Milliárdok tűntek el a ghánai bankokból, 70 000 ember befektetése vált köddé

Közel 70 000 embert érinthet az a pénzügyi összeomlás, mely végigsöpört Ghána bankrendszerén.

Milliárdokat söpörtek ki a bankokból

Az Al-Jazeera jelentése alapján Ghána bankrendszerének „megtisztítása” után tízezrek csodálkoztak el azon, hogy hová tűntek megtakarításaik. Az erőszakos központi beavatkozás hatására egyharmadával esett az országban a hitelintézetek száma, és 23 takarék, illetve hitelintézet volt kénytelen lehúzni a rolót. A szigorú fellépés az eszközkezelőket is érintette, ami tömeges pánikeladásokat és portfólió likvidálásokat váltott ki.

Becslések szerint nagyjából 1,6 milliárd dollárnyi befektetés vált köddé. Ez több, mint egyharmada azon befektetési eszközöknek, amelyeket a lakossági és intézményi alapkezelők felügyeltek. A ghánai pénzügyi szabályozó által indított tisztogatás során 20 eszközkezelő intézményt is parkolópályára küldtek miután a feltételezések szerint, megsértették a szabályokat.

A tisztogatás részeként a pénzfelügyelet nem adott engedélyt az intézeteknek, hogy újabb befektetési eszközöket bocsássanak ki, mivel az intézetek a befolyó forrásokat a már meglévő befektetők kifizetésére használnák fel. A lépés hatására közel 70 000 embernek semmibe veszett a megtakarítása. Lord Mensah, a Ghánai Egyetem pénzügyi oktatója szerint,

Az ügy közvetetten az összes pénzügyi intézetet érinti, így a kormánynak kellene lépéseket tennie a bizalom visszaállítása érdekében. Mi semmit sem tehetünk. Arról kellene most megbizonyosodnunk, hogy megteremtettük a szükséges környezetet a befektetők bizalmának visszaszerzéséhez.”

Annak a valószínűsége, hogy a ghánai kormány az ügyben érintett befektetőket kisegítené, meglehetősen alacsony. Sokan már a kormányt hibáztatják, mert szerintük az nem rendelkezik olyan eszközökkel, amivel meggátolhatóak lennének a hasonló típusú pénzügyi fiaskók. Kwadwo Kusi-Frimpong, pénzügyi bűncselekmények szakértője szerint Ghánában inkább egy életképes rendszert kellene bevezetni, amivel biztosítani lehet, hogy ilyen nem fordulhat elő többé.

Akárhol bekövetkezhet egy újabb Ghána

A hasonló helyzetek kiválóan szemléltetik a bankmentes pénzügyi rendszer előnyeit, ahol hasonló rendszerszintű válság nem fordulhat elő, mert természetéből fakadóan központi szabályozóktól mentes. A bitcoinban tárolt vagyonokhoz ideális esetben kizárólag a tulajdonosuk rendelkezik hozzáféréssel, egyetlen központi döntéshozó, regulátor, bank stb. sem képes azt elkonfiskálni, elfutni vele vagy olyan monetáris politikát bevezetni, ami a padlóra küldi az értékét.

Rhythm Trader kriptopiaci megfigyelő szerint is a pénzügyi eszközkezelés nem kellene hogy közvetítőktől függjön. A bitcoin ugyan magas volatilitású befektetési eszköz / értékőrző / fizetési platform és digitális pénz, de robusztussága lehetővé teszi, hogy a használói biztonságos és hibamentes környezetben tárolhassák, kereskedjenek vagy épp fizethessenek vele termékekért és szolgáltatásokért. A 70 000 ghánai kárvallott, akinek 1.6 milliárd dollárnyi megtakarítása vált levegővé, a következő alkalommal már óvatosabb lesz abban, hogy kire is bízza a pénzét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük