Mindenkori csúcson a bitcoin bányászat aktivitása

  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Miközben a bitcoin árfolyama már több hónapja menetel felfelé, egy másik mutató is szárnyra kapott. A nehézségi fokkal együtt az aktivitás is újabb csúcsokon jár a bitcoin bányászatnál.

Bitcoin bányászat nehézségi foka mutatja meg, mennyi erőforrás szükséges egy új blokk kibányászásához. Azaz mennyit kell dolgozni a bányászoknak a blokkjutalomért, a 12.5 bitcoinért. A hashráta pedig ezt a befektetett energiát jelenti, hogy mennyien dolgoznak a hálózaton. 

A BTC.com kínai bányásztársaság adai szerint 2018 vége óta meredeken emelkedik felfelé a hálózat teljese hashrátája. Két hete érte el a maximumot még júniusban a hashráta, amit most 14%-al szintén túllépte az ehavi adat. 

Csúcson a bitcoin hálózat aktivitása

Ilyen magas szinteken még nem járt a hashráta a bitcoin történetében. Korábban hasonló meredek emelkedés 2018 júliusában volt tapasztalható a hálózaton. Akkor 15%-ot emelkedett a hashráta 2016 blokk kibányászása után. 

A bitcoin nehézségi fok emelkedésétől függetlenül a hashráta is folyamatosan nőtt az elmúlt időszakban. Ez azt jelenti, hogy a bányásztársaságokhoz ismét egyre többen csatlakoznak bányászati céllal, amire szükség is van, mert 2018 novembere óta jelentős veszteségeket szenvedtek el azzal, hogy sokan elhagyták a piacot

A bitcoin algoritmus minden 2016 kibányászott blokk után automatikusan módosítja a nehézségi fokot a hálózaton, mely révén, ha növekszik a hashráta, egyre többet kell dolgozniuk az ASIC-oknak a bitcoin blokkjutalomért. Így alakul majd ki a bitcoin 21 millió darabos kínálata kellően hosszú idő alatt. Jelenleg kb. 2 hét szükséges 2016 blokk kibányászásához, mely után érkezik egy nehézségi fok korrekció. Most 9.06T a teljes hálózat erőforrás kapacitása mely a következő korrekcióval elérheti a 10T mértéket, ez 10 trillió hasht jelent másodpercenként.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.