Privát befektetőknek hála egymilliárd dollárt ér a Signal üzenetküldő MOB érméje

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az először áprilisban rivaldafénybe került, a Signal alapító Moxie Marlinspike által támogatott MobileCoin 75 millió dollár tőkeforrást gyűjtött, amivel a piaci értéke három hónappal az első publikus hírek után egymilliárd dollárra emelkedett.

A 75 millió dolláros tőkebevonásnak köszönhetően lényegesen magasabb az értéke a projektnek, mint a márciusban írt 81 millió dollár, amikor 11 millió dollár tőkét gyűjtött, írja a The Information.

A MobileCoin egyelőre csak az FTX és a BitFinex tőzsdén kereskedhető, hogy mekkora mennyiség van kereskedési forgalomban, azt nem tudni, de annyi ismert, hogy a teljes érmekínálata 250 millió.

A hígított piaci értéke elérheti a 2.7 milliárd dollárt is, ugyanakkor a Messari adatai szerint a valós napi kereskedési volumen alig éri el a párezer dollárt a Bitfinexen (MOB/USDT) és a pár tízezret az FTX-en. Médiafigyelmet először azután kapott, hogy a titkosított üzenetküldésre koncentráló Signal bejelentette áprilisban, hogy integrálni fogja a MOB-ot az Egyesült Királyságban.

A fehérkönyve alapján a MOB saját konszenzus mechanizmussal jön és a technikai részből kiemelendő:

A MobileCoin egy standard egydimenziós irányított körmentes gráfú (DAG) kriptovaluta blokklánc, ahol a blokkokat a Stellar Consensus Protocol segítségével implementáljuk, a tranzakciókat az SGX biztonságos enklávékban validáljuk elliptikus görbe kriptográfiát alapul véve, a Ristretto absztrakt görbén Ed25519 használatával, a tranzakciós inputok a blokkláncban a Merkle proofs-of-membershippel léteznek, és Schnorr-típusú többrétegű, összekapcsolható spontán anonim csoportos aláírásokkal (MLSAG) vannak aláírva, és a kimeneti összegeket (amelyeket a címzettekkel az ECDH-n keresztül közölnek) a Pedersen-féle commitmentekkel rejtik el és a legitim tartományban Bulletproofs-szal igazolják.

“A GitHubjuk alapján anonim tranzakciókat fog kínálni, és az “az UTXO tulajdonjog a MobileCoin hálózatban egyenértékű két magánkulcs, az úgynevezett spend private kulcsok és a view privát kulcs ismeretével, amely meghatározza az értéktranszfert és felfedezést. A legtöbb felhasználó ezt a két privát kulcs értéket egyetlen alapkulcsból vezeti le, amelyet root entrópiának hívunk…”

“A nyilvános blokklánc egy zero proof adatstruktúra, amely csak UTXO-kból, key image-okból és blokk-metaadatokból áll, amelyeket a következetesség biztosítása és a Merkle-bizonyítékok összeállítása céljából használnak.”

Egyelőre nincs rá blokklánc-felfedező, és megkövetelik, hogy a „figyelő csomópontok” kövessék az ellenőrző csomópontokat.

Tehát a MobileCoin egyértelműen egy XMR, ZEC, RavenCoin stb. típusú privacy érme lesz, az mondjuk furcsa, hogy a teljes forgalomban lévő mennyiséget (már ha van egyáltalán maximális érmekínálat) se lederiválni nem lehet, se publikus információ nincs róla.

Amiért nagyot szólhat (és nem befektetési tanácsadás), mert a Signal alapítója áll mögötte, aki egyben a fehérkönyvet is jegyzi – sikeres pilot integráció után kapásból 40 millió potenciális felhasználót jelentene.

Itt már csak az a kérdés, hogy vajon a Signal üzenetküldő használóinak miért fogja megérni MOB érmét használni, ahelyett hogy a pszeudonim bitcoint vagy mondjuk az USDT stabilcoint használják, amik messze magasabb likviditással, konvertibilitással és elfogadottsággal rendelkeznek és nem kell azokat a semmiből bootstrapolni.

A publikus források szerint a privát befektetési körökben 75 millió dollárt gyűjtöttek, elsősorban kockázati tőke – normie Wall Street típusú – társaságoktól – ahol megint csak feltehető a kérdés; minek van szükség privát befektetőkre is, mikor az érmekibocsátáskor azon nyomban likvid coinokhoz és fiatokhoz jutnak majd.

Mindezt úgy, hogy nem tudni mennyi a max felső kínálata a MOB-nak, azt se tudni egyáltalán, hogy előbányászott lesz vagy sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.