Elkezdődhet a Mt. Gox kártalanítás – újabb csapás a BTC árfolyamra?

Még tavaly év végén írtunk arról, hogy a Mt. Gox kriptotőzsde hírhedt összeomlása után éveken át tartó jogi procedúra után végre kilátásba került a károsultak számára némi kompenzáció. A károsultak egyébként szinte egytől-egyig megszavazták a Mt. Gox vagyonkezelőjének javaslatát a bitcoin vagyon felosztására. Ezt a bíróság is jóváhagyta, viszont akkor még nem lehetett tudni, mikor lesz valami a kifizetésekből.

Komoly hatása lesz a Mt. Gox kifizetéseknek a BTC árfolyamára

Most viszont a vagyonkezelő egy levélben megerősítette július hatodikán, hogy hamarosan kezdődnek a kifizetések. 8 évvel tehát azután, hogy az Mt. Gox összeomlott, most végre a károsultak némi pénzhez juthatnak. Ez pedig az amúgy is több sebből vérző piac kapcsán újabb aggályokat vet fel. Ugyanis 8 évvel ezelőtt a mostani 20 ezer dollárnak csak a töredékét érte a BTC, úgyhogy valószínűleg a károsultak döntő többsége azonnal el fogja adni a coinokat. Ez pedig újabb nyomás alá helyezheti a bitcoin árát. Persze továbbra sem tudni, hogy mikor történik meg a tényleges kifizetés.

Black swan

Mindenesetre a károsultak dönthetnek, hogy készpénzben, BTC-ben vagy Bitcoin Cashben kérik majd a kompenzációt. Ennek a döntésnek a határideje sincs még meghatározva, szóval a tényleges kifizetés még mindig odébb van. A Mt. Gox összeomlásánál 850 ezer BTC veszett el, ebből végül csak 150 ezret sikerült visszaszerezni. Feleslegesen pánikolni nincs értelme, de a híreket érdemes követni, hiszen komoly árváltozásra lehet számítani, amikor a kifizetések elkezdődnek. Egy felhasználó a Twitteren elég jó kis listát rakott amúgy össze azokról a váratlan eseményekről, amelyek komolyabban befolyásolhatják a BTC árfolyamát. A listán a Mt. Gox kiáramlás áll az első helyen, de ott van még az ukrajnai háború vagy a Tether visszafordíthatatlan összeomlása is.