Elegendő forrás gyűlt össze az Ethereum 2.0 indulásához

Az Ethereum 2.0 első szakaszának elindításához szükséges okosszerződés elegendő forrással rendelkezik az Ethereum eddigi legambiciózusabb frissítésének aktiválásához. Ez az upgrade radikálisan fogja megváltoztatni az Ethereum gazdasági modelljét, az erőforrás-felhasználást és irányítási modelljét.

A november elején elindított Ethereum 2.0 letéti szerződés több mint 540 000 ETH-t (több mint 325 millió dollár értékben) halmozott fel hétfő késő estére. Ezzel biztosította, hogy a jövő héten elinduljon az Ethereum 2.0 beacon chain-je. Így hivatalosan is megkezdődik a második legnagyobb kriptovaluta átállása a proof-of-work konszenzusos mechanizmusról a proof-of-stake mechanizmusra annak reményében, hogy ezzel több probléma is megoldódik, többek között a skálázhatóság is.

Az Ethereum Alapítvány korábban december 1-re tűzte ki az indulás dátumát, feltételezve, hogy a letéti szerződésbe 524 288 ETH-t kötnek le november 24-ig. Órákkal a zárás előtt elérte a célt, miután 24 órán belül több mint 150 000 ETH-t helyeztek el a szerződésben staking formájában.

A szerződés létrejöttéhez szükséges ETH utolsó 25%-át négy órán belül zárolták. A szerződésben hétfőn 22:45-kor (UTC szerint) még csak 385 440 ETH állt.

Ethereum staking

Az Ethereum árfolyama közel 10%-kal emelkedett hétfőre egy 24 órás időszak alatt. Ennek eredményeként két év után először a token árfolyama meghaladta a 600 dollárt.

Ethereum Beacon chain

Hogy világos legyen, maga a hálózat még nem indul el. Az Ethereum 2.0 elindítása aktiválni fogja a a „beacon chain” névre keresztelt proof-of-stake blokkláncot, ami párhuzamosan fog futni a meglévő Ethereum hálózattal. A fejlesztés kezdeti szakaszai nem lesznek hatással a meglévő felhasználókra és az Ethereum decentralizált alkalmazásaira.

Az Ethereum 2.0 bevezetésénél a beacon chain elsődleges stakeholder-ei validátorok lesznek, akik egyenértékűek a proof-of-work hálózat bányászaival. A bányászokhoz hasonlóan a validátorok is jutalmat kapnak a hálózaton a tranzakciók feldolgozásáért és új blokkok létrehozásáért cserébe. Ahhoz, hogy valaki Ethereum 2.0 validátorrá válhasson, a felhasználónak legalább 32 ETH-t kell letétbe helyeznie a staking révén.

A hálózat elindulásakor a validátorok várhatóan nagyjából 20%-os éves jutalmat kapnak a lekötött ETH után. Jelenlegi állapot szerint több mint 16 300 validátor fogja biztosítani a hálózat elindulását.

A beacon chain aktiválása az Ethereum 2.0 migráció négy fázisa közül az első. Ez a szakasz a validátorok belépésével kezdődik, és a folyamat végén végül majd az összes felhasználót és dapp alkalmazást teljesen átirányítja az új hálózatra. Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy a kriptopiacok hogyan fognak reagálni az Ethereum kettős blokklánc rendszerére, mielőtt a teljes migráció befejeződne.

A bizonytalanságról beszélve Danny Ryan, az Ethereum 2.0 koordinátora és az Ethereum Alapítvány fejlesztője egy júliusi interjúban elmondta: „Nagyon hiszek benne, hogy az Ethereum 2.0 az idő múlásával rengeteget ad a rendszer belső értékéhez... Szerintem a kriptopiacok meglehetősen vadak és újak, és az embereknek nehéz kitalálni, hogy hogyan értékeljék ezeket a dolgokat. De a belső érték szempontjából ez egy hihetetlenül fontos frissítés. Lehetővé teszi majd az Ethereum számára, hogy a decentralizált internet gerincévé váljon.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.