MIT: a blokklánc unalmas lesz 2019-ben – mert annyira el fog terjedni

“2017-ben a blokklánc technológia olyan forradalmi ötleteket hozott be, ami a globális pénzügyi rendszert teljesen átalakította. 2018 aztán a csalódás éve volt. 2019-re azonban már teljesen hétköznapi lesz a blokklánc, annyira el fog terjedni” írta Mike Orcutt az MIT Technology Reviewban.

Szóval amíg sokan a csalódást keltő 2018-as év után már a teljes kriptoszektor halálát vizionálták – vagy legalábbis élvezettel kezdtek bele a jól ismert Bitcoin nekrológok írásába – addig az MIT optimista maradt. A kripto nem megy sehova, csak felfelé – és erre még elég jó érveket is hoztak a jelentésükben.

Az óriásvállalatok

Először is kitértek arra, hogy pontosan mik is azok az előnyök, amik valós motivációt tudnak adni a blokkláncnak. De nem csak a túléléshez, hanem a mainstream elterjedéshez. A teljes szektorok forradalmasítására alkalmas technológia ugyanis messze nem csak a globális pénzügyi rendszert tudja átalakítani. Az egészségügy, a bank szektor, az ellátási lánc menedzsment és a szórakoztatóipar sem “menekülhet” – ami még nagyon sok lehetőséget tartogat magában.

MIT: a blokklánc unalmas lesz 2019-ben – mert annyira el fog terjedni

De az MIT persze nem csak az előnyöket sorolta fel, hiszen az még nem garantálná önmagában a blokklánc elterjedését. Az MIT szerint ugyanis 2019-ben az fogja segíteni a blokklánc világszintű terjeszkedését, hogy szépen lassan egyre több óriásvállalat teszi le a voksát a technológia mellett. Amikor pedig már a Walmart szintű vállalkozások is elkezdenek valamit – azt nehéz lesz ignorálni.

“A Walmart már egy ideje tesztel egy privát blokkláncot az élelmiszer ellátás nyomkövetésére” írta a Technology Review. “Jövő évben pedig már élesben is beveti. A zöldség-ellátóik már szeptembertől arra lesznek utasítva, hogy használják a technológiát.”

És nem is a Walmart az első a szupermarketek közül, aki a technológia bevetését fontolgatja. A francia Carrefour is az élelmiszerbiztonság növelését célozta meg azzal, hogy a blokklánc technológiával követik nyomon a csirkehús, a tojás és a paradicsom hosszabb-rövidebb útját a termelőktől a polcokig. Ez például segíthet a szalmonellafertőzések minél korábbi felfedezésében – ez pedig rengeteg pénzt és negatív sajtót előzhetnek meg, az emberek egészségéről meg ugye már ne is beszéljünk.

Intézményi befektetők éve

És nem csak a megavállalatok szavaznak a blokkláncra. Az intézményi befektetők folyamatosan érkeznek, köztük pedig olyan nevek is jönnek, mint az Intercontinental Exchange (ICE, a New York-i Tőzsde tulajdonosa), akik már 2019 elején el akarják indítani saját digitális eszköz tőzsdéjüket.

Persze, lesznek, akik továbbra is kiszállnak a kriptóból: a 2018-as év rengeteg embernek volt nehéz, és sok esetben érthető a frusztráció.

2019 azonban rengeteg lehetőséget tartogat még az “unalmas” kis blokkláncnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük