Küldj műholdas üzenetet az űrbe bitcoinért!

A palackposta már rég kiment a divatból, helyette most új trend indulhat el: üzenetküldés az űrbe filléres értékű Bitcoinért cserébe. Az eddig elküldött üzenetek közül hozzuk most a legjobbakat.

Van valami nagyon kalandos abban, amikor az ember megír egy üzenetet, majd útnak engedi a vakvilágba: megtalálja az, akinek meg kell találnia.

Legalábbis ez a romantikus gondolkozás állhatott régen a palackokban a tengerbe dobott üzenetek koncepciója mögött. És ez áll most az űrbe sugárzott képek és jegyzetek gondolata mögött is. Elvégre az üzenet küldői sem tudják, ki fogja elolvasni gondolataikat – ők csak megírják őket, és reménykednek abban, hogy egyszer valaki megtalálja őket.

A technológiát magát a Blockstream műholdjai teszik lehetővé. A Blockstream projektje már régóta azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a bitcoint elérhetővé tegyék azok számára is, akiknek nincs lehetőségük vagy vágyuk arra, hogy interneten keresztül küldjék-fogadják a kriptovalutát. Most a spacebit.live elindításával nagyon egyszerűen lehet üzeneteket küldeni a világűrbe bitcoinért.

A Voyager űrszonda 40. évébe lépű űrexpedíciójára készült illusztráció | Pinterest

A jelenleg még csak teszthálózaton futó szolgáltatás pedig már számos üzenetet küldött ki, amik között igazán változatos formációkat találhatunk. Vannak üzenetek természetesen a Bitcoinról, a kriptovalutákról, de elmélkednek emberek az életről, a jövőről is.

„Szóval itt vagyok, otthagytam az állásom, még van pénzem, hogy eltartsam magam, miközben építem a Lightning node-om és műholddal küldözgetem az üzeneteimet. Még mindig szürreálisnak érzem néha” írja az egyik gondolkodó az üzenetében.

Ugyanezen felhasználó aztán így folytatta később: „Még mindig nehéz elhinni, hogy az üzenetemmel lefedem az egész Földet, azonnal, ahogy kérem. Azon gondolkozom, elolvassa-e vajon valaki?”

Későbbi üzenete rövidebb volt: „Szeretlek”.

(Mi is téged, akárhol is vagy.)

De mi értelme Bitcoinért üzenetet küldeni?

Jelenleg csak poénból küldözgetik az emberek az üzeneteket (szóval, aki ennél komolyabb ügyet keres, annak ajánljuk például az altcoinok árának emelkedésével foglalkozó cikkünket).

De maga a technológia és a műholdakkal küldözgetett üzenet érdekes kérdéseket felvet – és talán jóval nagyobb potenciált rejteget, mint gondolnánk.

Az egyik legfontosabb talán: bárki tud a technológiával üzenetet küldeni. Az üzenet pedig nem lesz cenzúrázva: sem a közösségi média platformok által, sem az internetszolgáltató által, sem a kormány által. Az ötlet, hogy bárki, bármikor és bárkivel megoszthatja a gondolatait és ötleteit, erősen a ’90-es évek cypherpunkjait juttatja eszünkbe. Ők is politikai változást akartak elérni – ezzel a technológiával hasonló célokat simán el lehet érni. Hogy ez jó dolog vagy sem, az már egy másik vita.

Végszóként pedig nézzük meg a kedvenc üzenetküldőnk még egy üzenetét:

„A bitcoin nélkül nem sok hitem lenne a jövőnkben.”

Egyetértünk.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük