“Eladtam a házamat és mindenem kriptovalutába fektettem” – Changpeng Zhao, Binance

Changpeng Zhao all-in-t mondott néhány évvel ezelőtt és ezt nem túlzás kijelenti. Mindenét feltette a kriptovalutákra, mely üzletből jól jött ki, hiszen ma a világ egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjének, a Binance-nek a feje. A Forbes szerint a jelenlegi vagyona közel 2 milliárd dollár. 

2020 áprilisában a Twitter egyik felhasználója azt a kérdést tette fel: “Hogyan változtatta meg a bitcoin az életed?”. Rengeteg válasz érkezett rövid időn belül és valószínűleg a kérdezőt is meglephette az, hogy a válaszadók között ott volt Changpeng Zhao, más néven CZ, a Binance társalapítója is. Egy olyan gazdag embertől, mint CZ mindenki azt várná, hogy a luxusban él és minden földi jóban dúskál, ehelyett azt írta: “Nincs házam, nincs autóm, nincs hajóm, nincs golfpályán, nincs készpénzem, van új munkahelyem és egy teljesebb életem”.

Zhao korábban is anyagi javak híján volt, így hozzászokott a szerény, visszafogott élethez. Kínában született, szülei mindketten az oktatásban dolgoztak. Changpeng professzor apja végül a polgári párthoz csatlakozott, ami következtében nem sokkal fia születése után ideiglenesen száműzték. A család helyzete kilátástalanná vált, ezért úgy döntöttek, hogy új életet kezdenek. A Zhao család az 1980-as évek végén a kanadai Vancouverbe emigrált. Bevándorlóként az élet nem volt habostorta, a család boldogulásához minden segítségre szükség volt. Changpeng ezért úgy döntött, hogy ő is hozzájárul a családi kasszához azzal, hogy munkát vállal. Tinédzserként a McDonald’s konyhájában kezdett el dolgozni, éjszaka egy benzinkútnál segédkezett, valamint számos apróbb munkákkal próbált minél több pénzt keresni. A montreali McGill Egyetemen tanult informatikát, majd a diploma megszerzése után Tokióban ment, ahol a tőzsdén kezdett el dolgozni. Négy év szoftverfejlesztői munka után a Bloomberg Tradebook-nál volt fejlesztő egészen 2005-ig, amikoris úgy döntött, hogy visszamegy Kínába. Sanghajban megalapította első cégét, a Fusion Systems-et.

Szenvedélyének köszönhetően ismerte meg a kriptovalutákat

Changpeng nagy szenvedélye a póker, melyet szívesen játszik bármikor, mikor ideje engedi. A pókernek köszönheti azt, hogy végül a kriptovilág egyik meghatározó alakjává vált, hiszen 2013-ben egy kockázatitőke-befektetővel ült a pókerasztalnál, aki megismertette Zhao-val a kriptopénzeket. Az az este fenekestől forgatta fel a kínai srác életét. Az ominózus játék után a Blockchain.info fejlesztési vezetője lett, később az OKCoin technológiai vezetője, egészen 2017-es döntésig. Négy év után úgy gondolta, hogy már eléggé ismeri a kriptovalutákat ahhoz, hogy létrehozza saját kriptotőzsdéjét, a Binance-t.

2017 júliusában indította el a vállalatot, miután 15 millió dollárt gyűjtött össze egy ICO-n keresztül. Kevesebb, mint nyolc hónap leforgása alatt Zhao kriptotőzsdéje lett a világ egyik legnagyobb váltója. Jelenleg több mint 5 millió felhasználója van, másodpercenként 1,4 millió tranzakciót dolgoz fel és naponta nagyjából 2 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolít le.