Mit érdemes tudni a Tron BTT tokenről és annak működéséről?

A BitTorrent tokene a BitTorrent alapítvány és a Tron közös együttműködésével jött létre még 2019-ben. Fő célja a sávszélesség elérhetőségének és a tartalomszolgáltatásnak a javítása, valamint a BitTorrent tokenizálása volt a blokklánc segítségével.

A token létrejötte

A BitTorrent sok zene- és filmrajongó szívét meghódította a 2000-es évek elején, amikor elindított egy olyan szoftvert, amely megkönnyítette a fájlmegosztást egy peer-to-peer hálózaton keresztül. Ez egy olyan szoftver, amely összekapcsolja a hálózatához hozzáférő feleket a fájlmegosztási kérelmek kiszámítása érdekében. A tranzakciók akkor kezdődnek, amikor egy felhasználó fájlokat kér a szolgáltatóktól, akik azokat a számítógépükön tárolják. A fájlokat befogadó szolgáltatók több részre osztják őket. Ha az igénylők le kívánják tölteni az említett fájlt, több szolgáltatótól kapják meg ugyanannak a fájlnak a részeit. A hatalmas siker ellenére a vállalat nehezen tudta pénzzé tenni szolgáltatását, ezért 2019-ben a Tron felvásárolta azt. Ezután az új tulajdonos elindított egy TRC-10 tokent a BitTorrent számára, hogy segítse a protokoll bővítését és ösztönözze a hálózat résztvevőit.

A BTT működése

A BitTorrent BTT-vel való bővítése azt a célt szolgálta, hogy elosztottabbá tegye a hálózatot, kompenzálja a szolgáltatókat, miközben növeli a nagy fájlok megosztásának hatékonyságát a szerver és a hálózat terhelésének csökkentése érdekében. Így a BTT érmét azok vásárolják és adják el, akik fájlokat kérnek, vagy növelni kívánják letöltési sebességüket. Ezzel szemben a szolgáltatóknak BTT-t kell fogadniuk és eladniuk, hogy kompenzációt kapjanak a rendszereiken lévő fájlok megosztásáért.

Érdemes még megemlíteni a BitTorrent File System-et, egy fájlok tárolására alkalmas protokollt, amely a központosított tárolórendszerekben rejlő költség- és bizalmi problémákat hivatott kezelni. A szolgáltatás hasonlóan működik, mint más decentralizált felhőalapú tárolási platformok, például a Filecoin, vagy a Siacoin.

Továbbá a BitTorrent-hálózat a Tron okosszerződéseit is felhasználja különböző decentralizált alkalmazások létrehozásához. Ezek közül a legfontosabb a BitTorrent Speed, amely lehetővé teszi, hogy a letöltési sebesség növelése érdekében a BTT segítségével sávszélességet vásároljunk a szolgáltatótól.

A BTT körüli aggodalmak

Bár a BitTorrent már régóta jelen van a piacon, és meglehetősen népszerű, a jövőbeli sikerével kapcsolatban aggodalmak merültek fel. A Tron  választása szintén aggodalmakat keltett, különösen azután, hogy az egyik vezető közvetlenül a BitTorrent megvásárlása után lemondott. A BTT praktikusságával és hasznosságával kapcsolatos kérdések továbbra is megválaszolatlanok. A BitTorrent közösség egyes tagjai szerint nem valószínű, hogy a felhasználók hajlandóak lesznek fizetni a torrentekért.

A piaci rangsorolását illetően a token a CoinMarketCap szerint a 208. helyen áll,  árfolyama jelenleg 0,001889 dollár körül mozog, és piaci kapitalizációja 1,86 milliárd dollár.