egyáltalán elterjed) még fényévekre van, de komoly lépések történnek a mögöttes BTC technológia, erőforrásai és alkalmazásainak kiaknázására.

Az LN hálózat magja egy peer-to-peer mesh hálózat amivel kétoldali utalási csatornákat lehet nyitni és facilitálni láncon kívüli Bitcoin tranzakciókhoz. A felek között nyitott közvetlen csatornák révén a hálózaton ‘letétbe’ elhelyezett Bitcoin összeg függvényében lehet bitcoint utalni szinte azonnal és 1-2 szatosis tranzakciós díjért (a fillér milliomod részéért). Az LN csomópontok utalások átirányítására és a hálózat likviditásbiztosítására is alkalmas azzal, hogy nagy BTC letétű saját csomópontot futtatunk amiért cserébe tranzakciós díjban részesülünk.

A Bitcoin Ligthning Network (LN) több korai stádiumban lévő alkalmazásnak az inkubátora amit az LN réteg tetején fejlesztenek és bitcoin lightning applikációknak, vagy lappok néven illetjük. A kezdeményezések elsősorban a fizetési/utalási karakterisztikára fókuszálnak, mint például mikrotranzakciók, fizetőfalak vagy kereskedőknek fejlesztett bitcoin lightning fizetési processzor bővítmények.

bitcoin automata

A lappok az LN már implementált nyílt forrású adatbázisaira támaszkodnak és full LN csomópont futtatását igénylik, mint a Blockstream által fejlesztett c-Lightning vagy a Lightning Labs és a Bitfury fejlesztette Lightning Peach. Hogy pontosan mely implementáción fejlesztenek második rétegű alkalmazásokat, az a fejlesztő kódnyelv preferenciájától és a rendelkezésre álló forrásoktól függ.

Az asztali tárcák, mint például a Zap már a hétköznapi Bitcoinista elvárásainak megfelelő felhasználóbarát kiszerelésben jön, olyanoknak, akik örömmel hasznosítanék az LN-t, de nincsenek képben a technológiai aspektusával. Pierre Rochard fejlesztő még egy csomópont futtatót is integrált a Zap tárcába.

A Casa cég pedig már Bitcoin LN node hardvereket is árul ami megállás nélkül fut és egyben mint full Bitcoin node is alkalmazható. A Casa Node egyben egy Lightning Joule-hoz hasonló webes tárcát is kínál.

Amint hozzáférésed van a Bitcoin LN hálózathoz, onnan már könnyen lehet utalási csatornákat nyitni és letétet elhelyezni. Bizonyos szolgáltatások automatikus kezelést is garantálnak a csomópont futtatáskor. Már most széles felhasználási területű lapp áll rendelkezésre, amelyek képesek interakcióra lépni az LN ökoszisztémával és egyben megvan bennük a potenciál, hogy praktikus és hasznos lappokat biztosítsanak nem csak a fejlesztőknek kísérletezéshez, de később a mainstream kriptopénz-piaci és üzleti alkalmazásainak.

Lássuk akkor a LN lappok széles tárházát.

Tárcák

A tárcák jelentik a kaput, hogy beléphess a Bitcoin ökoszisztémába és egyben a Lightning hálózatra. A szélesebb körül elterjedéshez, fontos, hogy az átlagpublikum számára is gyors, egyszerű és letisztult dizájnú alkalmazások legyenek letölthetőek. A 2017-2018-as a kezdeti próbálkozásokhoz képest rengeteget fejlődtek. Az LN interakcióhoz szükség lesz egy LN-kompatibilis bitcoin tárcára. A piacon elérhető tárcák közül egyelőre nem mind támogatja az LN-t, de már van pár korai fecske:

A felhasználók elsősorban a letisztult és intuitív UI-val rendelkező alkalmazásokat preferálják, különösen egy olyan komplikált technológia esetében mint az LN. A fent listázottak csak néhány példa és aki szeretné magát jobban beleásni, azok ne sajnáljanak jobban körülnézni a piacon. Szintén fontos, hogy ne utaljunk túl sok bitcoin letétet az LN hálózatra, lévén még nagyon korai stádiumban leledzik.

