A MyEtherWallet tárcán KYC nélkül lehet kriptót fiatra váltani

A MyEtherWallet (MEW) kriptovaluta tárca a svájci Bity céggel közösen mostantól KYC megfeleltetés nélkül kínál kriptóról fiatra váltást. A MEW február 20-án jelentette be a hírt a Medium csatornáján.

A MEW V5 tárca felhasználói maximum 5 000 svájci frank értékű bitcoint (BTC) és ethereumot (ETH) válthatnak euróra vagy svájci frankra anélkül, hogy végig kellene esniük a KYC (know your customer – ismerd az ügyfeled) megfelelési eljárásokon. A közlemény szerint a váltást bárhonnan el lehet indítani.

A KYC eljárás lehetővé teszi a jogi személyek számára, hogy ellenőrizzék ügyfeleik személyazonosságát még azelőtt, hogy üzleti kapcsolatba lépnének. A vállalkozások a KYC  segítségével szűrik,  ha felhasználóik illegális tevékenységekben vesznek részt, mint például pénzmosás vagy korrupció.

Az “Exit-to-Fiat” opcióval a felhasználók kiválaszthatják mely kriptóról szeretnének milyen devizára váltani. Ugyan teljes KYC procedúrán nem kell átesni, de továbbra is meg kell adni néhány személyes adatot, mint például telefonszám, banki adatok, a bankjuk hivatalos neve és a számlázási címük.

A kriptovaluták fokozott személyes adatvédelemre és anonimitásra kihegyezett karakterisztikája miatt számos kormány és szabályozó a tiltott tevékenységek és pénzmosás lehetőségével kapcsolja össze a kriptovaluták felhasználóit. A múlt hónapban például a Cyberspace Administration of China (CAC) új szabályokat vezetett be az országban működő blokklánc vállalkozások számára.

A CAC ezentúl megköveteli, hogy a blokklánc startupok elérhetővé tegyék a hatóságok számára, hogy hozzáférjenek a tárolt adataikhoz, és hogy olyan KCY eljárásokat vezessenek be, amelyek a felhasználóik személyazonosságát és mobilszámát is elkéri. Ezentúl kötelesek lesznek cenzúrázni kínai jogszabályok által tiltott tartalmakat.

2018 áprilisában az Amazon Technologies szabadalmaztatott egy streaming adatpiacra, amely lehetővé tenné több adatforrás kombinálását. A szabadalom segítségével valós időben válnának követhetővé a kriptovaluta ügyletek és az érintett felhasználók. Lényegében annyit jelentene, hogy a pszeudoanonimitást (azt jelenti, hogy bár maguk a tranzakciók nem köthetőek természetes személyhez, minden átutalás bárki számára nyilvános az elosztott főkönyvön. Azaz, minden tranzakció folyamatosan nyomon követhető.) kínáló Bitcoin és Ethereum blokkláncának felhasználói házig lekövethetőek lennének.

Természetesen vannak olyan elemei a kriptoközösségnek, akik nem veszik jó néven a kormányok és szabályozók turkálását a privát pénzügyeikben és személyes adataik között. Ilyen például a magyar Wasabi startup, mely Coinjoin technológiával teszi lekövethetetlenné a bitcoin tranzakciókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük