7 zseniális módszer a bitcoin bányászatára

Habár a bitcoin bányászat a legtöbb ember számára csupán egy pénzkeresési lehetőség, az emberek kreativitása bitcoin bányászat módszereit se kíméli. Íme néhány nem hétköznapi példa a bitcoin bányászatra.

1. Bányászat földgázzal

A bitcoin bányászat környezeti hatásairól már rengeteg negatív kritika íródott a mainstream médiában, óriási áramigénye miatt. Azonban egy bányászfarmot sokféleképpen lehet működtetni. Az Upstream Data pontosan ezzel a kérdéssel foglalkozik. A 2017-ben alapított vállalat az olajkitermeléskor felszabadult földgáz felhasználásával biztosítja a bitcoin bányászathoz szükséges energiát. Az Upstream Data szállítókonténerekbe épített bitcoin bányászati adatközpontokat forgalmaz olyan vállalatok számára, ahol a földgáz melléktermékként jelenik meg. Az olajkitermelő cégek ezáltal a felszabadult földgáz egyszerű elégetése helyett plusz bevételhez juthatnak a bitcoin bányászatnak köszönhetően.

2. Bitcoin bányászat űrhajókat irányító számítógéppel

Az Apollo Guidance Computer-t (AGC) az 1960-as években fejlesztették ki, melynek feladata az Apollo program űrhajóinak vezérlése volt. Habár a célnak remekül megfelelt, ma már nem sok mindenre használható a 15 bites számítógép. Valaki azonban úgy gondolta érdekes lenne bitcoin bányászattal kísérletezni az 50 éves számítógépen. A kísérlet sikeresnek bizonyult, azonban az ötletgazda véleménye szerint „a számítógép annyira lassú, hogy az univerzum korának 1 millió szorosára lenne szükség egy bitcoin blokk kibányászásához”. Ennél még egy Nintendo Switch-el is eredményesebben tudunk bányászni!

3. Jó öreg papír és ceruza

A fenti módszer megalkotója azonban nem csak az AGC-vel próbálkozott. Ken Shirriff matematika példák megoldásával is megpróbált bitcoint bányászni. Ráadásul sikeresen! Nézzük, hogy teljesített az Apollo Guidance Computer-nél is ősibb technológia. A jó öreg papír és ceruzás módszer hashrátája 0.67 hash/nap. Összehasonlításképp, az AGC 10.3 hash/szekundumos sebességgel dolgozott. Azt hiszem jobb, ha a gépekre bízzuk a számolást.

4. Bitcoin bányászat nukleáris reaktorral

A bitcoin bányászat, az első módszerhez hasonlóan, hasznosítani tudná a nukleáris reaktorok által termelt többlet energiát. A módszer jótékony hatásainak megértéséhez annyit kell tudnunk, hogy a nukleáris reaktorok a fő fogyasztói periódusokon kívül többletenergiát termelnek. Egy nukleáris reaktor akkor a leggazdaságosabb és legbiztonságosabb, amikor teljes kapacitással működik. Ez azonban éjszakánként nem indokolt, hiszen a fogyasztás jóval kevesebb, mint nap közben. Ilyenkor csökkenteni kell a reaktor teljesítményét, ami kevésbé gazdaságos. Egy bitcoin bányászfarm segítségével a reaktor folyamatosan működhetne teljes kapacitással, így nem veszne kárba a reaktor által előállított többlet.

5. Már mecsetekben is megy a bitcoin bányászat

Hogy miért is jó ötlet mecsetben felállítani egy bitcoin bányászfarmot? A válasz egyszerű: ingyen villany. Iránban egyre többen kezdik kihasználni a mecsetek által kapott ingyen áramot. Egy twitterező bejegyzése szerint az egyik mecsetben már közel 100 bányász üzemel, melyek 260 000 dolláros profitot generálnak a mecsetnek és a bányásznak. Azonban nem csak Iránban használják az ország által támogatott imádkozóhelyek olcsó elektromosságát. Egy orosz templom is bányászatba fogott, kihasználva a templomokra vonatkozó alacsonyabb tarifákat. Az eset azonban bíróság elé került, ahol a bíró az áramszolgáltatónak adott igazat a standard tarifa követelését illetően. Túl szép volt, hogy igaz legyen.

6. Bitcoin meghajtású üvegház

Azzal legtöbben tisztában vannak, hogy a bitcoin bányászat jelentős hőtermeléssel jár. Egy kreatív paradicsomtermesztő pedig úgy gondolta, hogy akár hasznára is válhat a bányászok által generált hő. Az ötlet megalkotója, Kamil Brejcha, „cryptomatoes” vagyis kriptoparadicsom becenévvel rukkolt bitcoin bányászok által érlelt paradicsomjai számára. Az eredményt a következő Twitter bejegyzés remekül példázza:

7. Bitcoin bányászat az otthonod melege végett

A legkézenfekvőbb felhasználása bitcoin bányászat által termelt hőnek talán nem más, mint az otthon melegének biztosítása. Ez persze hidegebb vidékeken egyértelműen remek ötletnek számít, azonban a hivatalos fűtésszezon hazánkban is 5-6 hónapig tart, tehát nem árt fontolóra venni az ötletet. Persze csak akkor, ha egyébként is bányászatba fektetünk. Miért is ne fűthetnénk otthonunkat bitcoin bányászok segítségével?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.