Mire jók a privát blokkláncok?

A privát blokkláncok körül kialakult nézet általában elég negatív szokott lenni a szakértők szemszögéből. Pedig vannak kifejezett előnyei a privát blokkláncok alkalmazásának.

Publikus vs privát blokkláncok

A blokklánc technológia mindenképpen áttörésnek számít a technológiai fejlődés területén. A megszámlálhatlan mennyiségű konferencia és startup mind-mind azt mutatja, van igény az alkalmazására. Az alapvetően nyilvánosra tervezett megosztott főkönyvi technológia privát megvalósításáról kevesebb szó esik azonban.

Blokklánc technológia a mindennapokbanA blokklánc technológia működéséről ebben a cikkben olvashattok bővebben.

Míg a nyilvános blokkláncok előnyeit, mint a transzparencia és hozzáférhetőség sokan ismerik, fontos kiemelni, hogy a publikus blokkláncoknak is megvan a maga hátrányuk.

A megosztott főkönyv fenntartásához jelentős számítástechnikai kapacitás szükséges, mely egy nyilvános blokklánc esetében jelentős gondot okozhat, azaz hogy honnan teremtsék elő a megfelelő mennyiségű erőforrást. Ez a hálózat növekedésével pedig egyre nagyobb problémává válhat.

Bár a transzparenciát alapvetően, mint előnyt szokták megemlíteni a nyilvános blokkláncok esetében, nem nehéz belátni, hogy nagyvállalati oldalról ez nem feltétlenül egy kívánatos tulajdonság. Hiszen az üzleti titkok sok millió dollárt jelenthetnek egy vállalat életében.

Mindezek miatt a privát blokkláncok alkalmazásának igenis meg van a létjogosultsága a piacon.

Privát blokkláncok a mindennapokban

A privát blokkláncokat „meghívó” ellenében használhatjuk, azaz csak azok kapnak hozzáférést a hálózathoz, akiket az adminisztátor kiválaszt. A meghívottak ezután a blokklánc fenntartásáért felelnek. Ezért sokszor hívják engedélyhez kötött hálózatoknak a privát blokkláncokat. A hálózaton alkalmazott szabályokat is a privát blokklánc megalkotója hozza – a felhasználók megkérdezése nélkül.

Privát kulcsA privát blokkláncok legnépszerűbb felhasználási területei az egészségügyben, biztosítási szektorban és a pénzügyi területen találhatóak. Főleg olyan helyeken, ahol nagy adatbázisokat kell kezelni – ráadásul szenzitív adatokkal.

Az egészségügyben már ma is számos implementációja van a blokklánc technológiának. Az egészségügyi adatok különösen érzékeny adatoknak számítanak, ezért a nem módosítható és egyben zárt adatbázis, melyet a privát blokkláncok kínálnak különösen vonzóak. A biztosító társaságok számára a páciensek orvosi előzményei jelentenek kulcs adatokat. Az orvosoknak pedig a mindennapi munkájukat teszi könnyebbé, hogy minden adat lekérhető a betegről egy biztonságos adatbázisból. Egy angol kórház már el is kezdte az átállást a blokklánc technológiára az intenzív osztályon. Egy massachusett-i klinikán pedig egy 26 adatbázisból álló rendszert cseréltek le tavaly egy privát blokkláncra, a MedRec ethereum alapú hálózatára.

A nagyvállalati szektorban az IBM vezeti jelenleg a piacot a privát blokkláncok területén, mely személyreszabott megoldásokat kínál az egyes cégnek. A vállalatok esetében az üzleti titkok a legnagyobb indoka annak, hogy inkább használnak privát blokkláncot, mintsem transzparensé tegyék működésüket.

Az orvosi és pénzügyi tehát adatok kifejezetten olyan információnak számítanak, melyeket az felhasználók nem szívesen osztanak meg nyilvánosan. Bár sokan szkeptikusak a privát blokkláncok használatával kapcsolatosan, vannak azonban olyan területek, ahol valószínűleg egyre többet fogjuk a technológia ezen megvalósítását látni a jövőben.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük