Sok dAppot érinthet a Metamask novemberi frissítése

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Metamask API-jának novemberi változtatása komoly fejtörést okozhat a szolgáltatásra épülő decentralizált alkalmazások fejlesztőinek.

Pénteken jelentette be a mobilalkalmazásként és böngészőbővítményként működő népszerű Ethereum-tárca, hogy nagy változások várhatók idén a szolgáltatás háza táján.

November 16-tól megszűnik a web3.js API fecskendezése, ami azt jelenti, hogy a fejlesztőknek saját maguknak kell könyvtáraikon keresztül interakcióba lépniük az Ethereum blokkláncával.

Dan Finlay, a Metamask fejlesztője ezt egyébként is inkább egy egyfajta kényelmi célokat szolgáló, mintsem alapvető API-ként jellemezte.

A változtatás fő oka mégis az, hogy a jelenleg használt 0.20.x verziót már nem frissítik többé, így biztonsági aggályok merülhetnek fel vele kapcsolatban.

banner

Finlay elmondta, miszerint megfontolták a könyvtár változatának frissítését is, mivel azonban a web3.js legújabb verziója is láthatáron belül van, így ezt a kritikus megoldást látták a legkézenfekvőbbnek. Ahelyett tehát, hogy az egymást követő frissítésekkel dupla munkát okoztak volna a fejlesztőknek, inkább a szolgáltatás megszüntetését választották.

Ez persze egyáltalán nem jelenti a Metamaskra épülő dAppok teljes végét, hiszen azok továbbra is használhatják az ether.js és web3.js könyvtárakat, igaz nem az MM-en keresztül.


Mi az a web3.js, és mi a Metamask szerepe?

A web3.js olyan könyvtárak gyűjteménye, amely lehetővé teszi a böngésző számára, hogy interakcióba léphessen a blokklánccal. A felhasználó ezen keresztül tudja például kiolvasni és szerkeszteni az okosszerződésekkel, etherutalásokkal kapcsolatos adatokat, stb.

A Metamask feladata ilyen szempontból egyfajta közvetítő. Ahelyett, hogy a felhasználó egy külön web3.js-könyvtáron keresztül hozna létre kapcsolatot a blokklánccal, a Metamask API-ján keresztül teheti azt meg, jóval egyszerűbb módon.


A változást azért jelentették be 3 hónappal hamarabb, mivel értelem szerint számos, Metamaskot használó dApp-implementáció érintett a frissítésben.

Ebből kifolyólag egy kézikönyvet is közzétettek a fejlesztők számára, hogy azok minél hamarabb megoldhassák az alkalmazkodás során esetlegesen felmerülő problémákat.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.