Az otthoni bányászat újradefiniálja a kriptoszektort és visszatérhetünk a gyökerekhez

A kisléptékű otthoni bányászatra való összpontosítás részben egy új diszruptív trend, részben pedig visszatérés a gyökerekhez. Lényegében ez a Bitcoin korai éveinek visszhangja, amikor a tranzakciókat otthon (vagy irodákban és kollégiumokban) bányászták személyi számítógépekkel. A hobbi és otthoni bányászat folyamatos fellendülése azonban nem korlátozódik az online fórumokon vagy a közösségi médiában zajló tevékenységre. Az otthoni bányászat ma már kifinomultabb, mint valaha, és több tucatnyi vállalat készít termékeket és értékesít szolgáltatásokat, hogy minél több lakossági ügyfelet vonjon be a bányászatba.

Hogyan változtatja meg a otthoni bányászat a hardver kínálatot?

Az otthoni bányászok számára tervezett és forgalmazott új bányászhardverek piaca is időről időre megújul. A múltban nagyon népszerű volt a 2018. novemberében megjelent Coinmine otthoni bányászgépe. Ugyanebben az évben a Hands Free Bitcoin eszköze is piacra került. Azóta a piaci szegmens fejlődése is továbbfolytatódott.

Az egyik új innovatív bányászhardver, amely mostanában jelent meg, egy pendrive eszköz, amelyet a los angeles-i illetőségű Idan Abada tervezett és hozott forgalomba. A darabonként körülbelül 874 dollárért 10 pendrive-ot és egy 10 portos USB-hubot kap a vásárló. Az Abada weboldalán található leírás szerint minden egyes pendrive másodpercenként több mint 90 gigahasht generál (GH/s), így az eszköz együttes hashrátája közel 1 terahash (TH).

otthoni bányászat

Összehasonlításképpen, egy otthoni bányásznak legalább 150 ilyen eszközre lenne szüksége ahhoz, hogy elérje az Antminer S9 (140 TH) hashráta értékét, amely az egyik legkevésbé hatékony Bitcoin ASIC gép, de még mindig széles körben használnak világszerte.

Egy egyszerű pénzügyi kalkuláció azt mutatja, hogy az eszköz megvásárlásához szükséges kezdeti befektetés fedezéséhez elegendő satoshit keresni jóval több mint fél évtizedig tartana.

Hősugárzóval bitcoint bányászni?

A 2021 elején megjelent Heatbit – egy otthoni használatra tervezett bányászati gép – szintén részese ma már az otthoni bányászati hardverek piacának. A ‘hősugárzó, amely pénzt keres számodra’ szlogennel forgalmazott, magas, téglalap alakú készülék állítólag 14 TH-t kínál, 42 decibeles átlagos zajszinttel. Azaz az Antminer S19 által kibocsátott nagyjából 80 decibeles hang közel felével. A Bitmain Antminer extra zaját azonban az okozza, hogy 95 TH és 110 TH közötti teljesítményt ad le, ami jóval több mint hatszorosa a Heatbit hashráta teljesítményének.

heatbit retail bányászat

Fontos megjegyezni, hogy bár semmi baj nincs az olyan speciális otthoni bányászati berendezések építésével vagy forgalmazásával, mint az Abada pendrive-szett vagy a Heatbit gépe, azonban fontos kiemelni, hogy ezek az eszközök szinte mindig feláldozzák a hatékonyságot és a hashráta teljesítményt az ipari szabványos társaikhoz (pl. Whatsminer vagy Antminer) képest. Ez végső soron kevésbé nyereségessé teszi őket. De azok a barkácsolók, akik valamivel olcsóbb és minden bizonnyal esztétikusabb bányászgépeket keresnek, értéket találhatnak ezekben az alternatív termékekben.

A hosztolt bitcoinbányászat és a piacterek térnyerése

Az elmúlt két év egyik legnagyobb trendje a retail bányászatban a hosztolt bányászati szolgáltatásokat kínáló cégek előretörése volt. Ez a fajta “mining-as-a-service” (MaaS) üzleti modell már évek óta a bányászati piac szerves része. De tipikus formája az úgynevezett “cloud mining” (felhőbányászat), amelynek története és általában megbízhatatlan hírneve volt, miután az ügyfeleket többször is átverték a különböző felhőbányászati cégek. A MaaS-vállalatok legújabb generációján belül sokan igyekeznek nagyobb átláthatóságot és a bányászhardverek egyéni tulajdonjogát biztosítani, valamint megbízhatóbb termékkínálatot nyújtani.

A felhőbányászat kategóriába tartozó cégek listáján többek között a Blockware Solutions, a Citadel 256, a Compass Mining, a Minerset, a Mining Store, a River Mining, a Wattum Management és sokan mások szerepelnek. Ezek a hostszolgáltatók mindegyike hasonló szolgáltatáscsomagot kínál, de a működés különböző szakaszaiban vannak. Közülük azonban csak kettő – a Wattum és a Blockware – működött már 2020 januárja előtt is.

Ugyanezen vállalatok közül sokan közvetlen hardverértékesítést is kínálnak retail ügyfeleiknek, csatlakozva az olyan veteránokhoz, mint a Kaboomracks, hogy versenyezzenek a piaci szegmens kiszolgálásáért. E kínálat részeként a felsorolt vállalatok közül több is elindította piactéri szolgáltatásait. Ezeken keresztül a bányászok saját hardvert vásárolhatnak vagy adhatnak el egymásnak. A Foundry, a világ jelenleg legnagyobb Bitcoin-bányászpoolja is elindított egy bányászhardver-piacteret 2021 decemberében. Azonban minden felhasználónak 50 darabos minimális mennyiségi küszöböt kell teljesítenie a vásárláskor, amivel inkább a nagyobb piaci szereplőket célozzák meg.

Röviden összefoglalva, az elmúlt két évben nagyságrendekkel könnyebbé vált a retail bányászoknak bányászhardvert vásárolni, eladni vagy kereskedni, mint a Bitcoin történetében korábban valaha is volt.

Egyéb bányászati berendezések

Az otthoni bányászati tevékenység olyannyira megugrott az elmúlt két évben, hogy néhány vállalatot arra ösztönzött, hogy vadonatúj termékeket fejlesszen ki. Ezek segíthetik az otthoni bányászokat tevékenységük elindításában és méretének növelésében.

Black box

A legjobb példa erre a saskatchewani székhelyű Upstream Data bányászati vállalat, amely eredetileg az olaj- és gázipar számára kínált megoldásokat. Tavaly az Upstream csapata elkezdte fejleszteni a végül Black Box névre keresztelt, időjárás- és tűzálló tokot, amely több bányagéphez is illeszkedik, és akár beltéren, akár kültéren is működtethető.

A készülék elsődleges jellemzője a zajminimalizálás további hűtési technológia nélkül. A zaj ugyanis a Bitcoin-bányászat egyik legrosszabb mellékterméke. Az Upstream csapata egy szabványosított termékkel szeretné a lehető legjobban mérsékelni pont ezt a bosszúságot. Az Upstream webhelye szerint a Black Box akár 20 decibellel is képes tompítani a zajt. Ez a Whatsminer és Antminer gépek által termelt átlagos 80 decibeles hang közel 25%-os zajcsökkentésének felel meg.

Vissza a bitcoin bányászat gyökereihez

A Bitcoin-bányászat otthoni, hobbi tevékenységként indult. Azonban az elmúlt két évben a retail bányászati tevékenység térnyerésének köszönhetően a bányászat újra visszatér a gyökereihez. Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt két év a hobbibányászok, otthoni és általában a kisméretű bányászok friss érdeklődésének csak az első hulláma.

Az aktivitás volumene, valamint az ezt a vásárlói kört kiszolgáló vállalatok és új termékek száma megerősíti, hogy ez a tendencia a piac állandó aspektusa, és nem tekinthető csak egy múló hóbortnak.