Napi kacsa? Kilóra árulják a bányászokat Kínában

A jelentések szerint már kilóra árulják a bitcoin és altcoin bányász hardvereket a kínai üzemeltetők a darabonkénti ár helyett. Az értékesítési hullámról a 8BTC kínai angol nyelvű híroldal számolt be, akik az F2Pool bányászpooltól kapott anyagokra hivatkoznak.

A 4400 dollár környéki bitcoin árfolyam és a még gyengébben muzsikáló altok sok bányászt kellemetlen helyzetbe hoztak Kínában.

Az árfolyam bukta egyben a bányász jövedelmezőség csökkenését is jelenti és sok bányászt arra kényszerített, hogy veszteséggel ugyan, de megszabaduljon rigjeitől és ASIC-jaitól. A 8BTC értesülése szerint, akik az F2Pool ügyvezető Weibo mikroblogger oldalon tett belejegyzésére hivatkoznak, a bányászok már kilóra értékesítik hardvereiket.

A minerek, különösen a régebbi hardverek, mint az Antminer S7, Antminer T9 és Avalon A741 eladásában érdekeltek, mivel ezek már elérték a ‘leállási árukat’. A Tencent News cikke pedig arról ír, a bányászatból keletkező bevételek már nem elegendőek az áramdíjak és a járulékos költségek fedezésére.

A kriptopénz piaci vérengzés elsősorban a kis és közepes méretű bányászokat érinti érzékenyen (egyelőre) az észak-nyugati Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területeken és az északi Belső-Mongóliában. Ezeken a helyeken – áll a 8BTC cikkében – a bányászhardvereket az eredeti áruk 5 százalékárt árulják a használt piacokon. Állítólagosan egy 1 évvel ezelőtt 20 000 jüanért (820 000 HUF) vásárolt bányász már csak 1000 jüant (40 000 HUF) ér.

A bitcoin (BTC) az elmúlt 7 napban 23%-ot vesztett értékéből, míg az ether (ETH) még ennél is durvább, 31%-os zuhanáson van túl. Az elmúlt két napot a lassú kivérzés jellemzi mivel a BTC  lejjebb oldalazik a 4 000, az ETH pedig a 100 dolláros lélektani támaszok irányába.

Az esés egyik kiváltó oka a bitcoin cash november 15-én kezdődött hash-háborúja lehetett, mely során a blokklánc két részre szakadt és a bitcoin cash SV és BCH ABC tábora a rendelkezésre álló hasherőre bízza, hogy eldőljön kinek a blokklánca és fejlesztése képviseli a bitcoin cash valós örökségét. A kialakult káosz hatására a legtöbb tőzsde felfüggesztette a BCH kereskedelmet és kiutalást.

A Bitmain bányászhardver gyártó, lévén a BCH ABC hálózatfrissítés mellett tette le a voksát, a hash-háború gyors lezárása érdekében, több száz bányásszal lépett kapcsolatba a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területeken, hogy további 90 000 Antminer S9 telepítésére bírja rá őket.

Még szeptemberben az F2Pool ügyvezetője egy infógrafikán ábrázolta a kialakult helyzetet. Akkor még úgy kalkulált, hogy 36 792 jüan (kb. 5376$ v. 1.5M HUF) alatti bányászat az Antminer T9-essel nem éri meg többet. Az S7-es esetében a nullszaldó még ennél is magasabb 79 258 jüannál (kb. 11 581$ v. 3.2M HUF) volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük