Melyik irányba lőheti a BTC árfolyamát a közelgő felezés?

Most már alig pár száz blokk van hátra a Bitcoin következő felezéséig. A spekuláció és a találgatás viszont már a tetőfokára hágott és sokan elkezdtek bedőlni különféle híreknek. Főleg miután a bitcoin ára aktuálisan 62 ezer dollárig zuhant vissza ( BTC Price BTC Price ). Viszont ez lehet, hogy csak a felezés utáni nagy fellendülés előszele lehet. Egyesek azt gyanítják, hogy néhány bálna is igyekszik rájátszani a negatívabb hírekre, hogy alacsonyabb áron vásárolhassanak be a felezés előtt.

A Bitcoin felezés hatásáról nagyon megoszlanak a vélemények

De látni kell, hogy 2023. április 17. és 2024. április 17. között a bitcoin ára 107%-ot emelkedett és március 14-én elérte történelmi csúcsát 73794 dolláron. Erre a felívelő trendre ráfűzve jöttek elemzők, így például a Bloombergtől, akik a felezés utánra 42 ezer dollár körüli árat jósoltak. De a Bitmex korábbi vezérigazgatója, Arthur Hayes is az ár bedőlésére figyelmeztetett a felezés környékén. A legtöbben azonban úgy látják, hogy itt valójában csak “sell the news” eseményről van szó, amikor a kriptovaluták árfolyama egy jó hír megjelenésének hatására visszaesik.

Hiszen valaki “megvette a pletykát” (azaz vett valamiből, mert várt valamire), majd “eladta a híreket”, azaz eladta az adott terméket, amikor a várt hírt megerősítették. Erre számítottak sokan az amerikai Bitcoin spot ETF jóváhagyásnál is. Azonban ott fordítva történt, hiszen az ETF-ek kereskedésének elindítása meglőtte felfelé az árfolyamot. Ennek ahhoz lehet köze, hogy a nagy BTC bálnák azért ismerik a “sell the news” sztorit.

A kriptopiac és a BTC jelenlegi állapota mindenképpen megtévesztheti a medvepiacra számító kereskedőket és további veszteségekre spekulálhatnak. Ezek a kereskedők shortolhatják a coint, a bitcoin árfolyamának további csökkenésére számítva. Ha azonban az ár váratlanul emelkedik, azoknak, akik shortolták vagy eladták a BTC-jüket, magasabb áron kellene visszavásárolniuk, hogy fedezzék pozícióikat és mérsékeljék a veszteségeket. Csak spekulálni lehet, hogy mi is lesz a felezés után. A bitcoin bálnák viselkedése természetesen meghatározza majd a piac alakulását. Hogy ez az esemény a befektetők stratégiai átrendeződését vagy egy szélesebb körű piaci elmozdulást jelez-e, meg sem lehet jósolni. Mert bármerre néz az ember, csak találgatásokat lát. A többség mindenesetre úgy véli, hogy ez hasonló esemény lesz, mint a Bitcoin spot ETF jóváhagyás.