Mit nekik volatilitás: a világ egyik legszegényebb országa kitart a bitcoin mellett

A Közép-afrikai Köztársaság nemrégiben hivatalos fizetőeszközzé tette a bitcoint. Döntését azóta sokan ostromolták, amiért az ország elnöke, Faustin-Archange Touadéra most úgy döntött, kiáll határozata mellett, mivel szerinte a kriptó bomlasztó erejének megértése kulcsfontosságú.

„A matematika nem számol az emberi érzelmekkel” – tette hozzá, miután elmondta, hogy a jövő generációi össze fogják tenni a két kezüket, amiért a kormány a „nehéz időkben a helyes utat választotta”.

A kriptopiac mélypontja sem ingatja meg bizalmát

Faustin-Archange Touadéra a kritikusok ellenére szüntelenül hangoztatja, hogy a mélyrepülés közepette is rendíthetetlenül hisz a kriptovalutában, a bitcoin elfogadása ugyanis a jövő generációjának javát fogja szolgálni. Az elnök legutóbbi megjegyzései akkor hangzottak el, amikor a kriptopiac délnek vette az irányt, melyhez tagadhatatlanul hozzájárult a Terra (LUNA) bedőlése és az amerikai jegybank kamatpolitikája körüli spekulációk. A bitcoin és a vezető kriptovaluták értékük több mint egyharmadták elveszítették, amit a szektor ellenes szószátyárok jócskán ki is használtak. El Salvador és a szóban forgó állam is két tűz köré került „meggondolatlan döntéseik miatt”, ám Touadéra néhány mondatban hideg vérrel visszavágott a kritikusoknak:

„A bitcoin megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy elismerjük a hosszú távú jólétet ígérő erejét. A matematika nem számol az emberi érzelmekkel. A jövő generációi éppen ezekre a helyzetekre fognak visszatekinteni, hogy a nehéz időkben is a helyes utat választottuk.” – írta.

Mindeközben Nayib Bukele nemrégiben arra bíztatta az aggódó salvadoriakat, hogy „hagyják abba az árfolyamgrafikonok nézegetését, és élvezzék az életet”, hiszen BTC befektetésük jó helyen van.