Elegendő forrás gyűlt össze az Ethereum 2.0 indulásához

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Ethereum 2.0 első szakaszának elindításához szükséges okosszerződés elegendő forrással rendelkezik az Ethereum eddigi legambiciózusabb frissítésének aktiválásához. Ez az upgrade radikálisan fogja megváltoztatni az Ethereum gazdasági modelljét, az erőforrás-felhasználást és irányítási modelljét.

A november elején elindított Ethereum 2.0 letéti szerződés több mint 540 000 ETH-t (több mint 325 millió dollár értékben) halmozott fel hétfő késő estére. Ezzel biztosította, hogy a jövő héten elinduljon az Ethereum 2.0 beacon chain-je. Így hivatalosan is megkezdődik a második legnagyobb kriptovaluta átállása a proof-of-work konszenzusos mechanizmusról a proof-of-stake mechanizmusra annak reményében, hogy ezzel több probléma is megoldódik, többek között a skálázhatóság is.

Az Ethereum Alapítvány korábban december 1-re tűzte ki az indulás dátumát, feltételezve, hogy a letéti szerződésbe 524 288 ETH-t kötnek le november 24-ig. Órákkal a zárás előtt elérte a célt, miután 24 órán belül több mint 150 000 ETH-t helyeztek el a szerződésben staking formájában.

A szerződés létrejöttéhez szükséges ETH utolsó 25%-át négy órán belül zárolták. A szerződésben hétfőn 22:45-kor (UTC szerint) még csak 385 440 ETH állt.

Ethereum staking

Az Ethereum árfolyama közel 10%-kal emelkedett hétfőre egy 24 órás időszak alatt. Ennek eredményeként két év után először a token árfolyama meghaladta a 600 dollárt.

Ethereum Beacon chain

Hogy világos legyen, maga a hálózat még nem indul el. Az Ethereum 2.0 elindítása aktiválni fogja a a „beacon chain” névre keresztelt proof-of-stake blokkláncot, ami párhuzamosan fog futni a meglévő Ethereum hálózattal. A fejlesztés kezdeti szakaszai nem lesznek hatással a meglévő felhasználókra és az Ethereum decentralizált alkalmazásaira.

Az Ethereum 2.0 bevezetésénél a beacon chain elsődleges stakeholder-ei validátorok lesznek, akik egyenértékűek a proof-of-work hálózat bányászaival. A bányászokhoz hasonlóan a validátorok is jutalmat kapnak a hálózaton a tranzakciók feldolgozásáért és új blokkok létrehozásáért cserébe. Ahhoz, hogy valaki Ethereum 2.0 validátorrá válhasson, a felhasználónak legalább 32 ETH-t kell letétbe helyeznie a staking révén.

A hálózat elindulásakor a validátorok várhatóan nagyjából 20%-os éves jutalmat kapnak a lekötött ETH után. Jelenlegi állapot szerint több mint 16 300 validátor fogja biztosítani a hálózat elindulását.

A beacon chain aktiválása az Ethereum 2.0 migráció négy fázisa közül az első. Ez a szakasz a validátorok belépésével kezdődik, és a folyamat végén végül majd az összes felhasználót és dapp alkalmazást teljesen átirányítja az új hálózatra. Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy a kriptopiacok hogyan fognak reagálni az Ethereum kettős blokklánc rendszerére, mielőtt a teljes migráció befejeződne.

A bizonytalanságról beszélve Danny Ryan, az Ethereum 2.0 koordinátora és az Ethereum Alapítvány fejlesztője egy júliusi interjúban elmondta: „Nagyon hiszek benne, hogy az Ethereum 2.0 az idő múlásával rengeteget ad a rendszer belső értékéhez... Szerintem a kriptopiacok meglehetősen vadak és újak, és az embereknek nehéz kitalálni, hogy hogyan értékeljék ezeket a dolgokat. De a belső érték szempontjából ez egy hihetetlenül fontos frissítés. Lehetővé teszi majd az Ethereum számára, hogy a decentralizált internet gerincévé váljon.”

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.