Nexus – az azonnal fizetési megoldások jövőjének bibliája

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Nemzetközi Fizetések Bankja – avagy a központi bankok központi bankja, az Bank Of International Settlements a határokon átnyúló azonnali fizetési megoldások jövőjéről készített átfogó összefoglalót.

A központi bankok által alapított Bank Of International Settlements (BIS) már majdnem 100 éve azon dolgozik, hogy az országok közötti átutalások gyorsabbak és hatékonyabbak legyenek. Az 1930-ban alapított szervezet most a szingapúri pénzügyi felügyelettel és az indiai nemzeti fizetési rendszerrel együtt adott ki egy innovációs kiadványt a legújabb tervekről, ami a banki átutalásokat érintheti nemzetközi szinten.

Az azonnali fizetési rendszerek problémája

Jelenleg a legnagyobb probléma, hogy a mai hagyományos fizetési rendszerek sziget szerűen, egymásról elkülönülten működnek. Bár a SEPA és a SWIFT rendszerek használata már széleskörűen elterjedt a világban, ezek a banki átutalások közel sem biztosítanak azonnali fizetési lehetőségek. Persze ott vannak a bankkártyás megoldások is, azonban ezek felhasználási köre (leginkább összegre tekintettel) meglehetősen limitált. Vannak ugyan alternatív fizetési megoldások, amik azonnali fizetési tesznek lehetővé, mint amilyen a PayPal, Venmo, OKPay, Payoneer stb, azonban ezek között a rendszerek között az átjárhatóság minimális. Még akkor is problémás egyik szolgáltatótól a másikhoz utalni pénzt, ha az nem is jár sem pénzváltással, sem pedig az országhatár elhagyásával.

Nexus – azonnali fizetési rendszer

A Nexus a BIS új fizetési megoldásról alkotott jövőképe a fenti problémát szeretné megoldani. A megoldás igencsak hasonlít a megosztott főkönyvi rendszerek analógiájára: egymástól elkülönülten, önállóan működő rendszereket kapcsolnának össze egy nagy hálózattá. A folyamat során egy egységesen elfogadott sztenderd (canonical form) szerint alakítják át a fizetési információt minden rendszerben, így pedig a kapcsolódó platformok értelmezni tudják az egymásnak küldött tranzakciókat. Ehhez jönne majd hozzá egy a küldő és fogadó platform által elfogadott devizaárfolyam, amennyiben konverzióra is sor kerül. A rendszer az ISO 20022 szabványt követné majd, amit jelenleg már a globálisan használt SWIFT és az amerikai FedNow is használ már – ami egyben ajánlást tesz, hogy a tranzakciók kódolására kriptográfiai módszereket használjanak.

Hozzá kell tenni, hogy ha létre is jön a Nexus rendszere, az nem jelent egy valódi, végfelhasználók által birtokolt peer-to-peer rendszert, amíg az elszámolás alapját nem egy olyan valódi decentralizált pénz nem alkotja, mint amilyen például a bitcoin. Ugyanis amíg hagyományos fiat pénzben történik az elszámolás, mindig szükséges lesz közvetítőket beiktatni a rendszerbe, ami egyben magával vonzza a további díjakat és jutalékokat.

(Hírforrás: Forbes)

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.