Minek köszönhető, hogy a Bitcoin Cash árfolyama 40%-ot nőtt egy nap alatt?

A hétvégén a Bitcoin Cash (BCH) értéke több mint 40%-kal emelkedett az amerikai dollárhoz képest. Az elmúlt egy hónap adatai alapján pedig 88%-kal nőtt, jelentősen túlszárnyalva a Bitcoin azonos időszakbeli árfolyam-emelkedését. Jelenleg a BCH 8,71 milliárd dolláros piaci kapitalizációval büszkélkedhet, és 444 dolláron kereskednek vele. Ez annak köszönhető, hogy szombaton a korai kereskedési órákban rövid ideig 451 dollárnál is járt. Ennek hatására a Bitcoin Cash a 11. helyre jött fel a kereskedési volumenben a több mint 10 000 kriptovaluta között.

Bitcoin Cash árfolyam

A Tether (USDT) tartja a legtöbbet kereskedett pár pozícióját a BCH-val. Az összes Bitcoin Cash tranzakció több mint 53%-át teszi ki a BCH USD kereskedési pár. Ezt a dél-koreai won-BCH követi a második legtöbbet kereskedett párként, amely a BCH kereskedések több mint 28%-át tette ki március 2-án. Figyelemre méltó, hogy a BCH-val prémium áron kereskednek Dél-Koreában, ahol az átlagár 467,75 dollár volt, szemben a 444 dolláros globális átlagárral. A Bitcoin Cash további jelentős kereskedési párjai a legutóbbi hétvégén a dollár, a Bitcoin és az USDC voltak.

Több tényező is hozzájárult a BCH jelentős növekedéséhez az elmúlt hónapban. Nevezetesen a közelgő felezés és az azt követő, májusra tervezett frissítés sorolható a fő hajtóerők közé. Várhatóan a Bitcoin Cash hálózat felezése a Bitcoin felezés előtt fog megtörténni. A BCH felezése az előrejelzések szerint 2024. április 1-je körül fog bekövetkezni. A felezés után a BCH bányászok blokkonkénti jutalma 6,25 BCH-ról 3,125 BCH-ra csökken. Az elmúlt 24 órában a BCH bányászok átlagosan 6,44 exahash/másodperc hashrátát adtak hozzá a Bitcoin Cash blokklánchoz.

Jön a Bitcoin Cash fork is

A Bitcoin Cash éves eseménye a májusi fork, amelynek célja a 32 megabájtos blokkméret-korlátról egy adaptív blokkméret-korlát algoritmusra való áttérés. “Ez a frissítés egy 2010-ben bevezetett gazdasági sebezhetőséget old fel, amely 2017-ben a BCH/BTC hálózat szétválásához vezetett.” – nyilatkozta Jason Dreyzehner, a BCH fejlesztője. „Az algoritmus automatikusan szabályozza a Bitcoin Cash blokkméret-limitjét. Ezáltal az alacsonyabb használatú időszakokban csökkenti az infrastrukturális költségeket. Emellett évente lehetővé teszi a maximális blokkméret akár megduplázását az azt legtöbbet használt időszakban.”

Bitcoin Cash felezés

Ez a frissítés a 2023. május 15-i Cashtokenek frissítését követi, amely bevezette az okosszerződések és az on-chain tokenizáció képességeit. A BCH iránt érdeklődők lelkesen várják az áprilisi felezést követő adaptív blokkméret-korlátozását. “Már kevesebb mint 100 nap van a BCH Jessica frissítésig.” – jegyezte meg Mathieu Geukens az X-en február 8-án. “A Bitcoin Cash kap egy adaptív blokkméret-limit algoritmus. Ennek köszönhetően megszűnik a kérdés, hogy mikor és mennyivel kell változtatni a maximális hálózati átviteli sebességet.”