Fejlesztői eszközök és integráció

A fejlesztői eszközök rengeteg dolgot jelenthetnek: a chartoktól kezdve egészen az egyszerűsített API integrációkig. A fejlesztői eszközök nyílt forrású technológia általi növekedése gyakran az organikus növekedés indikátora és jelzi a fejlesztői elfogadottság mértékét. Itt van néhány ismertebb fejlesztői eszköz a Bitcoin LN integráció megkönnyítésére:

 • BitcoinVisuals — LN metrikák és chartok
 • LND Explorer — LND LN interfész
 • LightningJ — Java Lightning integráció
 • Paypercall — LN pay-per-call API fizetőfal
 • FileBazaar — Digital fájl LN fizetőfal
 • 1ML — LN kereső és elemzőmotor
 • Neutrino — LN light kliens
 • Y’alls — Mikrotranzakciók cikkek írására/olvasásához
 • Bitrefill — Feltöltős telefon és ajándékkártya feltöltés BTC/LN

Ha ennél átfogóbb útmutatóra van szükséged a lappok működésének megértéséhez, akkor érdemes átnyálazni a Blockstream Elements Project adatbázist — bőven találni fejlesztői projektet és már kész lappok is elérhetőek.

E-kereskedelmi bővítmények és utalások

Az e-kereskedelmi elfogadottság lesz a Bitcoin LN hálózat egyik legnyilvánvalóbb felhasználási területe. A webes tárcák mint a Joule és a Casa könnyűvé és azonnalivá teszik a webes fizetést és a vezető e-kereskedelmi platformokra történő integrálás, mint például WooCommerce-re vagy Magentóra mér most mindössze párklikkes feladat. A BTCPay Server szolgáltatás pedig még tovább egyszerűsíti az eljárást és segítségével letétkezelő nélkül tudjuk a Bitcoin LN hálózatot integrálni, legalábbis mindaddig, amíg a saját szervereiden hosztolod.

Azok a kereskedők, akik integrálni szeretnék a Bitcoin LN hálózatot, számukra csak néhány klikkel megoldható és már folyamatban van több, még simább integrációt lehetővé tevő kliens kifejlesztése. Itt van néhány prominens e-kereskedelmi bővítmény, utalási lapp és nyílt forrású projekt:

 • BTCPay Server — nyílt forrású, saját hosztolt fizetési processzor
 • Lightning Charge — utalási megoldás c-Lightning-hoz
 • NanoPoS — LN PoS rendszer
 • Peach Commerce — kereskedői API Peach Rust LN-hez
 • Peach Watchtower — Watchtower tesztnet LND-re
 • WooCommerce Plugin — LND gateway bővítmény LN-hez
 • Ifpaytt — IFTTT fizetési kérelem szolgáltatás
 • Tippin.Me — Lightning adományok
 • Strike — LN utalás aggregátor
 • Spacebit.live — LN számlázó gateway a Blockstream műholdra sugárzáshoz

Az LN hálózat fejlődési állapotának gyors felmérésére a legjobb módszer, ha pillantást vetünk a Bitcoin Lightning e-kereskedelmi szektor fejlődésére és a kereskedők aktuális LN integrációjára. Amennyiben képes felfutni az elfogadottság és egyben sikerül az árfolyamnak egy kiszámítható növekedési pályára állnia, akkor mondhatjuk azt, hogy hosszú távú jövője lehet. Sajnos a jelenlegi transzformatív környezet nem kedvez az elterjedésnek, mivel – Lightning ide, Lightning oda -, az árfolyam továbbra is túlságosan volatilis. A fejlődéshez szükség lesz egy stabil árfolyamú fizetőeszközre.

Játékok és egyebek

A játékok gyakran jelentik az első kísérleti terepét az új technológiáknak, mint például a virtuális tárgyak vagy a kezdetleges digitális pénzek elterjedésének a játékokban. A játékok esetében a rekreáción és szórakozáson van a fókusz, de egyben kiváló demonstrációs/felvonulási területet jelenthetnek a korai tech megoldásoknak mivel ha virtuális játéktérben elterjednek, akkor könnyen teheti azt más területeken is.

Néhány népszerű és érdekes LN-alapú játék:

Ahogy növekszik az LN funkcionalitása úgy terjednek a Lightningra fejlesztette játékok is.

Végszó

A Bitcoin LN egy lenyűgöző nyílt forrású kezdeményezés amiben megvan a potenciál, hogy érdemben járuljon hozzá a Bitcoin hálózat felskálázásához (a 30-40 milliós felhasználói bázis milliárdosra duzzasztásában). Még rengeteg a tennivaló, de ne feledjük, 10 évvel ezelőtt senki se álmodott egy bankmentes, kontrollálhatatlan világpénz, utalási hálózat és befektetési eszköz, mint a Bitcoin létrejöttéről. Az LN-nek szerepe lesz a mainstreamhez vezető úton és a lappok a bizonyítékai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.