Mindössze 4 kriptotőzsde felelős a bitcoin kereskedelem 90%-áért

Bár a bitcoinnal és a kriptopénzekkel kapcsolatban nem gyakran halljuk a centralizált kifejezést, ennek ellenére úgy tűnik, a bitcoin kereskedelem meglehetősen kis helyen sűrűsödik össze. A Coin Metrics frissen kiadott elemzése szerint a kereskedelem csaknem 90%-a a négy legnagyobb tőzsdén zajlik – a többi váltó volumen szempontjából nyomába sem ér ezeknek.

A Coinbase, a Bitstamp, a Bitfinex és a Kraken viszi a pálmát

Hiába nőnek ki a kriptotőzsdék és váltók a földből mostanában úgy, mint a gombák, és hiába látunk egyre több kereskedési lehetőséget, illetve változatos fiat és stabilcoin párokat a piacon, a domináns kriptotőzsdék előnye kezd beérhetetlenné válni a kisebb váltók számára.

Nem csoda tehát, hogy a Coin Metrics elemzése is pontosan ugyanezt a feltevést igazolja. A frissen kiadott kutatásukból sok más érdekes információ mellet az is kiderült ugyanis, hogy a négy legnagyobb tőzsde, a Coinbase, a Bitstamp, a Bitfinex és a Kraken, 2020 májusában a bitcoin kereskedelemnek nagyjából 90%-áért felelt. A listán őket követő Gemini és Bittrex már jóval lemaradva vezette a többi kisebb váltót, akik volumen alapján meglehetősen kis játékosoknak bizonyultak a bitcoin piacon.

Mindössze 4 kriptotőzsde felelős a bitcoin kereskedelem 90%-áért
A bitcoin kereskedelem eloszlása tőzsdékre bontva – Forrás: Coin Metrics

Még mindig kicsi a bitcoin piac, de a növekedés bíztató

Az elemzésben nem csak a kereskedelem eloszlására térnek ki, hanem magáról a bitcoin piacáról és kereskedelmi megítélésről is érdekes eredményeket osztottak meg. Az elemzés megerősítette többek között azt, hogy a bitcoin kereskedelem továbbra is eltörpül az olyan piacokkal szemben, mint az amerikai tőzsde vagy kötvénypiac, növekedése azonban mindenképpen bizakodásra ad okot. Amennyiben ugyanis a jelenleg fennálló növekedési rátát továbbra is tudja hozni a bitcoin, akkor 4 év múlva már utolérheti az amerikai részvény-, kevesebb, mint 5 év múlva pedig akár az amerikai kötvénypiacot is.

Egy másik fontos pontja az elemzésnek azt is kiemelte, hogy a trendeket tekintve az egyik legnagyobb probléma az, hogy a legtöbb intézményi befektető még nem úgy tekint a bitcoinra mint egy különálló befektetési eszközre, hanem inkább egynek tartják az alternatív befektetési formák csoportjából. Ez azonban azt jelenti, hogy a legtöbb esetben nincs külön befektetési rész allokálva csak a bitcoin számára – ez pedig nehezíti a befektetések növekedésének gyorsulását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.