Üzbegisztán adómentességet vezet be a kriptókra, nemzeti kriptotőzsdét indított

Üzbegisztán új elnöki rendelete adómentesség bevezetését irányozza elő kriptoeszközökel kapcsolatos műveletekből származó jövedelmekre. A nemrég közzétett dokumentumtervezet javaslatokat tartalmaz egy ‘blokklánc-völgy’ létrehozására és a kriptobányászat engedélyezési rendszerének kialakítására is. Az ország nemrég indította el első engedélyezett kriptovaluta-tőzsdéjét is.

Üzbegisztán adómentes kriptográfiai műveletei

A közép-ázsiai Üzbegisztán legalizálta a kriptovaluta-kereskedelmet, és engedélyezte a kriptovaluta-tőzsdéket 2018 őszén, Shavkat Mirziyoyev elnök által aláírt rendeletben. Az államfő 2018. nyarán kiadott korábbi határozata megalapozta az ezzel kapcsolatos tevékenységek jogalapját az ország digitális gazdaságának fejlesztése érdekében. Üzbegisztán most arra készül, hogy a kriptovalutát érintő műveleteket adómentessé tegye. Az erre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazó tervezetet múlt héten tették közzé nyilvános vita céljából.

Ezenkívül az ID-12538 számú elnöki rendelet “Az Üzbég Köztársaságban lévő kriptoeszközök forgalmának növelésére irányuló intézkedések” kizárja a kriptotranzakciókat a nemzet devizaszabályzatának hatálya alól.

A dokumentumtervezet részletei:

Jogi személyek és magánszemélyek kriptovalutához kapcsolódó tevékenységei – ideértve a külföldi illetőségű személyeket is – nem adókötelesek, és ezekből a tevékenységekből származó jövedelem nem tartalmaz adókat és egyéb kötelező kifizetéseket.

E hónap elején a National Agency for Project Management (NAPM), a digitális gazdaságot, beleértve a kriptográfiai ágazatot is felügyelő szerv bejelentette 2020-ra vonatkozó terveit. Az elnökség hatáskörébe tartozó ügynökség egyik legfontosabb prioritása egy „nemzeti bányászati medence” létrehozása. Ezt annak érdekében teszik, hogy a magánbányászok kedvezményes villamosenergia-díjakat élvezzenek. A legfrissebb rendelet szerint minden ipari méretű bányászati tevékenység február 1-jétől engedélyezve lesz.

A taskenti kormány egy szabályozási homokozót szándékozik létrehozni az “Uzbekistan Blockchain Valley” nevű kriptográfiai technológiák tesztelésére. A hatóságok engedélyezik ezek megvalósítását az új pénzügyi termékek és szolgáltatások fejlesztésében részt vevő szervezeteknek és azt is, hogy kísérleteket végezzenek az erre vonatkozó törvények megsértése nélkül. A medence és a homokozó létesítésére vonatkozó javaslatok a NAPM-tól, a Central Bank of Uzbekistan-tól, az Informatikai és Kommunikációs Fejlesztési Minisztériumtól és az Energiaügyi Minisztériumtól érkeznek.

Háromszorosára emelték a bányászok áramdíját Üzbegisztánban

Beindult az engedélyezett kriptopénz váltás

Az Uznex-t, Üzbegisztán új digitális eszközkereskedelmi platformját a koreai Kobea Group üzemelteti. Elindulását január 20-án, hétfőn jelentették be Taskentben egy megnyitó ünnepség alkalmával, ahol a Koreai Kulturális Központ nemzetközi blokklánc-konferenciát tartott. Az eseményen a dél-koreai, japán és szingapúri kriptovállalatok képviselői, valamint Üzbegisztán minisztériumainak és kormányzati szerveinek tisztviselői gyűltek össze az ország nemzeti információs ügynöksége, az Uza tájékoztatása szerint. A Kobea Group emellett megnyitotta első irodáját a régióban.

A lokális Sputnik által kiadott jelentés szerint Üzbegisztán lakói kizárólag az Uznex.com oldalon adhatnak majd el kriptovalutát. A külföldi entitások és az országban lakó idegen állampolgárok azonban teljes hozzáférést kapnak az igénybe vehető szolgáltatásokhoz az ország jogszabályainak keretein belül. Az Uznex Üzbegisztán és valószínűleg az egész régió az egyetlen legálisan működő kriptovaluta-tőzsdéje.

A platform jelenleg online működik és számos kereskedési párt kínál a Bitcoinhoz és a Tetherhez. Ezek közé tartozik a Bitcoin cash és az Ethereum is. A helyi média által közzétett jelentés szerint az Uznex-nek támogatnia kell több fiat opciót is, mint Üzbegisztán nemzeti valutáját, a som-ot (UZS), az amerikai dollárt (USD) és a hitelkártyákat. A még mindig béta verzióban működő Uznex oldalán a fiatpénzek fizetési és kivonási módszerei azonban jelenleg nem érhetők el.

A kriptovaluta-tőzsde a jövőben olyan globális felhasználókat is kiszolgál majd, akik digitális pénzügyi eszközökbe kívánnak befektetni, nemzetközi átutalásokat szeretnének végrehajtani, vagy hitelt igényelnének. A koreai üzemeltető aktív szerepet kíván vállalni Üzbegisztán társadalmi-gazdasági életében. Tervei között szerepel blockchain osztályok létrehozása az ország neves egyetemein.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük