Minden, amit tudnod kell a Criptext titkosított email szolgáltatóról

A Criptext egy ingyenes, titkosított email szolgáltatást kínáló platform Windows, Linux, macOS, Android és iOS operációs rendszerekhez.

Criptex email

A Criptext alkalmazások nyílt forráskódúak, az alkalmazásokat futtató szerverek azonban nem.

Signal Protokoll

Ez az email szolgáltatás nem felhőalapú, mint a Gmail vagy az Outlook. A Criptext e-maileket nem tárolják  centralizált szervereken, azokat kizárólag saját készülékeinken, végpontok közötti titkosítással tárolják. Ehhez a Signal Protokollt használja fel az alkalmazás.

Hogy működik ez? A hivatalos dokumentáció szerint a Criptext egy pillanatra a szerverükön tárolja az emailt, de mindössze addig, amíg továbbítja az e-mailt, és a levél kézbesítése után törli is azt. Az egyetlen kivétel ez alól az, ha az üzenet nem kézbesíthető; mondjuk, amikor a címzett eszköze offline állapotban van. Az e-mailt addig tárolják a szerveren, amíg sikerül kézbesíteni. Ha 30 napon belül nem kézbesítik, akkor a szerverről is törlik véglegesen.

Titkosított levelek

A Criptext szerint minden e-mailt egyedi kulccsal titkosítanak. A mellékletek is titkosítva vannak; ezeket a Criptext az Amazon Web Services szerverein tárolják, bár ezek titkosítási kulcsait csak a felhasználók eszközei mentik le.

Fontos megjegyezni, hogy a szolgáltatás csak az egyik Criptext felhasználó által a másiknak küldött leveleket titkosítja. Tehát, ha e-maileket küldesz más szolgáltatókhoz (Gmail, Outlook stb.), akkor azok nem lesznek titkosítva.

Tipp: Megtudhatod, hogy az e-mail titkosított-e vagy sem, ha megkeresed a lakat ikont. Ha van lakat, akkor titkosítva van.

Hogyan regisztrálhatsz a Criptext-re

Telepítened kell az asztali programot vagy a mobilalkalmazást, és azon keresztül kell regisztrálnod. Miután ezt megtetted, az alkalmazás megkezdi a titkosítási/visszafejtési kulcsok létrehozását az eszközödön lévő fiókhoz.

Megjegyzés: A fiók regisztrációja során megadhatsz egy helyreállítási e-mail címet. Erre csak a fiók jelszavának visszaállításához van szükség.

 

Criptex email

Fontos megjegyezni, hogyha egy másik eszközről jelentkezünk be, nem pedig az eredetileg telepített alkalmazásból, akkor a jelszó megadása a bejelentkezés után nem szinkronizálja a meglévő (egy másik eszközről származó) postafiókot az új eszközre. Ennek oka, hogy a régebbi levelek visszafejtési kulcsai a másik eszközön vannak tárolva.

Criptex email

A Criptext email szolgáltató kiemelt funkciói

A mailbox szinkronizálása

A Criptext szinkronizálja a mailboxot az eszközök között, így ha e-mailt küldesz a telefonodról, szinkronizálja azt az asztali program elküldött mappájával (és fordítva). A beérkező e-maileket minden eszközön megjeleníti. Használhatod akár 10 eszköz szinkronizálására is. A mellékletek mérethatára 25 MB, de azok száma nincs korlátozva egy email esetében sem.

Elküldött e-mail visszavonása

Visszavonhatod az elküldött e-mailt, amit egy kontaktnak küldtél; ez azonban csak akkor működik, ha az e-mailt még nem olvasták el.

E-mail követés visszajelző e-maillel

A visszajelző e-maileket támogatja a Criptext, vagyis meg tudod mondani, hogy a címzett mikor nyitotta meg a leveledet. Ezt a funkciót a Beállítások menüben lehet kikapcsolni a “Read Receipts-t” funkcióban.

Biztonsági mentés

Biztonsági másolatot készíthetsz a postafiókodról helyileg az eszközödön, vagy manuálisan tárolhatod a felhőben. A biztonsági másolatot egy általad megadott jelszóval titkosítják.

Kétfaktoros hitelesítés

Ennek engedélyezéséhez meg kell adnod a jelszót a következő bejelentkezéskor, és jóvá kell hagynod azon az eszközön, amelyre már be vagy jelentkezve.

Záró gondolatok a Criptex email szolgáltatóról

A Criptext nagyon jó szolgáltatást kínál, jó hogy van ilyen a személyes adatokat és privát szférát védő emailplatform. De nem biztos, hogy a Criptext hétköznapi felhasználásra megfelelő. Ugyanis nem tudja titkosítani azokat a leveleket, amelyeket más szolgáltatóhoz tartozó e-mail címekre lettek küldve. Tehát a funkcionalitás teljes kihasználásához arra lenne szükség, hogy mindenki a Criptext használatára térjen át. Erre azonban még várni kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.