Mit jelent az ISO 20022 a kriptovaluták számára?

Az most már nem igazán kérdés, hogy a kriptovaluták a mainstream pénzügyi világ részeivé váltak és teljesen átalakítják azt, ahogy az emberek kölcsönt vesznek fel, fizetnek vagy éppen megtakarítanak. Azt láthatjuk, hogy a több ezer különféle kriptovaluta megjelenésével egy alternatív pénzügyi világ jött létre. Ez pedig befolyásolja azt is, hogyan fizetünk külföldre, hogyan hajtunk végre azonnali fizetéseket. És egyáltalán azt, hogy milyen módon történik az elektronikus adatcsere és adatközlés.

Az ISO 20022 óriási változásokat hoz majd a pénzügyi világba

Az elektronikus adatcsere egyik standardje az ISO 20022, ami közös platformot biztosít az elektronikus adatok cseréjéhez. Beleértve a fizetési üzeneteket és a fizetésekre vonatkozó adatok cseréjét. Ez a standard jóval gyorsabb és modernebb a hagyományosabb formátumokhoz képest. Így még gyorsabb egy tranzakció és a csalások megelőzése is könnyebb. A legtöbb banknál és pénzügyi intézménynél már terítéken van az átállás kérdése a sokak által ismert és megszokott standardről a jóval strukturáltabb ISO 20022 rendszerre blokklánc technológia segítségével. Például az amerikai jegybank 2023. novemberére teljes egészében átáll az új standardre. Bár a régi rendszer is egészen 2025-ig üzemben marad párhuzamosan.

A bankszektor jelenleg az ISO fiat pénzek kódjait használja a devizák azonosításához egy tranzakcióban. Az amerikai dollár ugye ennek következtében ismert, mint USD, a brit font pedig mint GBP. A kriptovaluták és központi banki digitális pénzek (CDBC-k) elmúlt években történt térnyerése ellenére az ISO kódlistában nem voltak benne a kriptók. Így például nem hivatalosan hívták csak XBT-nek a bitcoint. Az ISO 20022-nek köszönhetően azonban már a kriptovalutáknak is lehet hivatalos ISO kódja, már ha megfelelnek a szabványnak. Ezzel pedig már jóval könnyebb lesz kriptovalutákban határon átívelő fizetéseket teljesíteni, sokkal jobban felgyorsulhat az elfogadás is. Ráadásul az XBT (Bitcoin) vagy az ETH (Ethereum) innentől kezdve bekerülhet minden globális pénzügyi szolgáltató adatbázisába, mondjuk például a MasterCardéba is.

ISO 20022

Az integráció nehézségei

Maga az integráció azért nem lesz túl könnyű, hiszen az XBT-t nehéz lesz az ISO-ba betenni, tekintve, hogy a BT az ISO 4217 szerint Bhutánt jelenti. Viszont ha találnak is nem problémás kódot a bitcoinnak, akkor is ott van még a feladat, hogy meg kell felelni a szabványnak. Így például a blokkláncon képesnek kell lenni továbbítani vevőadatokat és extra biztonsági lépéseket kell beépíteni. Jelenleg egyedül az XRP az a kriptovaluta, amely hivatalosan is része az ISO 20022 szabványnak. Összességében el lehet mondani, hogy az ISO 20022 olyan lehetőségeket hoz a globális pénzügyi világ és a kriptovaluták számára is, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.