Million token: Újabb YouTuber verhette át követőit saját kriptoprojektjével

A YouTube-on csak TechLeadként ismert 1,1 milliós követőbázissal rendelkező tartalomkészítőt most többen azzal vádolták meg a közösségi média oldalakon, hogy új Million (MM) tokenje mindössze egy pump-and-dump átverés.

3500%-os növekedést mutatott három nap alatt a Million token, majd bezuhant

Patrick Shyu, a jelenleg YouTuberként munkálkodó, régen Google és Facebook tech leades tartalomkészítő, mindössze múlthét csütörtökön indította el saját Million nevű tokenjét a Uniswap decentralizált tőzsde segítségével. Most azonban, úgy látszik, máris problémák vannak a kriptoprojekt körül.

Maga a Million elképzelése a honlap szerint meglehetősen egyszerű: van 1 millió darab már kibányászott token, amelynek szintén 1 millió dollárnyi USD Coin (USDC) a fedezete. Az MM token azonban nem egy stabilcoin, a maximum értéke ugyanis egyáltalán nincsen korlátozva – ezt pedig az elmúlt napok történései is jócskán igazolják.

A csütörtöki indulást követően az 1 dolláros ár három napon belül több, mint 3500%-os növekedést produkált; legmagasabb értéke majdnem elérte a $37-t tokenenként. Azóta ez csaknem 60%-ot zuhant, a cikk írásának idején pedig aktuális értéke $15 körül mozog.

A Million tokent saját honlapja egyébként csak úgy jellemezi, mint a „decentralizált digitális valuta milliomosoktól milliomosoknak”.

Million token: Újabb YouTuber verhette át követőit saját kriptoprojektjével
Forrás: milliontoken.org

Twitteren azonnal megjelentek a Million token körüli kérdések

A pump-n-dump vádak azt követően indultak meg TechLead ellen, miután egy Twitter felhasználó arra hívta fel a többiek figyelmét, hogy ugyanaz az a cím, aki eredetileg a tokeneket is bányászta, nagy mennyiségben von ki likviditást az Uniswapról.

„Azzal, hogy likviditást von ki, úgy tud eladni, hogy igazából nem is ad el. Így nem kell elmondania a közösségnek, hogy akkor adott el, amikor a többiek vásároltak,” írta a DCF GOD nevű felhasználó. Ő TechLead jelenlegi egyenlegét megtekintve azt állítja, hogy nagyjából 2 millió dollárt is nyerhetett eddig a projekten a YouTuber.

Maga TechLead sem hagyta figyelmen kívül a Twitteres vádakat, és reagált is a bejegyzésekre. Szerint ezek az állítások teljes „FUD”-ok. Azt is hozzátette, hogy a Uniswap likviditás egyáltalán nem úgy működik, mint ahogy azt például DCF GOD állította korábban.

De nem csak Twitteren próbált tüzet oltani a YouTuber. Egy videóban is válaszolt néhány felmerülő kérdésre. Ebben a videóban azonban nagyon gyorsan felhívta arra is a figyelmet, hogy a Million egyáltalán nem egy „befektetés”, hanem sokkal inkább egy „társadalmi kísérlet”.

„Ez egyfajta játék, hogy megnézzük, mi történik majd ezzel. Kicsit olyan, mint a Dogecoin” – mondta a videóban.

Kérdés mondjuk az, hogy a SEC is csak játéknak gondolja-e ezt; különös tekintettel TechLead azon tweetjeire és videóira, amelyben hosszasan arra buzdítja a követőit, vásároljanak be a Million tokenből, hogy aztán mindnyájan milliomosok legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük