A Fed jegybankelnök beszéde állhat a tegnapi bitcoin árugrás mögött

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egyes kriptopénz piaci elemzők szerint Jerome Powell Fed jegybankelnök kommentárjának hatására érte el 2020-as rekordárfolyamát a bitcoin (BTC).

Powell a szenátus pénzügyi szolgáltatásokért felelős bizottsága előtt nyilatkozott a Federal Reserve hozzáállásáról a digitális valutákhoz azt az érzetet keltve sokakban, hogy a jegybank elindult a bitcoin és altcoin adoptáció útján.

Különösen egy mondat kelthette fel a kriptovaluta befektetők figyelmét, mikor azt nyilatkozta a bizottság tagjainak, hogy “Egy főkönyv, ahol tudod bárki utalását követni, az nem kifejezetten attraktív az Egyesült Államok kontextusában.” Majd hozzátette, egy ilyen intézkedéssel nincs baj Kínában, de nem úgy az Egyesült Államok demokratikus környezetében.

A Twitter kriptoközössége nem volt rest kommentálta a mondatot, ugyanis sokak szerint a mondat latens egyetértést jelent a bitcoin tranzakciók azon tulajdonságával, hogy privátak és pszeudonimak. A bitcoin tranzakciók lebonyolításához elég a publikus kulcs, avagy a bitcoin cím ismerete, hogy tranzakciókat tudjunk lebonyolítani, ideális esetben nincs szükség ennél több információra a tranzakció végrehajtásához.

Annak ellenére, hogy a közösség inkább pozitívan értelmezte a kijelentést, az Egyesült Államokban a kriptovaluta elfogadottság továbbra is gyerekcipőben jár. Powell hozzátette beszédében, hogy az USA nagyon jó gazdasági helyzetben van és továbbra is immúnis az elmúlt hónapok globális fejleményeivel szemben. A gazdasági növekedés egészséges lesz az évben és inkább a hosszú távú gazdasági problémák aggasztják.

Szerinte a folyamatos kamatláb csökkentés hatására a Fed lassan kifogy a gazdaságösztönző eszközökből, mialatt a nemzetadósság az évben elérheti az 1 billió dollárt, ami óriási terhet fog jelenteni, ha beüt a következő recessziós ciklus.

“A szövetségi költségvetés fenntartható pályára állítása erős gazdasági környezetben segíthet a döntéshozóknak elegendő teret adni fiskális politikák használatához a gazdaság stabilizálásában mikor a gazdaság lejtmenetbe kerül,” nyilatkozta Powell.

A jegybankelnök kitért a koronavírus járvány gazdasági veszélyeire, ami egyelőre felbecsülhetetlen. “Mi lesz a hatása az amerikai gazdaságra? Maradandó lesz? Anyagi lesz? Ez igazán a kérdés… Azt tudjuk, hogy valamilyen hatása lesz az Egyesült Államokra.”

Azt ugyanakkor hozzátette, ellent kell állni a késztetésnek, hogy spekuláljunk rá és hogy a Fed közelről figyeli az eseményeket illetve a potenciális hatását a világgazdaságra.

A bitcoin árfolyama publikáció idején stabilan 10 000 dollár fölött tartózkodik miután 24 óra alatt ~5%-ot erősödött.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.