Most van itt egy időablak, amikor a SEC jóváhagyhatja mind a 12 spot Bitcoin ETF kérelmet

November 9. és november 17. között nyolc nap áll rendelkezésre, hogy mind a 12 spot Bitcoin ETF kérelmet jóváhagyhatja a SEC, hívják fel rá a figyelmet a Bloomberg elemzői.

A Bloomberg elemzői James Seyffart és Eric Balchunas azt írták, hogy az Egyesült Államokban november 9-től kezdődően a SEC-nek van egy “ablaka” arra, hogy mind a 12 spot Bitcoin ETF kérvényt – köztük a Grayscale GBTC trust termékének átalakítását – jóváhagyhatják a november 17-ig tartó napokban, de hangsúlyozták, hogy ez csak egy lehetőség.

Bitcoin ETF jóváhagyás“A SEC a BlackRock, a Bitwise, a VanEck, a WisdomTree, az Invesco, a Fidelity és a Valkyrie számára egyszerre adott ki késleltetetési utasításokat.” – írta Seyffart egy november 8-i bejegyzésében az X-en.
Ha a SEC mind a 12 bejelentőnek engedélyezni akarja az indulást – ahogy mi hisszük -, akkor erre most van az első elérhető időablak a Grayscale bírósági győzelmének óta”.

Ennek a mostani rövid időablaknak az az oka, hogy amikor a SEC meghosszabbította a határidőt számos függőben lévő Bitcoin ETF kérelem esetében, akkor november 8-át jelölte meg a véleményezési időszak utolsó napjaként.

SEC Bitcoin EFT jóváhagyás

November 17-től 3 beadvány, köztük a Global X Bitcoin Trust, a Hashdex Bitcoin ETF és a Franklin Bitcoin ETF esetében újraindulna a véleményezési időszak, ami azt jelenti, hogy legkorábban november 23-a után kerülhet sor a jóváhagyásra vagy elutasításra.

Bár mind a 12 beadvány elfogadására nyitva lévő álló ablak november 17-én lejár, Seyffart hozzátette, hogy a SEC technikailag a tizenkét kérelem közül kilencről bármikor dönthet január 10. előtt.

Bár a spot Bitcoin ETF jóváhagyása semmiképpen sem garantált, mind Seyffart, mind Balchunas 90%-os esélyt jósol a jóváhagyásra valamikor jövő év január 10-e előtt.

Nagyon izgatott a kriptopiac

Miközben a piaci szakértők türelmetlenül várják a SEC döntését, a Grayscale a jelentések szerint tárgyalásokat kezdeményezett a szabályozó hatósággal a GBTC trust termékének spot Bitcoin ETF-é történő átalakítására irányuló kérelméről. Az ügyet ismerő források szerint a Grayscale mind a SEC Kereskedési és Piacok Osztályával, mind a Vállalati Pénzügyi Osztállyal kapcsolatban áll, mióta augusztus 29-én megnyerte a szabályozóval folytatott bírósági perét.

Ahogy nőtt a Bitcoin ETF jóváhagyásának vélt esélye, úgy nőtt az optimizmus is a kriptopiacon. Ennek hatására a Bitcoin árfolyama az elmúlt 3 hónapban több mint 30%-ot emelkedett. A Bitcoin erős ralija más jelentős eszközök árfolyamának aktivitását is felpörgette. Az elmúlt hónapban a Solana (SOL) árfolyama a skálázási javítások határa elképesztő 93%-ot nyert, míg a Ripple (XRP) és az Ether (ETH) 36%-kal, illetve 20%-kal nőtt.

A szektoron belül most sokan bíznak abban, hogy a SEC jóváhagyás beindítja a következő bikafutamot, más elemzők viszont nincsenek meggyőződve arról, hogy a rali kitarthat hosszabb távon is.