A mostani bitcoin árfolyamesés csak felkészülés a következő hónapra

A kriptovaluták piaca különösen hullámzó és határozatlan volt az elmúlt hét napban. Ennek ellenére az ár tekintetében nem sikerült érdemi fejleményt produkálnia a bitcoinnak a héten. Aztán jött a pénteki hidegzuhany.

Az elmúlt hét nap viszonylag terméketlen volt a kriptovaluta piacokon – legalábbis, ami az árak alakulását illeti. De ez nem jelenti azt, hogy nem volt jelen a volatilitás a piacon. Múlt héten 21 700 dollár körül forgott sokat a Bitcoin, de aztán a hét végére 21 000 dollár alá süllyedt az árfolyam.

Bitcoin árfolyam alakulása a héten

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Binance és az FTX, a világ vezető kriptotőzsdéi, minden erejükkel azon vannak, hogy megkaparintsák a csődbement Voyager Digital tulajdonában álló eszközöket. Szeptember 6-án kezdődik a licit a Voyager eszközeire vonatkozóan és az értékesítési folyamat a jelenleg is zajló csődeljárás részét képezi. Ezt szeptember 29-én egy aukció is követi majd, ha szükségessé válik a nyertes megállapításának céljából. A Voyager ügyvédjeinek beszámolója szerint legalább 22 befektető esett át az előírt átvilágításon, hogy részt vegyenek a liciten.

A digitális jegybankpénz teljes mértékben leválthatja az egyre elavultabbnak tartott készpénzt, állítja az Európai Központi Bank. Nézeteik szerint a hagyományos fizetőeszközök már nem alkalmasak arra, hogy a digitális gazdaság részét képezzék. Legfrissebb beszámolójában az EKB alaposan kivesézi a CBDC (Central Bank Digital Currency) témakörét.

Amíg a FED nem dönt, a kripto piac sem tud

Ránézésre az egész piac különösen határozatlan volt a héten. Ennek fő oka Jerome Powell az amerikai jegyben elnök pénteken elmondott beszéde volt. A FED a tervek szerint augusztusban nem döntött a kamatemelés mellett. Éppen ezért a piaci szereplők már alig várták, hogy valami támpontot kapjanak, arra vonatkozóan, hogyan nézhet ki a szeptember és egy következő esetleges kamatemelés.

A FED elnöke azonban nem közölt érdemi információkat, mondván, hogy a következő lépésük teljes mértékben a kapott adatokon fog alapulni. Powell a jövőbeli célokról beszélve elmondta, hogy az FOMC átfogó irányelve továbbra is az infláció 2%-ra történő visszaszorítása. Éppen ezért azt is elárulta, hogy a korlátozó intézkedéseknek még egy ideig folytatódniuk kell.

Ezzel a kijelentésével pedig az egész piacot hirtelen komoly mozgásba hozta. Egy előzetes emelkedés után a Bitcoin árfolyama vadul csapongott. Így a hét végére a piaci hangulat elromlott, ami a kriptopiacon egy újabb 21 000 dollár alá esett bitcoin árfolyamban nyilvánult meg. Ezzel együtt a piac többi része is különösen ingatagnak tűnik jelenleg.

Bitcoin árfolyam mozgás a FED elnökének szavaira reagálva

Powell megnyilvánulásai az utóbbi időben igencsak nagy mozgásokat tudnak produkálni a bitcoin árfolyamában.

Pénteken 12:30-kor (UST idő szerint) 21 234 dolláron kereskedtek a BTC-vel. Innen a Bitcoin gyorsan 21 819 dollárra emelkedett 13:05-re – mindössze egy órával Powell nyilatkozata előtt.

Ezután 21 433 dollárra süllyedt, ahogy az elnök elmondta a fent említett megjegyzéseit. Ezt követően 14:09-re 21 748 dollárra lőtt ki az árfolyam, majd a csúcsot elhagyva 21 ezer dollár alá korrigált az árfolyam.

A bitcoin árfolyam rövid távú volatilitása az utóbbi hetekben, hónapokban szinte menetrendszerűen érkezik, amikor Powell beszél. A mozgás iránya azonban nem mindig kiszámítható. A befektetők és az elemzők azonban általában egyetértenek abban, hogy a Bitcoin és a kriptopiacok szorosan nyomon követik jelenleg a technológiai részvényeket, amelyek mindegyike a FED idei monetáris szigorítása során jelentős csapásokat szenvedett.

Borús lehet a szeptember a kripto piacon

A Bitcoin az előző öt szeptemberi hónapot veszteségben zárta. Úgy tűnik az idei szeptember is hasonló fájdalmakat hozhat, ha a történelem megismétlődik.

A múltbeli adatok azt mutatják, hogy a szeptember volt a Bitcoin legrosszabb hónapja 2013 és 2021 között. Ez alól mindössze két év 2015 és 2016 volt a kivétel. Ugyanakkor az átlagos Bitcoin árcsökkenés a hónapban mindössze -6% volt. Ami az elmúlt hónapokban tapasztalt vérengzéshez képest már szinte fel se tűnik egyeseknek. Érdekes módon a Bitcoin gyengélkedő teljesítménye az előző szeptemberi hónapokban egybeesik a tőzsde hasonló visszaesésével.

Az elemzők ezt az éves visszaesést “szeptember hatásnak” nevezték.

A szakértők azzal érvelnek, hogy a befektetők ilyenkor zárják a korábbi piaci pozícióikat, miután visszatértek szeptemberi, nyári vakációjukból, hogy az év zárása előtt felmarkolják a nyereséget. Vagy éppen az adóveszteséget – ha arra van szükség. Eközben azt is megjegyzik, hogy az egyéni befektetők közül sokan szeptemberben azért lépnek ki a piacról, hogy kifizessék gyermekeik éves iskolai költségeit.

Bitcoin árfolyam szezonalitás szeptember hónapban

Technikailag 17 ezerig eshet az árfolyam

Technikai oldalról nézve a Bitcoin árfolyam szeptemberre 19 000 dollár irányába indulhat, ha kitör a jelenlegi medve piacot jelző zászló alakzatból a négy órás grafikonon.

Bitcoin árfolyam medvepiaci zászló

A hosszabb időtáv sem kecsegtet túl sok jóval. A napi grafikonon a BTC augusztus 19. óta leszakadt az emelkedő ék alakzatból. Így az esés alja elérheti a 17 600 dollárt is.

Bitcoin árfolyam ék alakzat

Összességében ezek alapján úgy tűnik, hogy a szeptember ismét egy vörös hónap lehet a Bitcoin számára technikai, fundamentális és makro tényezők alapján is. Innen szép nyerni, ahogy mondani szokták.

Altcoin hírek

Mindenki készülődik az Ethereum átállásra

Az Ethereum Alapítvány bejelentette az egyesülés hivatalos dátumát. Az Alapítvány szerint az egyesülés a korábban vártnál valamivel korábban megtörténhet. A dátum valamikor szeptember 10. és szeptember 20. között lesz, a pontos nap függ azonban a folyamatban lévő blokkok létrehozásának sebességéről és a hashrátától is.

A világ legnagyobb Ethereum bányászpoolja beszünteti működését. Az Ethereum projekt indulása óta az egyik legfontosabb feladat az volt, hogy a konszenzus mechanizmust Proof of Stake rendszerre állítsák át. Szeptember 15-e környékén várhatóan megtörténik a régi PoW-alapú blokklánc végleges egyesítése az új PoS-alapú Beacon lánccal. Ettől az időponttól kezdve pedig már nem lesz értelme ETH-t bányászni, mivel az új blokklánc nem igényel bányászatot a blokkok érvényesítéséhez. Ezért a világ legnagyobb ETH bányászpoolja, az Ethermine bányászpool be fogja szüntetni a működését, mivel ezen a ponton használhatatlanná válik.

A bálnák közül sokan úgy döntöttek, hogy az ETH készleteiket a tőzsdékre költöztetik, felkészülve az átállásra. A legnépszerűbb, nem kereskedésre fenntartott Ethereum pénztárcák tulajdonosai az ETH-jaik egy részét a tőzsdékre helyezték át. Az elmúlt három hónapban ezek az entitások mintegy 11%-a mozdította el az Ethereumjait.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

Az adás e heti vendége Mariánovich Félix, a CoinCharlie operatív igazgatója, aki egy rendkívül fontos témáról a kriptocsalásokról beszél majd. Félix 2010 elején csöppent a kriptovaluták világába, hihetetlen és egyben szomorú történeteket oszt meg arról, hogy az emberi kapzsiság és naivitás következtében milyen ócska trükkökkel csaltak ki hatalmas összegeket gyanútlan emberektől a furfangos csalók. Mesél a Facebookon terjedő csalásokról, a kriptotőzsdék kiemelkedő szerepéről, arról, hogy az áldozatok miért nem fordulnak a rendőrséghez, és a helyi hatóságok nemtörődömségéről.

A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!