Mozgásban vannak a Bitfinextől ellopott Bitcoinok, ez kihatással lehet a Bitcoin árfolyamára is?

A 2016-os Bitfinexet érintő nagy értékű lopásért felelős hackerek a tegnapi nap folyamán közel 100 millió dollár értékű lopott Bitcoint hoztak mozgásba miután a kriptovaluta ára rekord magasságba emelkedett. De vajon kihatással lehet az ellopott pénzeszközök mozgatása a Bitcoin árfolyamára is?

Közel 100 millió dollárnyi Bitcoint próbáltak készpénzre váltani a hackerek

2016 augusztusában a Bitfinex kriptovaluta tőzsdétől 120 ezer Bitcoint lopott el néhány hacker. A lopás idejében a hackertámadás összesen 72 millió dolláros kárt okozott a cégnek. Most több mint 4 évvel később, november 30-án a lopásért felelős hackerek 5018,48 Bitcoint utaltak át különböző tranzakciók sorozatában. A Bitcoin jelenlegi árfolyamát figyelembe véve ez közel 100 millió dollár értékű pénzösszeget jelent. Ami pedig még ennél is megdöbbentőbb, hogy az átutalásban érintett hatalmas pénzösszeg az ellopott Bitcoinok mindössze 4,1%-át teszi ki.

A Whale Alert adatelemző weboldal adatai alapján az átutalás kivitelezését a hackerek több mint 14 különálló tranzakcióban oldották meg, amelyek mindegyike 500 Bitcoin alatti volt. Az sajnos nem derült ki, hogy az elkövetők hova utalták el a Bitcoinokat, de nagy valószínűséggel az volt a céljuk, hogy készpénzre váltsák a lopott coinokat.

Ez nem az első eset, hogy utalásokat hajtottak végre a lopott pénzösszegből. Elég gyakran mozgatják a hackerek a lopott kriptovalutákat. Legutóbb épp néhány hete, október 7-én nyúltak a pénzhez. Akkor 2500 Bitcoint utaltak át a mostanihoz hasonló módon. 2019 februárjában egyébként az amerikai kormány megtalálta az ellopott Bitcoinok egy kis részét, összesen 28 Bitcoin került elő.

Az ellopott Bitcoinok mozgatása kihatással lehet a Bitcoin árfolyamára?

Néhány befektető attól tart, hogy a ellopott pénzeszközök mozgásba lendülése végső soron a piac összeomlásához vezethet. Szerencsére a Bitcoin likviditás tekintetében tavaly óta sokat javult, ez pedig a lopott Bitcoinok mozgatásának hatását valamelyest lecsökkenti. Ma 5 ezer Bitcoin mindössze az átlagos tőzsdei tőkebeáramlás (45 ezer Bitcoin) 11%-át teszi ki. Ebből kifolyólag a mostani pénzmozgásnak nem kellene különösebb gondot okoznia. Csak akkor következhetne be rövidtávú korrekció a Bitcoin árát illetően, ha az ellopott Bitcoinokat nagyobb mennyiségekben kezdenék el átutalgatni.

Kapcsolódó:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.