Jön a módosítható bitcoin tranzakciós díj a Xaponál

A Xapo bitcoin pénztárcát működtető cég emailen értesítette a felhasználóit, hogy mostantól módosítható lesz a bitcoin tranzakciós díj a kriptopénz átutaláskor.

Bitcoin tranzakciós díj

Amikor egy ügyfél digitális pénz átutalását kezdeményezi egy adott összegű díj jár a bányászoknak a tranzakció ellenőrzéséért cserébe. Minnél magasabb ez a díj, mely alapvetően szabadon módosítható, annál valószínűbb, hogy egy bányász felkapja a tranzakciót a következő blokk bányászásakor.

A díj a tranzakció méretétől függ – minden bitcoin tranzakciónak ugyanis van egy byteban kifejezhető mérete. Jelenleg a leggyorsabb és olcsóbb bitcoin tranzakciós díj 360 satoshi/byte. Persze ehhez tudni kell, hogy mekkora a tranzakció mérete, mely azonban több különböző faktortól függ. Például a kisebb, 0,01BTC alatti tranzakciók büntető díjat kapnak, a régebbi bitcoinoknak viszont kisebb a tranzakciós költsége. Az alábbi ábrán látszik, hogy adott tranzakciós díjú utalások mennyit várakoznak a blokkláncon éppen most.

A legolcsóbb és leggyorsabb bitcoint tranzakciós díj 360satoshu/byte

Bitcoin tranzakciós díj által lehet a bitcoin átutalásokat is gyorsítani, ugyanis előfordul, hogy sok átutalás tömörül össze a blokkláncon, lassítva ezzel a kriptopénzek megérkezését a célállomásra. Ekkor a bányászok nyilván előnyben részesítik azokat a tranzakciókat, melyek magasabb díjjal rendelkeznek.

Változnak a díjak a Xaponál

Az idő pénz - a gyorsabb átutalás többe kerülA Xapo által küldött email szerint, mostantól az ügyfelek maguk felelnek az adott díj beállításáért. Arra külön kitértek, hogy az egyes Xapo számlák között továbbra sem kell tranzakciós díjat fizetni. Eddig a Xapo fix 0.00075 BTC összegű díjat kért a bitcoin átutalásokért cserébe. Ezért előfordult, hogy néha az átutalások akár napokig álltak a blokkláncon, mert nem volt elég nagy ahhoz, hogy ösztönözze a bányászokat a tranzakció ellenőrzésére.

Ezentúl a Xaponál kétfajta tranzakciós díj közül lehet választani – egy standard és egy elsőbbségi díj lesz elérhető. Attól függően, hogy milyen gyorsan szeretné az ügyfél, hogy az átutalás teljesüljön.

A startup a bitcoin hálózat megnövekedett forgalmával magyarázta a díjstruktúra változását. A Xapo részletes díjszabása ezen a linken megtalálható.

“A tranzakciós forgalom megnövekedése miatt szeretnénk lehetőséget az ügyfeleinknek, hogy saját magunk szabályozhassák a tranzakcióikat. “

A Xapo az egyik legnépszerűbb bitcoin pénztárca, mely bitcoin betéti bankkártyákat is kínál. A piacon azonban számos bitcoin pénztárca érhető el, közülök több már eddig is alkalmazta a módosítható bitcoin tranzakciós díj lehetőségét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.