Moszkvában blokklánc alapú szavazási pilot indul

Elsőként a hallgatók tesztelhetik a rendszert, ha beválik a polgármesterválasztás lesz a következő állomása.

Szavazási pilot Moszkvában

A moszkvai hatóságok a június végén tartandó egyetemi hallgatói önkormányzati választásokon tervezik tesztelni egy szavazási pilot keretében a blokklánc alapú elektronikus választási rendszert. Az orosz TASS hírügynökség szerint a következő lépés a rendszer moszkvai polgármester választásokon való bevezetése lehet.

A projekt tesztelésében közreműködik a Moszkvai Információtechnológiai Osztály (DIT) és a városi választási bizottság is. Artem Kostyrko a DIT vezetője elmondta, hogy a szavazási pilot technikai specifikációját május közepén fogják megküldeni elfogadásra a választási bizottságnak. Amint a bizottság megvizsgálta a projektet és a jóváhagyását adta, a DIT nyilvánosság elé tárja a részleteket.

A moszkvai városvezetés februárban benyújtott egy törvénytervezetet a blokklánc alapú elektronikus szavazási rendszer alkalmazásával kapcsolatban. Április végén az orosz Duma jóváhagyását is adta, így a moszkvai városvezetés a szeptember 8-án esedékes választások alkalmával használhatja először az új rendszert. Terveik szerint a megosztott főkönyvi technológiát a procedúra során és az eredmények kiértékelésekor fogják alkalmazni.

Új módszer, új szabályozás?

Az oroszországi hatalmon lévő párt, az Egységes Oroszország Párt márciusban elindította saját párton belül alkalmazandó elektronikus voksolási rendszerét, ahol a szavazatszámlálás szintén blokklánc alapokon fog működni, mondta a párt IT felelőse Vyacheslav Sateyev. A szavazásban csak azok a szavazásra jogosult állampolgárok vehetnek részt, akik előzőleg átmentek a hitelesítési folyamaton.

Mindeközben a blokklánc technológia és az egész kripto iparág egyelőre még szabályozatlanul működik az országban. Vlagyimir Putyin orosz elnök július 1-ig adott határidőt a kormánynak a megfelelő törvényi környezet kidolgozására.

Egy ezzel szöges ellentétben álló hír, hogy május 2-án az orosz elnök aláírta azt a törvénytervezetet, mely lehetővé teszi Oroszország levágását a világhálóról. Az elnök célja, hogy Oroszországot a kínai kommunista párt által az országra erőltetett limitált, autoriter és cenzúrázó digitális térré változtassa.

2016 óta szolgáljuk a magyar kriptoközösséget. 365 napból 365-ötöt dolgozunk. Védünk az átverésektől, tanácsokkal látunk el, válaszolunk a leveleidre és igyekszünk igényes, hasznos tartalmakkal szolgálni minden egyes nap. Szerinted fair dolog, ha nem támogatod a munkánk?

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[/su_column]
[/su_row]