Mit jelent a Bitcoin bányászkapituláció, és mivel jár a kriptopiacokon?

Ha követted a Twitteren a kriptotémákat az elmúlt hetekben, akkor nagy valószínűséggel többször is találkoztál a bányászkapituláció kifejezéssel.

A valóság az, hogy nagyon kevés ember van tisztában azzal, hogy mit is jelent pontosan ez, és ennek a ‘kapitulációnak’ milyen hatása van a Bitcoinra és a kriptovaluta piacokra szélesebb körben. Most tehát röviden megpróbáljuk elmagyarázni mivel is jár ez, és hogyan fogja befolyásolni a kriptovaluták árfolyamát.

Bányászkapituláció? Mi is ez?

Cole Garner, egy népszerű kriptovaluta elemző adott eddig egy nagyon pontos és lényegre törő magyarázatot egy Twitter bejegyzésben.

A kapituláció az a jelenség, amikor a kisebb, nem ipari méretű bányászati tevékenységeket berekesztik, amikor a Bitcoin ára bezuhan. Ekkor a bányászgépeket leállítják, és addig nem kapcsolják be újra, amíg az árfolyam vissza nem kapaszkodik.

Ez arra kényszeríti a bányászokat, hogy a korábban a bányászat során kitermelt bitcoint eladják, hogy fenn tudják tartani magukat, pénzt tudjanak kivenni a rendszerből. Vagy esetlegesen be tudjanak ruházni az infrastruktúrába. Ez alapvetően ártalmatlannak tűnhet, hiszen a bányászoknak máskor is vannak üzemeltetési kiadásaik. Azonban Garner szerint ez nagyon könnyen egy ördögi körré válhat, különösen ha a profitszerzési képesség is korlátozott:

“Az alulfinanszírozott bányászok pánikszerűen eladnak, az árak továbbesnek. A befektetési lehetőségek továbbszűkülnek, a veszteségek tovább burjánzanak – és egyre több bányász kerül mínuszba.

A kapitulációt egy medve kereszt jelzi az árfolyamban, amit Garner a hash szalag inverziónak hív. Ez a mutató, ami a hash ráta hosszú távú és rövid távú mozgóátlagából ered, jelzi, hogy mennyire egészséges a Bitcoin bányász ökoszisztéma.

Az inverzió akkor rajzolódik ki, ha a hosszú távú vonal felülről keresztezi a rövid távú vonalat. Ennek a jelentése, hogy a bányászok leálltak azzal, hogy több erőforrást allokáljanak a bitcoin bányászati teljesítmény növeléséhez.

Mit okozhat ez a bitcoin piacon?

Ha egy pár bányász árulja a coinjait, az nem féltetlenül jelent rosszat. Hiszen csak a bitcoin piac egyedül több száz milliárd dollárt ér, és ebbe még nem számoltuk bele az altcoinokat és a különféle kriptovaluta alapú derivatívákat.

Azonban a történelem azt mutatja, hogy a befektetőknek aggódni kell a bányászkapituláció miatt. A fenti, Garner által készített diagram a Bitcoin árfolyamának a mozgását jelzi 2016-ban. A hash szalagok inverziója  30%-os eséshez vezetett rögtön azután, hogy a mutató bejelzett. Aztán több hónapnyi konszolidáció követte ezt, mielőtt az árfolyam újra emelkedésnek indult.

Ez nem egy egyszeri alkalom volt. Gartner megjegyezte, hogy hasonló hash szalag inverzió alakult ki 2018. november közepén is. Ennek akkor szintén negatív következménye volt, a Bitcoin 50%-ot esett 6.000 USD-ről 3.000 USD-re. (Emlékeztek még? Napi kacsa? Kilóra árulják a bányászokat Kínában)

Ahogy korábban is jeleztük, a veszteséges bányászok coin értékesítésének a ciklusa könnyen egy ördögi körré válhat. A piacon eluralkodik a félelem, az árfolyam gyorsan meginog, és eltűnnek a vevők a piacról.

>>>Értesülj AZONNAL a legfrissebb hírekről a Telegram csatornánkon.

Már elkezdődött

Szerencsétlenségünkre nagyon úgy tűnik, hogy a kapituláció újra itt van a nyakunkon. A hash szalag inverzió a Bitcoin egy napos diagramján újra kirajzolódott és inverziós jelzést mutat.

A kapituláció már a Bitcoin piacán is érezteti hatását. A kriptovaluta elemző Bytetree egy Bitcoinnal foglalkozó Reddit fórumon arról számolt be, hogy egy bányász 17 millió dollár értékben adott el BTC-t. Mindez gyenge piaci körülmények között zajlik, ahol az árfolyam a 8.000 dolláros szinttel harcol már hetek óta (ma már benézett 8000 dollár alá is).

Az ábra egyértelműen jelzi a 17 millió dolláros csomag eladását, ami a BTC árfolyamára is hatással volt kis mértékben. Az eladói nyomás azonban fokozódhat a következő napokban. Főleg akkor, ha a Garner által jelzett ördögi kör valósággá válik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.