Mit jelent Trump pozitív COVID tesztje a bitcoinra nézve?

Miközben minden menedék eszköz árfolyama felfelé zárt Trump pozitív tesztjére reagálva, a bitcoin 4%-os mínusszal zárta a napot. Mi legy így a bitcoinnal hosszútávon?

Az elmúlt két napban a bitcoin árfolyama 4%-ot esett köszönhetően az egymás után érkező negatív híreknek.

Bitcoin showing it’s antifragility from r/CryptoCurrency

Először előállították a BitMex kriptotőzsde alapítóját illegális derivatív kereskedés miatt, majd kiderült Trump pozitív tesztje. Alapjaiban mindkét esemény külön-külön is fundamentálisan érintené a bitcoin árfolyamát, együtt pedig szinte bombaként robbant. Vagyis robbanhatott volna, mert igazából az árfolyam “mindössze” 4%-ot gyengült a hírekre reagálva – a bitcoinnál szinte alig számít már valaminek. Azonban, ha összehasonlítjuk a többi menedék eszköz árfolyamával, ezúttal a bitcoin igen csak alulteljesített.

Mi vár most a bitcoinra?

Jeff Henriksen, a Thorpe Abbotts Capital kockázati tőkealap alapítója a CNBC-nek adott interjújában elemezte, hogy mi várható most a Trump pozitív tesztje után a piacokon. Véleménye szerint jelentős volatilitás várható a napokban, hetekben, attól függően, az elnök diagnózisa, hogyan alakul majd a továbbiakban. Az árfolyam változékonyságához az elmúlt hónapokban amúgy is egyre jobban hozzá kellett szokniuk a befektetőknek és ez a következő időszakban sem fog változni véleménye szerint.

Mindeközben a bitcoin árfolyama az elmúlt hónapokban egyre nagyobb korrelációt mutatott a részvénypiac egészével. Márciusban 48 óra leforgása alatt 60%-ot veszített az értékéből a bitcoin amikor a befektetők zárták a pozícióikat és készpénzért rohantak. Akkor a részvénypiacnál is jobban beesett a bitcoin, és tulajdonképpen most is ez történt. A mostani hírre reagálva a bitcoin jelentősebb esést produkált, de tegyük hozzá, hogy kettős tűz alá volt vonva az árfolyam a BitMex alapító letartóztatása miatt. Ez utóbbi valószínűleg jobban mozgatta az amúgy is bizonytalan piacot, mint az egyébként történt volna.

Trump pozitív tesztje azonban mindenképpen politikai bizonytalanságot teremtett, különösen amiatt, mert az elnöki választási kampány már a véghajrájában jár. Ez alapvetően a bitcoin malmára hajthatja a vizet, geopolitikai bizonytalanság esetén ugyanis továbbra is jól teljesített a bitcoin az elmúlt években.

Másfelől azonban, mivel az elnök most karanténban van, felmerült, hogy a következő pénzügyi stimulus csomag késhet és az amerikaiknak tovább kell várniuk az anyagi segítségre. Minnél tovább húzódik a dollár nyomtatás, annél később jelentkezhet a pozitív árfolyamhatás a bitcoinra nézve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.