Az MIT a blokklánc alapú szavazási rendszerek ellen szólalt fel

Még mindig az amerikai elnökválasztás hitelességéről szólnak a hírek. Sokan a blokklánc alapú szavazási rendszerekben látják a jövőt. Az MIT kiberbiztonsági szakértői viszont nem bíznak benne.

Míg az Egyesült Államokban továbbra is vita zajlik a választási folyamat hitelességét illetően, a szavazatokat pedig Donald Trump kérésére újraszámolják, a világhírű informatikai egyetem, az MIT egy kutatócsoportja a blokklánc alapú szavazási rendszerek jövőbeni használata ellen szólalt fel.

A Massachusettsi Műszaki Intézet Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának kutatói november 16-án publikált jelentése szerint nem lehet csakis a blokklánc szavazási technológiára támaszkodni, hiszen nem megbízható eszköz a nagyobb részvételi arány előmozdításához, emellett könnyen sújthatja hackertámadás, amely következtében a támadók meghamisíthatják a már leadott szavazatokat.

A kiberbiztonsági csapat – melynek tagjai Michael Specter, Neha Narula és Ronald L. Rivest – arra a következtetésre jutott, hogy a blokklánc „belátható időn belül alkalmatlan a politikai választások lebonyolítására, összehasonlítva a szoftverfüggetlen módszerekkel, beleértve a személyes szavazást és a postai szavazólapokat.” Az általuk felvetett aggályok között szerepel az, hogy a szavazólapok nem titkosak, mivel azok nyomon követhetőek a blokkláncon, illetve vitatott verseny esetén nem biztosítható megfelelő szintű ellenőrzés sem.

“Bár a jelenlegi választási rendszerek korántsem tökéletesek, a blokklánc nagymértékben növelné az észrevehetetlen, országos szintű választási kudarcok kockázatát” – mondta Rivest, az MIT professzora és a jelentés egyik szerzője.

A kutatócsoport szerint teljesen más pénzügyi tranzakciókhoz blokkláncot használni, és megint más a szavazáskor alkalmazni azt. Ha például hackertámadás sújt egy platfomrot vagy csalás történik, akkor a pénzügyi intézményeknek megvannak a módszereik arra, hogy az áldozatok kárát megtérítsék. Több kriptovaluta tőzsde képes befagyasztani a támadáshoz köthető tokeneket.

“A választások alkalmával azonban nincs semmi biztosíték vagy megoldás a demokrácia kudarca ellen” – áll a jelentésben. “Nincs semmilyen eszköz arra, hogy a szavazók a kompromittált választások után ismét megbízzanak a rendszerben.”

Oroszország lett az elrettentő példa

A blokklánc alapú szavazás az MIT szerint a hackerek célpontjává válhat. Ha a kibertámadók hozzáférnek a szavazatokhoz és a hatóságok nem tudják őket lefülelni, akkor lényegében teljesen új választásokat kell kiírni. A támadók ugyanis könnyen módosíthatják vagy akár el is távolíthatják több millió ember már leadott szavazatát. Ezzel szemben a postai úton leadott szavazatok eltűntetéséhez fizikai hozzáférésre lenne szükségük, ami sokkal nehezebben kivitelezhető.

Egyre több ország próbálja a blokkánc technológiát a szavazási rendszerébe integrálni. Az MIT csapata negatív példaként a Vlagyimir Putyin újraválasztásáról szóló blokklánc alapú szavazást hozta fel, mely szerintük ezer sebből vérzett. Mint arról júniusban mi is írtunk, az oroszországi alkotmányos reformról szóló blokklánc alapú népszavazást hackerek támadták meg egy választást figyelő node-on keresztül. A hírek szerint nem sikerült megőrizni a szavazás titkosságát sem, hiszen a felhasználók még a hivatalos szavazatszámlálás előtt tudták az eredményeket.

Februárban egy másik MIT csapat arról írt, hogy azonosította a Voatz blokklánc alapú szavazóalkalmazás biztonsági réseit. Ugyanakkor mind a demokratikus, mind a republikánus párt az alkalmazást az idei általános választásokat megelőző konferenciákon való szavazásnál használta, és Utah állítólag bizonyos lakosoknak engedélyezte, hogy a Voatz segítségével adhassák le a szavazatukat. Rivert hozzátette: “A demokrácia nem függhet attól, hogy egyes szoftverek helyesen rögzítették-e a választók szavazatait vagy sem.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük