Jön a módosítható bitcoin tranzakciós díj a Xaponál

A Xapo bitcoin pénztárcát működtető cég emailen értesítette a felhasználóit, hogy mostantól módosítható lesz a bitcoin tranzakciós díj a kriptopénz átutaláskor.

Bitcoin tranzakciós díj

Amikor egy ügyfél digitális pénz átutalását kezdeményezi egy adott összegű díj jár a bányászoknak a tranzakció ellenőrzéséért cserébe. Minnél magasabb ez a díj, mely alapvetően szabadon módosítható, annál valószínűbb, hogy egy bányász felkapja a tranzakciót a következő blokk bányászásakor.

A díj a tranzakció méretétől függ – minden bitcoin tranzakciónak ugyanis van egy byteban kifejezhető mérete. Jelenleg a leggyorsabb és olcsóbb bitcoin tranzakciós díj 360 satoshi/byte. Persze ehhez tudni kell, hogy mekkora a tranzakció mérete, mely azonban több különböző faktortól függ. Például a kisebb, 0,01BTC alatti tranzakciók büntető díjat kapnak, a régebbi bitcoinoknak viszont kisebb a tranzakciós költsége. Az alábbi ábrán látszik, hogy adott tranzakciós díjú utalások mennyit várakoznak a blokkláncon éppen most.

A legolcsóbb és leggyorsabb bitcoint tranzakciós díj 360satoshi/byte

Bitcoin tranzakciós díj által lehet a bitcoin átutalásokat is gyorsítani, ugyanis előfordul, hogy sok átutalás tömörül össze a blokkláncon, lassítva ezzel a kriptopénzek megérkezését a célállomásra. Ekkor a bányászok nyilván előnyben részesítik azokat a tranzakciókat, melyek magasabb díjjal rendelkeznek.

Változnak a díjak a Xaponál

A Xapo által küldött email szerint, mostantól az ügyfelek maguk felelnek az adott díj beállításáért. Arra külön kitértek, hogy az egyes Xapo számlák között továbbra sem kell tranzakciós díjat fizetni. Eddig a Xapo fix 0.00075 BTC összegű díjat kért a bitcoin átutalásokért cserébe. Ezért előfordult, hogy néha az átutalások akár napokig álltak a blokkláncon, mert nem volt elég nagy ahhoz, hogy ösztönözze a bányászokat a tranzakció ellenőrzésére.

Ezentúl a Xaponál kétfajta tranzakciós díj közül lehet választani – egy standard és egy elsőbbségi díj lesz elérhető. Attól függően, hogy milyen gyorsan szeretné az ügyfél, hogy az átutalás teljesüljön.

A startup a bitcoin hálózat megnövekedett forgalmával magyarázta a díjstruktúra változását. A Xapo részletes díjszabása ezen a linken megtalálható.

A tranzakciós forgalom megnövekedése miatt szeretnénk lehetőséget az ügyfeleinknek, hogy saját magunk szabályozhassák a tranzakcióikat.

A Xapo az egyik legnépszerűbb bitcoin pénztárca, mely bitcoin betéti bankkártyákat is kínál. A piacon azonban számos bitcoin pénztárca érhető el, közülök több már eddig is alkalmazta a módosítható bitcoin tranzakciós díj lehetőségét.