Mik azok a LAppok? Jönnek a Bitcoin Lightning applikációk

A Bitcoin második rétegű skálázási hálózata, a Lightning Network (LN), 2018 novembere óta jelentős mértékben nőtt. Mint P2P mesh hálózat, az LN mögöttes technológiaként változatos applikációk alapjait képezheti.

Elindulnál, de nem tudod hogyan állj neki? Diverzifikálnál, új kocsira gyűjtesz vagy csak a lakáshitelt kell ledolgoznod? A kriptodevizák 10 év alatt a világ legforróbb befektetési eszközeivé váltak. A CoinCash magyar kriptodeviza váltó segít elindulni.
Mik azok a LAppok? Jönnek a Bitcoin Lightning applikációk
Az LN kapacitásnövekedése. Kék: dollárban, piros: bitcoinban | Forrás: bitcoinvisuals.com/ln-capacity

Az LN-re tervezhető alkalmazások száma végtelen és már most látunk néhány alkalmazást: kezdve a FileBazaar digitális fizetőfalától egészen az intuitív webes interfészekig, mint a Lightning Joule.

A tömeges elterjedés (ha egyáltalán elterjed) még fényévekre van, de komoly lépések történnek a mögöttes BTC technológia, erőforrásai és alkalmazásainak kiaknázására.

Az LN hálózat magja egy peer-to-peer mesh hálózat amivel kétoldali utalási csatornákat lehet nyitni és facilitálni láncon kívüli Bitcoin tranzakciókhoz. A felek között nyitott közvetlen csatornák révén a hálózaton ‘letétbe’ elhelyezett Bitcoin összeg függvényében lehet bitcoint utalni szinte azonnal és 1-2 szatosis tranzakciós díjért (a fillér milliomod részéért). Az LN csomópontok utalások átirányítására és a hálózat likviditásbiztosítására is alkalmas azzal, hogy nagy BTC letétű saját csomópontot futtatunk amiért cserébe tranzakciós díjban részesülünk.

A Bitcoin Ligthning Network (LN) több korai stádiumban lévő alkalmazásnak az inkubátora amit az LN réteg tetején fejlesztenek és bitcoin lightning applikációknak, vagy lappok néven illetjük. A kezdeményezések elsősorban a fizetési/utalási karakterisztikára fókuszálnak, mint például mikrotranzakciók, fizetőfalak vagy kereskedőknek fejlesztett bitcoin lightning fizetési processzor bővítmények.

bitcoin automata

A lappok az LN már implementált nyílt forrású adatbázisaira támaszkodnak és full LN csomópont futtatását igénylik, mint a Blockstream által fejlesztett c-Lightning vagy a Lightning Labs és a Bitfury fejlesztette Lightning Peach. Hogy pontosan mely implementáción fejlesztenek második rétegű alkalmazásokat, az a fejlesztő kódnyelv preferenciájától és a rendelkezésre álló forrásoktól függ.

Az asztali tárcák, mint például a Zap már a hétköznapi Bitcoinista elvárásainak megfelelő felhasználóbarát kiszerelésben jön, olyanoknak, akik örömmel hasznosítanék az LN-t, de nincsenek képben a technológiai aspektusával. Pierre Rochard fejlesztő még egy csomópont futtatót is integrált a Zap tárcába.

A Casa cég pedig már Bitcoin LN node hardvereket is árul ami megállás nélkül fut és egyben mint full Bitcoin node is alkalmazható. A Casa Node egyben egy Lightning Joule-hoz hasonló webes tárcát is kínál.

Amint hozzáférésed van a Bitcoin LN hálózathoz, onnan már könnyen lehet utalási csatornákat nyitni és letétet elhelyezni. Bizonyos szolgáltatások automatikus kezelést is garantálnak a csomópont futtatáskor. Már most széles felhasználási területű lapp áll rendelkezésre, amelyek képesek interakcióra lépni az LN ökoszisztémával és egyben megvan bennük a potenciál, hogy praktikus és hasznos lappokat biztosítsanak nem csak a fejlesztőknek kísérletezéshez, de később a mainstream kriptopénz-piaci és üzleti alkalmazásainak.

Lássuk akkor a LN lappok széles tárházát.

Tárcák

A tárcák jelentik a kaput, hogy beléphess a Bitcoin ökoszisztémába és egyben a Lightning hálózatra. A szélesebb körül elterjedéshez, fontos, hogy az átlagpublikum számára is gyors, egyszerű és letisztult dizájnú alkalmazások legyenek letölthetőek. A 2017-2018-as a kezdeti próbálkozásokhoz képest rengeteget fejlődtek. Az LN interakcióhoz szükség lesz egy LN-kompatibilis bitcoin tárcára. A piacon elérhető tárcák közül egyelőre nem mind támogatja az LN-t, de már van pár korai fecske:

A felhasználók elsősorban a letisztult és intuitív UI-val rendelkező alkalmazásokat preferálják, különösen egy olyan komplikált technológia esetében mint az LN. A fent listázottak csak néhány példa és aki szeretné magát jobban beleásni, azok ne sajnáljanak jobban körülnézni a piacon. Szintén fontos, hogy ne utaljunk túl sok bitcoin letétet az LN hálózatra, lévén még nagyon korai stádiumban leledzik.

Fejlesztői eszközök és integráció

A fejlesztői eszközök rengeteg dolgot jelenthetnek: a chartoktól kezdve egészen az egyszerűsített API integrációkig. A fejlesztői eszközök nyílt forrású technológia általi növekedése gyakran az organikus növekedés indikátora és jelzi a fejlesztői elfogadottság mértékét. Itt van néhány ismertebb fejlesztői eszköz a Bitcoin LN integráció megkönnyítésére:

  • BitcoinVisuals — LN metrikák és chartok
  • LND Explorer — LND LN interfész
  • LightningJ — Java Lightning integráció
  • Paypercall — LN pay-per-call API fizetőfal
  • FileBazaar — Digital fájl LN fizetőfal
  • 1ML — LN kereső és elemzőmotor
  • Neutrino — LN light kliens
  • Y’alls — Mikrotranzakciók cikkek írására/olvasásához
  • Bitrefill — Feltöltős telefon és ajándékkártya feltöltés BTC/LN

Ha ennél átfogóbb útmutatóra van szükséged a lappok működésének megértéséhez, akkor érdemes átnyálazni a Blockstream Elements Project adatbázist — bőven találni fejlesztői projektet és már kész lappok is elérhetőek.

E-kereskedelmi bővítmények és utalások

Az e-kereskedelmi elfogadottság lesz a Bitcoin LN hálózat egyik legnyilvánvalóbb felhasználási területe. A webes tárcák mint a Joule és a Casa könnyűvé és azonnalivá teszik a webes fizetést és a vezető e-kereskedelmi platformokra történő integrálás, mint például WooCommerce-re vagy Magentóra mér most mindössze párklikkes feladat. A BTCPay Server szolgáltatás pedig még tovább egyszerűsíti az eljárást és segítségével letétkezelő nélkül tudjuk a Bitcoin LN hálózatot integrálni, legalábbis mindaddig, amíg a saját szervereiden hosztolod.

Azok a kereskedők, akik integrálni szeretnék a Bitcoin LN hálózatot, számukra csak néhány klikkel megoldható és már folyamatban van több, még simább integrációt lehetővé tevő kliens kifejlesztése. Itt van néhány prominens e-kereskedelmi bővítmény, utalási lapp és nyílt forrású projekt:

Az LN hálózat fejlődési állapotának gyors felmérésére a legjobb módszer, ha pillantást vetünk a Bitcoin Lightning e-kereskedelmi szektor fejlődésére és a kereskedők aktuális LN integrációjára. Amennyiben képes felfutni az elfogadottság és egyben sikerül az árfolyamnak egy kiszámítható növekedési pályára állnia, akkor mondhatjuk azt, hogy hosszú távú jövője lehet. Sajnos a jelenlegi transzformatív környezet nem kedvez az elterjedésnek, mivel – Lightning ide, Lightning oda -, az árfolyam továbbra is túlságosan volatilis. A fejlődéshez szükség lesz egy stabil árfolyamú fizetőeszközre.

Játékok és egyebek

A játékok gyakran jelentik az első kísérleti terepét az új technológiáknak, mint például a virtuális tárgyak vagy a kezdetleges digitális pénzek elterjedésének a játékokban. A játékok esetében a rekreáción és szórakozáson van a fókusz, de egyben kiváló demonstrációs/felvonulási területet jelenthetnek a korai tech megoldásoknak mivel ha virtuális játéktérben elterjednek, akkor könnyen teheti azt más területeken is.

Néhány népszerű és érdekes LN-alapú játék:

Ahogy növekszik az LN funkcionalitása úgy terjednek a Lightningra fejlesztette játékok is.

Végszó

A Bitcoin LN egy lenyűgöző nyílt forrású kezdeményezés amiben megvan a potenciál, hogy érdemben járuljon hozzá a Bitcoin hálózat felskálázásához (a 30-40 milliós felhasználói bázis milliárdosra duzzasztásában). Még rengeteg a tennivaló, de ne feledjük, 10 évvel ezelőtt senki se álmodott egy bankmentes, kontrollálhatatlan világpénz, utalási hálózat és befektetési eszköz, mint a Bitcoin létrejöttéről. Az LN-nek szerepe lesz a mainstreamhez vezető úton és a lappok a bizonyítékai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.