Milyen korlátok hátráltatják a BRC-20 szabványt a fejlődésben?

A kriptoközösség mostani legfelkapottabb témája a nemrég bevezetett Bitcoin BRC-20 szabvány, amely a közelmúltbeli mémérme-őrületnek köszönhetően jelentős figyelmet vont maga után. A hatalmas népszerűség ellenére azonban a szabvány bizonyos korlátozásoknak van kitéve, amelyek hosszútávon gátat szabhatnak a fejlődésének.

A BRC-20 szabvány, amelyet idén márciusban vezettek be, az Ordinals technológiáját használja. Lehetővé teszi a Bitcoin blokkláncán a tokenek mintelését és átadását, képek helyett pedig szövegek számítanak az egyedi megkülönböztető adatoknak.

A brc-20.io adatai szerint a BRC-20 tokenek piaci kapitalizációja egy ponton meghaladta a 900 millió dollárt, és több mint 14 400 digitális eszközt bocsátottak ki. Másrészt a Dune Analytics szerint a BRC-20 Ordinals tranzakciók bevezetésük óta több mint négymillióval meghaladták a nem BRC-20 tranzakciókat. Jelenleg a legnépszerűbb ilyen tokennek az ORDI, NALS, PIZA, PEPE és a MEME számít.

A BRC-20 korlátai

Annak ellenére, hogy az Ordinals protokollban rejlő lehetőségeket hivatott bemutatni, az új szabvány jelenleg olyan korlátokkal szembesül, amelyek akadályozhatják fejlődésében.

Az egyik ilyen a felhasználási esetek számának hiánya. A BRC-20 hálózat nem támogatja az okosszerződéseket, és az eszközök ára elsősorban a piaci spekulációtól függ. Ez, valamint, hogy a 24 órás kereskedési volumenük a piaci kapitalizáció 30%-át sem éri el, kihívássá teszi a jövőjük előrejelzését.

Egy másik hátrány az Ethereum Virtual Machine (EVM) kompatibilitásának a hiánya, ami a fejlesztők hozzáférését korlátozza a hálózati erőforrásokhoz és az építési lehetőségekhez. Ez az elfogadásnak szabhat határt, ami pedig szűk ökoszisztémát eredményezhet.

Végezetül pedig említsük meg, hogy az új tokenek jelentős blokkterületet foglalnak el. A kriptoközösség részéről nemrég tapasztalt hálózati torlódásokat és magas tranzakciós díjakat a BRC-20 tranzakciók számának emelkedése okozhatta. Ennek megoldására egyesek azzal a feltevéssel álltak elő, hogy a BRC-20 tokenek és más Ordinals kibocsátási módszeren alapuló eszközök cenzúrázását javasolják. Ez pedig megint nem jó fényt vet a szabvány jövőjére.