Ha a Bitcoin nem tud kezelni néhány JPEG-et, hogyan bírna el az egész világgal?

Sok bitcoinos háborodott fel az elmúlt hetekben a magas díjak miatt. A tranzakciós díjak, amelyeket dinamikusan, egy versenyeztetési folyamat alapján határoznak meg, május 8-án elképesztő 30,19 dollárra szöktek egy egyszerű bitcoin tranzakcióért, miután 2021 júliusa óta, azaz közel két éve 2 dollár körül mozogtak.

A helyzet elég súlyos ahhoz, hogy egyes bitcoinosok, különösen az úgynevezett “maximalisták” odáig mentek, hogy a BRC-20 tokenek és más, az “ordinals” kibocsátási módszeren alapuló eszközök cenzúrázását javasolták. Ezek az ordinals eszközök új funkciókat használnak a Bitcoin tranzakciók adatainak beírására, és úgy tűnik, hogy ezek okozzák a díjak megugrását. A BRC-20 kibocsátása körüli erkölcsi vitáról még rengeteget lehetne beszélni. De egy meglepő fejlemény, hogy egy igazán maximalista figura, Michael Saylor (a MicroStrategy korábbi vezérigazgatója) most ” igazi bika hatásnak” nyilvánította a megjelenésüket.

Ha félretesszük azt a kérdést, hogy “mire való a Bitcoin?”, itt sokkal egyszerűbb dolgokat lehet leszűrni. A Bitcoin nem skálázódik, és az ordinálisok hibáztatása nem változtat ezen a tényen.

A blokklánc ugyanezekkel a skálázódási problémákkal szembesülne, ha a világnak csak egy kicsit nagyobb hányada használná pénzmozgásokra a Bitcoint. Ez azt jelenti, hogy a BRC-20 okozta felfordulás ironikus módon végső soron éppen a “maximalista” vízióra mért csapást, amelyet azok képviselnek, akik jelenleg a Bitcoin nem monetáris felhasználása ellen harcolnak.

Torlódások a mempoolban

A Bitcoin ökoszisztémában a BRC-20 tokenek iránti robbanásszerű érdeklődés óriási mértékben megnövelte a tranzakciós volument az alaphálózaton, ami rögtön a tranzakciós árakat is felhajtotta. Sokféleképpen lehet ezt a problémát kontextusba helyezni, de egy nagyon jó mérőszám a Bitcoin mempooljának zsúfoltsága. A mempool az a hely, ahol a tranzakciók validálásra várnak, és a hozzájuk kapcsolódó díjtételek szerint rendeződnek. Egy zsúfolt mempool nagyobb árversenyt jelent, hogy a tranzakció bekerüljön a következő blokkba.

A részletes adatok áttekintése számos szempontból szemet gyönyörködtető.

Bitcoin mempool

Először is, a puszta tranzakciós volumen alapján úgy tűnik, hogy a Bitcoin mempoolja még soha nem volt ennyire tele. A legutóbbi nagyobb csúcs 2021. áprilisában volt, amikor 200 000 tranzakció várakozott a sorban, de tegnap ez a szám 450 000-nél tetőzött.

Ugyanilyen figyelemre méltó, hogy ezek a tranzakciók gyakran kis méretűek. A bitinfocharts jóvoltából azt is láthatjuk, hogy az átlagos bitcoin tranzakció mérete az elmúlt napokban nagyot zuhant.

Bitcoin trx érték
A kis méretű tranzakciók robbanásszerűen megnövekedett volumene megerősíteni látszik azt a tényt, hogy a kereslet kiugrását a spekulánsok hajtották fel, akik eszeveszetten bocsátanak ki és veretnek tokeneket a kísérleti “BRC-20” szabványt használva. A tokenek körül most nagy hájp van. A spekulánsok látszólag most azonnal akarják a $pepes és más kaszinó tokenjeiket, nem pedig 12 vagy 14 blokk generálás után. Blokklánc adatok szerint a BRC-20 szabvány bevezetése óta eltelt néhány hét alatt elképesztő 8500 tokent bocsátottak ki a Bitcoinon. Mivel ezek nagyrészt mémcoinok, amelyek alig jelentenek többet a szerencsejátéknál, a licitháború valószínűleg rövid életű lesz. Sőt, a díjak május 10-re már némileg már csökkentek a május 8-i csúcshoz képest.

Bitcoin átlagos trx volumen

A skálázási problémára vezethető vissza a mostani probléma is

De a helyzet a következő: ha akár csak néhány millió ember is ténylegesen használni akarná a Bitcoint arra, hogy rendszeresen pénzt küldjön peer-to-peer módban, akkor pontosan ugyanebben a helyzetben lennénk mint most. És az nem átmeneti, hanem állandó lenne. A maximalisták a Bitcoin cenzúrára való felhívásai számos filozófiai okból vitathatatlanul összefüggéstelenek, de ez a gyakorlati összefüggéstelenség a legszembetűnőbb. A díjemelkedés miatt feldühödött bitcoinosok talán jobban tennék, ha energiájukat a mindennapi felhasználók által vezérelt tartósan magasabb díjak fenyegető problémájának megoldására összpontosítanák.

A legalapvetőbb, ahogy a Castle Island Ventures társalapítója, Nic Carter tegnap rámutatott: “a magas árak a magas árak ellenszere”. Ezt valós időben látjuk most, aminek a következménye, hogy a Binance integrálni fogja a Layer-2-es Lightning hálózatot. A Lightningot kifejezetten arra tervezték, hogy a kisebb tranzakciók terhét levegye az alapláncról, de a peer-to-peer használathoz meglehetősen titkos beállításra van szükség. Ugyanakkor a Lightning szolgáltató cégek, mint például a David Marcus-féle Lightspark, megkönnyítik a Lightning használatát az átlagos felhasználók számára is.

Ebben a tekintetben a BRC-20 okozta díj emelkedés valószínűleg áldásként hat. Egy figyelmeztető lövés, amelynek egy tartós sortűzre való felkészülés lázát kell kiváltania.

Van itt egy utolsó, hipotetikus irónia. A Bitcoinon mind az ordinals termékek, mind a helyettesíthető tokenek tényleges életképessége még mindig rendkívül bizonytalan. Például éppen a múlt héten is azonosítottak egy jelentős hibát. De ha hunyorítunk, nem lehetetlen elképzelni, hogy az ordinals technológia valamilyen formája teljesen új megközelítéseket tesz lehetővé a Bitcoin skálázására, talán beleértve a “Layer-2-es” technológiát, amely közelebb áll ahhoz, amit az Ethereum képes megvalósítani.

Ez talán még kellemetlenebbnek bizonyul a maximalisták számára, mint a mempooljuk megosztása a JPEG-ekkel és degensekkel. De ha valóban elkötelezettek a Bitcoin skálázása mellett, akkor talán itt az ideje, hogy nagyobb léptékben gondolkodjanak.