Milyen hatással lenne egy globális recesszió a kriptovalutákra?

A 2008-as globális recesszió közepette kifejlesztett és az ismeretlen Satoshi Nakamoto által fémjelzett Bitcoin korai célja az volt, hogy a nemzetközi utalásokat stabilabb és ellenállóbb alapokra helyezze. Olyanra, amelyet az önérdekeket képviselő bankok és kormányzatok nem tudnak a saját érdekeik céljából kisajátítani.

Több, mint tíz év telt el azóta, és könnyen előfordulhat, hogy egy újabb gazdasági vihar tart felénk. A közgazdászok és a pénzügyi szakértők negatív hozamokról, alacsony kamatlábakról és az alacsony bankállományról beszélnek, ezzel azt sugallva, hogy ismét recesszióval nézhetünk szembe, amely regionális vagy akár globális méretű is lehet.

Felmerül a kérdés, hogy egy újabb gazdasági válság hogyan befolyásolná a bitcoint és a kriptopénz szektort? A vélemények megoszlanak, hiszen a kriptót használók a bitcoint menedékeszköznek tartják, míg mások szerint minden befektetési eszköz – beleértve a kriptovalutákat is – elértéktelenedne egy új válság következtében.

A közelgő vihar

A Twittert rendszeresen látogatóknak talán már tudomása van arról, hogy a kriptogazdaság krémjének több tagja is fellebbentette a recesszió lehetőségét. Július elején a Morgan Creek Digital társalapítója, Anthony “Pomp” Pompliano tweetelte a következő bejegyzést:

“A globális gazdaság erős ellenszéllel néz szembe, és a gazdasági visszaesésnek egyre több jele mutatkozik. Ez a bizalom az emberektől a gépek és az algoritmusok felé irányuló monumentális eltolódáshoz vezet.”

Hasonlóképpen, a Global Macro Investor alapítója, Raoul Pal is azt írta, hogy Európában sok minden zajlik, ami nyugtalanító. Elmagyarázta, hogy az európai bankok részvényei küszködnek, és az Európai Központi Banknak és más hatóságoknak kevés politikai erőforrása maradt, hogy egy újabb gazdasági recessziót elkerülhessen.

Azonban nem mindenki ért egyet ezzel a jóslattal. Egyrészt vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy ugyan bekövetkezhet bármikor a recesszió, de előfordulhat, hogy csak „ciklikus” jellegű lesz, nem pedig katasztrofális.

Dr. Jemma Green, a Power Ledger társalapítója és elnöke szerint világszerte számos közgazdász és elemző a globális recesszió közeledtére fogad. A negatív kötvényhozamok továbbra is evidensek, az alacsony kamatlábak pedig azt mutatják, hogy a központi bankok egyre kevésbé képesek arra, hogy a kamatlábak további csökkentésével ösztönözzék a gazdaságokat. Green szerint azonban, ha hivatalosan recesszióba is kerül néhány vezető gazdaság, az nem feltétlenül jelentene 2008-as vagy az 1929-es válságot idéző katasztrófát.

“Számos tényező játszik szerepet egy recesszióban – ez a gazdasági ciklus része, tehát, mint mindig, most is vannak csúcsok és hullámvölgyek, amiken túl kell jutnunk.”

Még a blokklánc- és a kriptoiparban dolgozó emberek sincsenek meggyőződve arról, hogy recesszió lesz. A DigitalX vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a közeljövőben bekövetkező válság valószínűtlen, mivel a kamatlábakat most nulla alá lehet nyomni. A monetáris politikának most nagyobb mozgástere van, mint amikor a kamatlábak megálltak nullán.

A recesszió nem garantált, de azért érdemes átgondolni, hogy milyen hatással lenne a bitcoinra és a kriptovaluta piacokra. Jemma Green szerint valószínű, hogy a bitcoin még recesszió idején is talpon maradna, hiszen a kriptovalutákat azért fejlesztették ki, hogy választ adjon a meglévő pénzügyi rendszer problémáira. A kriptovaluta árak április óta tartó növekedése megerősítette a bitcoint, mint menedékeszközt és feljogosítsa erre a titulusra, mint digitális arany. Más iparági szereplők azonban úgy gondolják, hogy súlyos válság esetén még a kriptoeszközök is elértéktelenednének.

“Súlyos recesszió esetén az összes eszköz eladásra kerül, a 2008-as globális pénzügyi válság idején az arany ára is zuhant” – nyilatkozta Leigh Travers. Érvelését támasztja alá az a tény is, hogy 2008. március és 2008. november között az arany ára 31 633 USD/kg-ról 23 802 USD-ra esett.

Érdemes ezzel szemben kiemelni, hogy a 2008. évi válság idején az amerikai dollár ára emelkedett átlagosan 15,5%-kal a többi devizához képest, 2008. augusztus 1. és október 22. között.

Nehéz azonban azt megjósolni, hogy egy jövőbeli recesszió kirobbanása során a dollárnak sikerülne e megőriznie a világ tartalékvalutája státuszát. 10 év ugyan nem nagy idő, de ha technológiai, geopolitikai és generációs szempontok alapján szemléljük az eseményeket, akkor bizony rengeteget változott a világ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük